Yazar "Yücel, Sennan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 18 / 18
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe 4°C'de Depolanan Hamsi Balığı (Engraulis engrasicholus, L.1758) Burgerlerin Raf Ömrü(2012) Kaba, Nilgün; Yücel, Sennan; Özer, Özgül; Örer, Kübra EryaşarBu çalışmada hamsi balığından elde edilen balık patesi 4°C'de muhafaza edilmiş ve raf ömrünün tespit edilmesi amaçlanmıştır. Balık patesi örneklerinde günde 1 kez olmak üzere, duyusal analizler, pH, toplam uçucu bazik azot (TVB-N), trimetilamin azot (TMA), tiyobarbütirik asit sayısı (TBA), toplam mezofil bakteri (TMB) sayısı, toplam maya ve küf sayısı ve toplam koliform bakteri sayısı analizleri yapılmıştır. Duyusal ve mikrobiyolojik kalite kriterleri göz önüne alındığında, hamsi balığından elde edilen balık patesi 8. günde tüketilemez kalite özelliği göstermiştir. Depolama süresi boyunca, duyusal puanlar, pH değerleri, TVB-N miktarı, TBA miktarı, TMA miktarı, TMB miktarı, TMK miktarı ve TKB miktarı üzerine depolama süresinin etkisi önemli bulunmuştur (p<0.05).Öğe Akçakoca (Düzce, Türkiye)’da 2015-2019 Yillari Arasinda Avcilik Sezonunda Satisa Sunulan Deniz Baliklarinin Fiyat Yönünden Incelenmesi(Ordu Üniversitesi, 2021) Yücel, Sennan; Baki, Birol; Topçu, Hasan; Uzun Gören, GülsenArastirma, 2020 yili Haziran-Temmuz aylarinda Düzce ili Akçakoca ilçesinde balikçi barinagi ve Akçakoca Su Ürünleri Kooperatifinde gerçeklestirilmis olup, deniz baliklarinin aylik fiyat degisimleri tespit edilerek, türler ve yillar arasindaki fiyat iliskilerinin belirlenmesi amaçlanmistir. Akçakoca’da en çok satisi yapilan hamsi (Engraulis encrasicolus ponticus), istavrit (Trachurus trachurus), mezgit (Merlangus merlangus), barbunya (Mullus barbatus), kalkan (Psetta maxima), iskorpit (Scorpaena porcus), kefal (Mugil cephalus), kirlangiç (Chelidonichthys lucerna) ve tirsi (Alosa fallax nilotica) baliklarinin kooperatif araciligi ile satis fiyatlari ve son bes yilin fiyat degerlendirilmesi ayrintili olarak yapilmistir. Akçakoca ilçesinde satisa sunulan baliklarin ortalama fiyatlari ile Türkiye’deki yillik ortalama balik fiyatlari ile karsilastirildiginda; barbunya ve kalkan baligi fiyatlari Akçakoca’da Türkiye ortalamasinin altinda diger baliklarin yillik ortalama fiyatlarinin göreceli olarak Türkiye ortalamasi üzerinde oldugu tespit edilmistir.Öğe Balik Tüketim Egilimleri, Malatya Ili Örnegi(Tokat Gaziosmanpasa University, 2020) Yücel, Sennan; Baki, Birol; Tomgisi, SerhatArastirmada, Malatya il merkezinde yasayan hane halkinin balik tüketim egilimleri incelenmistir. Arastirmanin birincil verilerini basit rasgele örnekleme yöntemi ile seçilen 240 kisiden anket yoluyla elde edilen veriler olusturmustur. Verilerin istatistiksel analizinde; Binary Lojistik Regresyon analizi, Khi-kare uyum testi analizi ve betimletici istatistiklerden yararlanilmistir.Ankete katilanlardan balik tüketenlerin %89’u taze tüketimi tercih ederken, %78’i çesit olarak deniz baliklarini tercih ettiklerini belirtmistir. Çalismada baliketi tercihinde yas ve egitim durumunun önemli düzeyde etken oldugu anlasilmistir. Balik tüketim sikligi incelendiginde; ilkögretim mezunlarinin %79’u, ortaögretim mezunlarinin yaklasik %37’si on bes günde bir, yüksekögretim lisans ve lisansüstü egitim mezunlarinin haftada bir olarak sirasiyla %69 ve %65 oraninda oldugu tespit edilmistir.Balik tüketim sikligi dikkate aldiginda Malatya ilinde tüketimin Türkiye ortalamasinin altinda oldugu tahmin edilmektedir. Sosyo-ekonomik nedenlerin yaninda, cografik sartlar ve taze ürüne ulasma zorlugu, tüketici egilimini etkiledigi düsünülmektedir.