Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Erkoyuncu, İbrahim" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 11 / 11
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Çeşitli Şekillerde İşlenen Midyelerin Donmuş Depolanması Sırasında Duyusal ve Kimyasal Kalitelerinin Belirlenmesi
    (Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2005) Kaba, Nilgün; Erkoyuncu, İbrahim
    Bu araştırmada, hava akımlı dondurucuda –40oC’de dondurularak –29oC’de bozuluncaya kadar depolanan midyelerde, ağırlık kaybı ve diğer kalite özellikleri üzerine, depolama süresinin, haşlama işleminin, sodyum tripolifosfat çözeltisi ile muamelenin etkisi, kimyasal ve duyusal tazelik kontrol yöntemleri ile belirlenmiştir. Donmuş depolama boyunca, Toplam Uçucu Bazik Azot (TVB-N) miktarı, Trimetilamin Azot (TMA-N) miktarı ve ağırlık kaybı değerleri artış göstermiş, bu artışlarda, depolama süresinin, haşlama işleminin ve sodyum tripolifosfat çözeltisi ile muamelenin etkisi önemli bulunmuştur (P<0.05). Donmuş depolanan midye örneklerinin raf ömrü kimyasal tazelik kontrol yöntemleri sonucunda 9 ay, duyusal tazelik kontrol yöntemleri sonucunda ise 7 ay olarak belirlenmiştir.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Effects of Glazing, Packaging and Phosphate Treatments on Drip Loss in Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss W.1792) During Frozen Storage
    (Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 2003) Turan, Hülya; Kaya, Yalçın; Erkoyuncu, İbrahim
    Fresh rainbow trout ( Oncorhynchus mykiss W., 1792) were frozen with different pre-freezing treatments in an air blast freezer (–35 o C) and stored at –25 o C for 12 months. The treatments were done using 10% sodium polyphosphate and 3% sodium metaphosphate with 4% NaCl solutions and glazing + packaging to prevent drip loss in the frozen fish. The effect of glazing + packaging treatment on drip loss during frozen storage was significant (p<0.05) but none of the other treatments were effective (p>0.05). In other words, neither phosphate usage nor glazing treatment was effective when used by itself to prevent drip loss in the frozen rainbow trout. However, the combination of glazing + packaging did prevent drip loss and protect the moisture content of the inner and surface layers of the product. In addition, the effect of gutting during the pre- freezing stage on drip loss during frozen storage was not significant
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Farklı Balıkçı Tezgahlarının Mikrobiyolojik Yönden İncelenmesi
    (Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi, 2011) Kocatepe, Demet; Taşkaya, Gökay; Kaya, Yalçın; Turan, Hülya; Erkoyuncu, İbrahim
    Çalışmada; Sinop’ta satışa sunulan mezgit balıklarının sergilendiği tezgâhlardan sabah ve akşam örnek alınmıştır. Örneklemede üç farklı balıkçı tezgâhı kullanılmıştır. Bunlardan bir tanesi mermer (A Grubu), diğer iki tanesi ise paslanmaz çelikten yapılmıştır. Paslanmaz çelik tezgâhlardan biri en alt köşelerinde iki su çıkışlı ve bölmeler arası su geçişli (B Grubu), diğerinin ise her bölmesi ayrı su çıkışlıdır (C Grubu). Grupların sabah ve akşam toplam mezofil aerob bakteri (TMAB), toplam maya-küf (TM-K), Koliform bakteri, Eshericia coli, Staphylacoccus aureus değişimleri ve tezgâh yapısı ile ilişkileri incelenmiştir. Sabah yapılan analiz sonuçlarına göre hiçbir tezgâhta E. coli ve S. aureus saptanmamıştır. A ve C grubunda Koliform bakteri tespit edilmemiştir. TM-K’nin en az bulunduğu (p<0.05) grup C grubudur. TMAB’ye C grubunda rastlanmazken, A grubunda B grubuna göre önemli derecede daha az (p<0.05) bulunmuştur. Akşam alınan örneklerde hiçbir tezgâhta S. aureus saptanmamıştır. C grubunda E. coli ve Koliform bulunmazken, diğer iki grup E. coli bakımından benzer (p>0.05), Koliform yükü bakımından ise B grubu daha yoğun bulunmuştur (p<0.05). TM-K ve mezofil bakteri yükü bakımından C grubunun en iyi durumda olduğu gözlenmiştir. Sabah ve akşam alınan örnekler karşılaştırıldığında; gün sonunda A grubunun TMAB, Koliform ve E. coli sayılarında önemli derecede artış (p<0.05) olurken, TM-K sayısı bakımından dikkate değer bir artış (p>0.05) saptanmamıştır. B grubunda TM-K, Koliform ve E.coli sayılarının önemli derecede (p<0.05) arttığı, TMAB sayısının ise değişmediği (p>0.05) söylenebilir. C grubunda gün sonunda TMAB ve TM-K sayılarında önemli derecede artış (p<0.05) olmuştur. Araştırma sonuçlarına göre, mikrobiyolojik açıdan en hijyenik tezgâh tipinin her bölmesi su çıkışlı olan paslanmaz çelik (C Grubu) olduğu söylenebilir.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Farklı İşlemler Uygulanarak Dondurulan Palamut (Sarda sarda Bloch, 1793) Balığında Donmuş Depolama Süresince Oluşan Kalite Değişimleri
    (Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 2004) Turan, Hülya; Erkoyuncu, İbrahim
    Dondurma öncesi ve sonrası farklı işlemler uygulanarak 5 m/sn.lik hava akımlı dondurucuda –35 ºC’de dondurulan palamut balıkları (Sarda sarda Bloch, 1793) 6 ay süreyle ortalama –25,2 ºC’de derin dondurucuda depolanmıştır. Araştırmada, dondurma öncesi 24 saat buzda bekletmenin, iç organ ve solungaçları çıkartmanın, donmuş depolama süresince, su kaybını önlemek amacıyla sodyum polifosfat kullanımının ve oksidasyonu önlemek için askorbik asitli çözelti ile glaze uygulamanın, depolama süresince su kaybı, TVB-N, TBA miktarları ve duyusal özellikler üzerindeki etkileri incelenmiştir. İç organları ve solungaçları ayrılan balıklarda TVB-N miktarı önemli derecede daha az bulunmuş, ayrıca iç organ çıkarma işlemi tek başına TBA gelişimini yani oksidasyonu etkilemezken, buzlama işlemi ile birlikte uygulandı¤ında TBA’yı artırıcı etki göstermiştir. Yağ oksidasyonunun önlenmesi açısından askorbik asitli glaze, su ile glaze’e göre daha iyi sonuç vermiştir. Donmuş depolama süresince balıkların tamamı kimyasal ve duyusal açıdan iyi kalitede bulunmuştur.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Omega-6, Omega-3 Yağ Asitleri ve Balık
    (Yunus Araştırma Bülteni, 2013) Turan, Hülya; Erkoyuncu, İbrahim; Kocatepe, Demet
    Çoklu doymamış yağ asitlerinden omega-6 ve omega-3 yağ asitleri esansiyel yağ asitleridir.Omega-6 ve omega-3 yağ asitlerinin molekül yapısındaki küçük farklılık vücutta çok farklı bir rol oynar. Bu önemli yağ asitleri tavsiye edilen oranlarda alınmadığı takdirde insanlarda bazı rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Omega-3 yağ asitlerini daha fazla almak yada en azından her iki yağ asidindende eşit miktarlarda almak gerektiği bildirilmektedir. Ancak son yıllarda tüketim alışkanlıklarının değişmesiyle birlikte diyetteki omega-6 omega-3 oranının çok yüksek seviyelerde olduğu görülmektedir. Omega-3 yağ asitlerinden olan eikosapentaenoik asit, C2 0: 5n -3 (EPA) kardiyovasküler sorunların önlenmesinde, dokosaheksaenoikasit, C2 2: 6n -3 (DHA) ise görme fonksiyonlarında, büyüme ve beyin gelişiminde etkili olmaktadır. Balık ve özellikle yağlı balıklar çok uzun zincirli omega-3 yağ asitlerinin mükemmel kaynaklarıdır. Bu derlemede son yıllarda yapılan çalışmaların sonuçlarından yararlanılarak omega-6 ve omega-3 yağ asitleri ile sağlık üzerindeki etkileri ve bu yağ asitlerini dengeli miktarda içeren balık etinin önemine değinilmeye çalışılmıştır.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Orta Karadeniz Bölgesinde Avlanan İstavrit (Trachurus trachurus L. 1758)’in Populasyon Dinamiği
    (Turkish Journal of Biology, 2000) Yücel, Şennan; Erkoyuncu, İbrahim