Öğe Balık Tüketim Eğilimleri, Sinop İli Örneği(2020) Yücel, Sennan; Baki, Birol; Küçükköşker, BünyaminÇalışmada Türkiye ve Karadeniz Bölgesinin önemli balıkçılık yerlerinden olan Sinop il merkezindebalık tüketim tercihlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın özelliği gereği iadesiz seçimgerçekleştirilmiştir. Araştırmanın birincil verilerini, anket yoluyla elde edilen veriler oluşturmuştur.Verilerin analizinde; betimletici istatistikler, ki-kare uyum testi ve regrasyon analizindenyararlanılmıştır. Araştırmada denek sayısını belirlemek için; n=Npqta2/[(N-1)d2+ pqta2] formülündenyararlanılmıştır Katılımcılardan %58’i balıketinin sağlıklı olduğunu belirtmiştir. En çok tükettiklerietin balıketi olduğunu belirtenlerin oranı sadece %21’dir. Deneklerin tamamına yakını (%94) balığıtaze olarak tüketmeyi tercih etmektedir. Haftada en az bir kez balık tüketenlerin oranı sadece %2iken, en yüksek oran (%48) on beş günde bir tüketimdedir. Deneklerin yarısına yakını (%45)balıketini ızgarada pişirerek tüketmeyi tercih etmektedir. Balıketi tüketenlerin %90’ı deniz balığınıtercih ederken, %71’i balık satış yerlerinin bir arada olmasını istemektedirler. Ayrıca deneklerin%49’u balık sakladıklarını belirtmiş ve balık saklayanların %82’isi soğuk muhafaza, %16’sı tuzlamaile balık saklamayı tercih ettiklerini belirtmişlerdir. Soğuk muhafaza yoluyla balık saklayanların%74’ünün geliri 3000 TL ve üzeri gelir seviyesine sahiptir. Tuzlama yoluyla balık saklayanların hergelir grubuna dağılmış olması, yöredeki kadim kültürden kaynaklandığını söyleyebiliriz.Öğe Current Situation and Position of Fisheries Production of Sinop Province in Turkey’s Fisheries Production#(2021) Yücel, Sennan; Baki, Birol; Altın, Tuçe; Gören, Gülşen UzunIn the present study, the production amount in the last five years (2015-2019) of Sinop province,\rwhich is located in the Black Sea Region and a significant part of fisheries production is carried out,\rwas evaluated. For this purpose; Sinop Provincial Directorate of Agriculture and Forestry and TUIK\r(Turkish Statistical Institute) data were used. There are 2.326 commercial fishermen and 444 fishing\rboats in Sinop province. In the sea area of Sinop, 5 enterprises still produce culture fish in cages. The\r2 potential marine culture areas identified in Sinop have an annual production capacity of 32.430 tons\r(31 enterprises). In addition, 5 bivalves (4.940 tons/year) and 1.000.000 number/year capacity\rjuvenile fish production facilities are at the project stage. The total fisheries production of Sinop\rProvince in 2019 was 34.620,9 tons, and 1.505 tons were obtained from aquaculture. In addition to\rthese, 3.924 tons of fish processing facilities per year, and 35 tons of fish meal and oil processing\rfacilities per year are operated. 66% of sea fish caught in Sinop are anchovy (Engraulis encrasicolus\rponticus), 16% sprat (Sprattus sprattus phalericus), 13% horse mackerel (Trachurus trachurus), 3%\rbluefish (Pomatomus saltatrix) and 2% consists of other species. The most preferred marine fish by\rthe consumers are anchovy (Engraulis encrasicolus ponticus), horse mackerel (Trachurus trachurus),\rwhiting (Merlangus merlangus), red mullet (Mullus barbatus), bluefish (Pomatomus saltatrix), turbot\r(Psetta maxima) and bonito (Sarda sarda) and sea bream (Sparus aurata), sea bass (Dicentrarchus\rlabrax) and rainbow trout (Oncorhyncus mykiss) are the culture fish species offered for sale\rthroughout the year.Öğe Determination of the Burnout Factor Due to Working Conditions in Some Fish Processing Facilities in the Black Sea Region(2022) Erdem, Mehmet Emin; Yücel, Sennan; Çoban, SelahattinIn this research, aquaculture products operating in the Black Sea Region the aim was to determine the burnout levels of the employees working in the facilities. The provinces in the Black Sea Region (Rize, Trabzon, Sinop, Samsun) and the processing facility to be studied in these provinces were determined by the \"Cascade sampling method\". Face-to-face interviews were conducted with 102 employees, who were determined by calculations based on the total number of employees of the processing facility. The primary data of the research were obtained by applying the questionnaire forms prepared in accordance with the purpose of the research to the employees in the fishery processing facilities. The research was completed by examining the Maslach burnout scale and three sub-dimensions: emotional exhaustion, depersonalization and personal achievement. In the research, it has been determined that the employees have a high level of satisfaction with their working environment and working conditions, although their working time in the sector is short. As a result, it has been understood that similar situations such as the satisfaction of the employees with their jobs and salaries are factors in the low level of burnout of the employeesÖğe “Insanca Is” Kavrami Özelinde Su Ürünleri Sektöründe Istihdam(Ordu Üniversitesi, 2021) Baki, Birol; Karayücel, İsmihan; Yavuzcan, Alparslan; Yücel, SennanÇalismada “insanca is” kavrami özelinde Türkiye’de su ürünleri sektöründe istihdam konusu, mevcut veriler isiginda degerlendirilmektedir. Insanca is; insan onuruna yakisir çalisma kosullarinda, is sagligi ve güvenligine uygun, sosyal güvenlik imkanlari ile sendika araciligiyla temsil edilebilme olanaklarina sahip, zorla çalistirma ve çocuk isçiliginin olmadigi, yaptigi is karsiliginda hak ettigi ücreti alabilen, kisaca çalismaya iliskin temel hak ve ilkelerin hükümet, isçi ve isverenden olusan üç tarafli uzlasma içinde gerçeklestirilmesi olarak ifade edilmektedir. Ayni zamanda insanca isin dört temel unsurundan birisi istihdam yaratma oldugu bildirilmistir. Gelismis toplumlarda su ürünleri tüketicileri artan bilinçle, tabaklarindaki baliklarin yalnizca çevresel sürdürülebilirligi degil, insanca is uygulamalari ile tutarli bir sekilde üretilerek sofralarina gelmesini talep etmektedir.Balikçilik ve su ürünleri yetistiriciligi; tekne yapimi, liman, barinak ve rihtimlarda yer alan onarim ve bakim atölyelerinde destek hizmetlerinin saglanmasi gibi hasat öncesi faaliyetlerde içermektedir. Bu faaliyetler, hasat sonrasi kadar çok isi kapsamamakla beraber, halen önemli bir isgücü olusturmaktadir. Sektörde önümüzdeki yillar için avcilik, isleme ve degerlendirme alanlarinda istihdam bakimindan belirsizlik gösterirken, su ürünleri yetistiriciliginde yeni potansiyel alanlarin üretime sunulmasi ve mevcut üretim alanlarinin kapasite yükseltmeleriyle istihdam artisinin olacagi düsünülmektedir.Öğe Kerevit Yetistiriciliginde Kalsiyumun Önemi(Kastamonu University, 2024) Uzun Gören, Gülsen; Yücel, SennanDünya çapinda ekolojik ve ekonomik olarak önemli bir tür olan kerevitler (Astacus leptodactylus Eschscholtz, 1823) ülkemiz içinde ihraç ürünleri arasinda yer alan iç sulardan elde edilen bir türdür. Türkiye’de kerevit üretimi dogal su kaynaklari, baraj gölleri ve göletlerden yapilan avciliga dayanmaktadir. Kerevitlerin büyümesinde en önemli elementlerden biri kalsiyumdur. Bu derlemenin amaci, kerevitlerin kabuk degisimi ve büyümesinde kalsiyumun önemi incelenerek, kerevit yetistiriciliginin gelismesine katki saglamaktir.Öğe Kültür Balıkları Fiyat Analizi-2019, Sinop(2021) Baki, Birol; Yücel, Sennan; Haydarli, FaganÇalışmada, Sinop’ta 2019 yılında perakende balık satış yerlerinde satılan kültür balıklarının aylık fiyatdeğişimleri tespit edilerek, türler arasındaki fiyat ilişkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Satış yerlerikademeli örnekleme yöntemi ile belirlenerek tür çeşitliliği ve satış miktarına göre I (yüksek), II (orta)ve III (düşük) olarak gruplandırılmıştır. Her satış grubu birbirinden bağımsız iki farklı satış yeri iletemsil edilmektedir. Araştırma süresince ayda iki kez günün aynı saatlerinde fiyat alınmıştır. Satışyerlerinde ülkemizde yetiştiriciliği yapılan çipura (Sparus aurata), levrek (Dicentrarchus labrax) vegökkuşağı alabalığı (Oncorhyncus mykiss) türlerinin bulunduğu belirlenmiştir. Türlerin satışyerlerindeki aylık fiyatları arasındaki farkının önemli olmadığı tespit edilmiştir. Çalışmada, çipuralevrek fiyatları arasında pozitif orta ilişki (r=0,69), levrek-alabalık arasında pozitif yüksek ilişki(r=0,85) ve çipura-alabalık arasında pozitif yüksek ilişki (r=0,71) bulunmuştur.Öğe Occupational Health and Safety of Fisheries and Aquaculture Sector in Turkey Under the Concept of "Decent Work"(Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, 2021) Baki, Birol; Karayücel, İsmihan; Yavuzcan, Alpaslan; Yücel, SennanPromoting decent work in fisheries and aquaculture is an important strategy that provides more effective fisheries management and responsible aquaculture while at the same time improves livelihoods and food security. An important component of human welfare is the treatment of workers in industry. Those working in the fisheries sector do not have equal rights and are not paid equally as those in similar sectors and the formation of employment in this way cause to be a determining factor in public perception of fisheries and aquaculture sector. In the development of fisheries and aquaculture, occupational health and safety of employees should be a priority, such as the decent work right, as well as sustainable fishing resources and increased production. In this context, occupational health and safety of fisheries and aquaculture sector in Turkey under the concept of "decent work" was evaluated in the light of the available data. A total of 2541 occupational accidents and 21 deaths occurred in the last 18 years in fisheries and aquaculture activities in our country. 55.4% of the occupational accidents in the aquaculture sector in recent years is in the marine fish aquaculture, while 34.8% are in the marine fisheries, and these rates are relatively low in the freshwater fisheries (4.2%) and the freshwater fish aquaculture (5.6%). A significant relationship was determined between the increase in marine fish aquaculture production based on years and the increase in occupational accidents. It is thought that occupational health and safety trainings for employees will contribute to the reduction of occupational accidents, which have increased significantly in recent years.Öğe Rekreasyon/Sportif Olta Balıkçılığı; Ankara İli Örneği(2021) Yücel, Sennan; Yördem, AnılXIX. yüzyıldan itibaren endüstrileşme ve teknolojide yaşanan ilerlemeler ile iş imkânlarının şehir merkezlerinde yoğunlaşması, köyden şehre göçü hızlandırmıştır. Göç alan illerin başında Ankara; başkent olması nedeni ile ilk sıralarda yer almaktadır. Şehirlerde artan nüfus rekreasyon alanlarına rağbeti artmıştır. Özellikle göl, gölet, baraj ve akarsu kıyılarında rekreasyon olta balıkçılığı yapanlar hızla artmaktadır. Maddi ve ticari kazanç beklemeden, sadece spor veya dinlence amacıyla yapılan, avlanılan ürünün satılmadığı olta balıkçılığı, en önemli rekreasyon etkinliklerindendir. Bu çalışmada Ankara ilindeki amatör balıkçıların sosyo-ekonomik durumları araştırılmıştır. Amatör balıkçıların avlanma mevsimleri, avlanma saatleri ve süreleri, avlarının kendilerine yeterliliği, avlandıkları stokların sürekliliği ve avlanmada göreceli av miktarının durumu tespit edilmiştir. Yakaladıkların balıkların sağlık açısında güvenilirliği, avlanma kuralları hakkında görüş ve düşünceleri, amatör olta balıkçılığı belgesine sahiplik durumu, yasa ve yönetmelikleri denetleyen bir kurumlardan haberdar olup olmadıkları araştırılmıştır. Araştırma sonuçlarının, rekreasyon olta balıkçılığına gönül vermiş balıkçılara ışık tutması amaçlanmıştır. Ayrıca bilinç düzeyinin yükseltilerek sürdürülebilir ve sürekli balıkçılığın sağlanmasına katkıda bulunacak bilinç düzeyi yüksek amatör balıkçıların sayısının artırılmasına katkı sağlanması da hedeflenmiştirÖğe Sensory, Chemical and Microbiological Properties of Smoked Bonito Ball Sarda sarda, Bloch 1793(Sidas Medya A.S., 2013) Kaba, Nilgün; Yücel, Sennan; Özer, Özgül; Eryasar, KübraIn this study, the shelf life of smoked bonito balls at +4°C was investigated. Analyses of sensory, pH, total volatile basic nitrogen TVB-N , trimethylamine TMA , thiobarbituric acid TBA and total mesophilic aerobic bacteria TMAB , total yeast-mold TYM and total coliform bacteria counts were performed on a daily basis in fish ball samples. In terms of sensory and microbiological quality criteria, smoked bonito balls had an inconsumable quality property at the day 10 of storage at +4°C. The effect of storage time on pH, TVB-N, TBA, TMA, TMB, TMK and TKB values of fish ball samples was found statistically significant pÖğe Sinop Ili Trol Teknelerinin Birim Av Gücü ve Ekonomik Yapisinin Incelenmesi(Ordu Üniversitesi, 2021) Yücel, Sennan; Kurumahmut, MuhammetArastirma, Sinop ilinde trol avciligi yapan teknelerin ekonomik durumunu ortaya koymak maksadiyla, 2018-2019 balikçilik sezonunda gerçeklestirilmistir.Sinop iline kayitli trol teknelerinin avcilik faaliyetine katkisi, birim av güçlerinin tespiti, ekonomik analizi ve Sinop trol balikçiliginin gelir gider tablosu belirlenmistir. Arastirma sonucunda elde edilen bulgularla Sinop trol balikçiliginin basarili ya da zayif noktalari tespit edilmeye çalisilmistir. Sinop Iline kayitli olan 21 adet trol teknesi tespit edilmis olup bunlarin içinden aktif dip trolü balikçiligi yapan rastgele 8 tanesi ile yüzü yüze görüsme ve anket yoluyla çalisma yürütülmüstür. Veri paylasimi yapmayi kabul etmeyen 3 tekne çikarilarak, kalan 5 teknenin verileri birincil veri olarak degerlendirilmistir.Çalisma kapsaminda incelenen trol teknelerinin bürüt hasilalari sirasiyla; 563990 TL; 471075 TL; 488405 TL; 644155 TL ve 300675 TL, toplam yillik Isletme masraflari sirasiyla; 497606 TL; 428647 TL; 438647 TL; 510801 TL ve 268852 TL, net kârlari sirasiyla; 66384 TL; 42995 TL; 49758 TL; 133354 TL ve 31823 TL olarak tespit edilmistir.Çalisma sonucunda örneklenen teknelerin 2018-2019 av sezonunda kârli olduklari tespit edilmistir.Öğe Sinop’ta 2019 Yili Avcilik Sezonunda Satisa Sunulan Deniz Baliklarinin Fiyat Yönünden Incelenmesi(Tokat Gaziosmanpasa University, 2021) Yücel, Sennan; Baki, Birol; Haydarli, FaganArastirmada, Sinop Ilinde 2019 yilinda perakende balik satis yerlerinde satilan deniz baliklarinin aylik fiyat degisimleri tespit edilerek, türler arasindaki fiyat iliskilerinin belirlenmesi amaçlanmistir.Satis yerleri kademeli örnekleme yöntemi ile belirlenmistir. Satis yerleri tür çesitliligi ve satis miktarina göre I (yüksek), II (orta) ve III (düsük) olarak gruplandirilmistir. Her satis grubu birbirinden bagimsiz iki farkli satis yeri ile temsil edilmektedir. Arastirma süresince ayda iki kez balik fiyatlari günün ayni saatlerinde alinmistir.Sinop’ta hamsi (Engraulis encrasicolus ponticu), istavrit (Trachurus trachurus), mezgit (Merlangus merlangus), barbunya (Mullus barbatus), lüfer (Pomatomus saltatrix), kalkan (Psetta maxima) ve palamut (Sarda sarda) türleri balik satis yerlerinde satisi yapilan ekonomik degeri en yüksek olan baliklardir. Sinop ilinde satisa sunulan baliklarin ortalama fiyatlari ile Türkiye’deki yillik ortalama balik fiyatlari ile karsilastirildiginda; mezgit ve barbunya balik fiyatlarinin Sinop ilinde, Türkiye ortalamasinin altinda, hamsi, istavrit, lüfer ve kalkan baliklarinin fiyatlarinin ise Türkiye ortalamasinin üstünde oldugu belirlenmistir.Öğe Socio-Economic Status of Trawlers; Example of Sinop Province(Ülkü Ocaklari Egitim ve Kültür Vakfi, 2020) Yücel, Sennan; Kurumahmut, MuhammetIn the study, the socio-economic status of trawlers in Sinop Province and its districts were investigated. The data were collected through questionnaire by interviewing 63% of the boat owners and their crew of the 8 boats engaged with active trawling from 21 trawlers licensed boat according to the records of the Ministry of Agriculture and Forestry, Sinop Provincial Directorate and the Port Authority of Sinop. According to the information obtained in the research; fishermen, who are average 43 ± 6.49 years old, had received primary and secondary education. While some of the crew members were working seasonally by a share method, some of them did not have any social security. It was understood that the boat owners were satisfied with their professions and earnings. Not preferring of fishery by young, social security and pricing are important problems of the sector.Öğe Socio-Economic Status of Workers in Fisheries Processing Facilities: The Sample of the Black Sea(2022) Erdem, Mehmet Emin; Yücel, Sennan; Çoban, SelahattinIt is aimed to determine the socio-economic status of the people working in the seafood processing facilities in the Black Sea Region. A questionnaire was applied to a total of 102 sector employees working in 7 seafood processing plants operating in the Region to determine their social and economic status. There were 24 questions in the questionnaire and it was attempted to determine the socio- economic data of the participants such as age, gender, education level, working time, residence ownership, monthly income, and leisure time. The average working hours of the employees in their facilities are 1-5 years, the monthly income of 40.2% is between 2001-2500 TL. It has been determined that the personnel participating in the survey are 90.2% workers, 2% foremen, 2% technicians and 3.8% engineers.Öğe Su Ürünleri Kooperatifleri Yöneticilerinin Sosyo-Ekonomik Durumu ve Kooperatiflerin Sorunlarina Bakisi(Tokat Gaziosmanpasa University, 2018) Yücel, Sennan; Acar, GünseliArastirmada, su ürünleri sektörünün en önemli paydaslarindan biri olansu ürünleri kooperatiflerinin yöneticilerinin sosyo-ekonomik durumlari veyöneticilerin kooperatiflerin sorunlarina bakisi incelenmistirÖğe Türklerde “İmece” ve “Kooperatifleşme” Kültürüne Bir Bakış(2020) Yücel, Sennan; Baki, BirolTürk coğrafyasının temel taşını oluşturan ve devletin gücünün ulaşamadığı kırsal alanlarda dayanışma örneği olarak “imece” kültürünün devreye girdiğini görmekteyiz. “Birçok kimsenin toplanıp el birliğiyle bir kişinin veya bir topluluğun işini görmesi ve böylece işlerin sıra ile bitirilmesi” şeklinde tanımı yapılan “İmece”; Anadolu coğrafyasındaki uygulamalarına kısmen uymaktadır. Bazı tanımlamalar, sahayı incelemeden yapılmış olacak ki; “Genellikle köylerde işlerin görülmesi için ihtiyar heyetinin kararıyla her evden para toplamak” olarak tanımlanan “salma salma” işlevi kültürü, imece dayanışması ile karıştırılmaktadır. Yaşayan “imece” kültüründe zorlama olmadığı gibi, genellikle sıralama da bulunmayıp, ihtiyacı olduğu hissedilen kişiye gönüllü yardıma dayalı birlikteliktir. “Kooperatifcilik” ise, Fransız devriminden sonra işçi sınıfının geçim ve çalışma koşullarından doğan sorunların birlikte çözülmesi amacıyla dayanışma ve karşılıklı yardımlaşma arayışı olarak ortaya çıkmış ve tüm dünya ülkelerine yayılmıştır. Tüketim alanındaki ilk kooperatif İngiltere’de 28 dokuma işçisi tarafından 1844 yılında “Rochdale öncüleri” olarak kurulmuş ve Uluslararası Kooperatifler Birliği (ICA)’nin sonradan kooperatifçilik ilkeleri olarak benimsediği temel kurallar uygulamıştır. Türkiye’de ilk kurulan kooperatif olarak bilinen “Memleket Sandığı’nın” kuruluşunun üzerinden iki asra yakın zaman geçmiş olmamıza rağmen, kooperatifleşmede yeterli yol alındığını söylemek mümkün değildir. Bir tarım ülkesi olarak tanımlanan Türkiye’de, Türk toplumunun özünde var olan “İmece” kültürünün canlandırılarak kooperatiflerin arzulanan gelişmesi sağlanmalıdır.