    Orta Karadeniz Bölgesi’nde (Samsun-İnebolu), Ekim-1995, Eylül-1996 tarihleri arasında avlanan 720 balık üzerinde yürütülen araştırmada istavrit (Trachurus trachurus L., 1758) populasyonunun yaş, boy, ağırlık, cinsiyet kompozisyonu ile büyüme ve ölüm oranları incelenmiştir. İstavrit stokunda, 0-7 yaşlar arasında balık bulunduğu tespit edilmiştir. Araştırmada boy-ağırlık ilişkisi W= 0.00759 L 3.05 , Kondüsyon Faktörü 0.843 ve Von-Bertalanffy Büyüme Denklemleri; Lt= 16.92 (1-e -0.3538 (t+2.7938) ) Wt= 47.11 (1-e -0.3538 (t+2.7938) ) 3.05 olarak hesaplanmıştır. Avlanma ve Ölüm Oranına ilişkin parametrelerden Anlık Toplam Ölüm Katsayısı Z= 1.55, Doğal Ölüm Katsayısı M= 0.555, Avlanma Ölüm Katsayısı F= 0.995, Yaşama Oranı S= 0.22, Yıllık Ölüm Oranı A= 0.78, Doğal Ölüm Beklentisi v= 0.28, Avlanmadan İleri Gelen Ölüm Beklentisi u= 0.50, İşletme Oranı ise E= 0.64 olarak tahmin edilmiştir.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Orta Karadeniz Dip Trolünün Av Kompozisyonu ve Etkileyen Faktörler
    (Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2005) Gönener, Sedat; Erkoyuncu, İbrahim; info:eu-repo/semantics/openAccess
    Bu çalışma Orta Karadeniz de Eylül 2002 - Nisan 2003 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışmada ticari teknelerle avlanan, mezgit (Gadus merlangus euxinus ), barbunya (Mullus barbatus ponticus ), kalkan (Psetta maxima maeotica) , istavrit ( Trachurus mediterraneus) ve çinekop (Pomatomus saltator ), balıklarının sığ (<75 m) ve derin (>75m) su kesimlerine ait av verileri değerlendirilmiştir. Çalışmada özellikle mezgit ve barbunya balıklarının büyüklüklerinin, avlamanın yapıldığı aylar ve derinliklere göre önemli ölçüde değiştiği belirlenmiştir (p<0.05). Bu farklılıklar daha çok Kasım – Aralık aylarında gözlenmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre avlama mevsimi ve avlama derinliği, dip trolü ile avlanan balıkların büyüklük kompozisyonunda önemli belirleyicilerdir. Ancak etkileri bütün türler için aynı düzeyde değildir.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Protein and Lipid Content with Fatty Acids Composition of Anchovy Meal Produced In Turkey
    (Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 2007) Turan, Hülya; Kaya, Yalçın; Erkoyuncu, İbrahim
    The aim of this research was to determine the fatty acid composition and lipid and protein levels of anchovy meal produced during the commercial fishing period. The protein content was 74.69%, 76.17% and 74.40% in November, December and January, respectively. The lipid content ranged from 8.57% to 9.14% for anchovy meal produced during the fishing season. The total saturated fatty acid content was 33.25%, 33.46%, and 33.61% in November, December and January, respectively. Within the saturated fraction, the major fatty acid was palmitic acid (C 16:0 ), the content of which was 20.30%, 19.96% and 20.66%, respectively. The monounsaturated fatty acid contents ranged from 20.23% to 21.62%. Concerning the monounsaturated fatty acids, oleic acid (C 18:1n-9 ) was present in larger percentages (12.29% to 13.44%) than the others. Among polyunsaturated fatty acids the largest concentration was for docosahexaenoic acid (DHA, C 22:6n-3 ), varying from 17.44% to 19.16%. The eicosapentaenoic acid (EPA, C 20:5n-3 ) content, which is another important fatty acid, was between 7.52% and 8.36%. The concentrations of n-3 PUFA (27.04%-27.95%) of anchovy meal were higher than those of n-6 PUFA (4.14%-4.95%). The ratio of n-3 to n-6 fatty acids of anchovy meal was 5.47 in November, 6.17 in December, and 6.75 in January.
  • [ X ]
    Öğe
    Soğukta Saklanan Midyelerin (Mytilus galloprovincialis L. 1819) Raf Ömrünün Belirlenmesi
    (2013) Turan, Hülya; Kocatepe, Demet; Altan, Can Okan; Erkoyuncu, İbrahim
    Çalışmada, restoranlardaki depolama koşulları oluşturularak Karadeniz'in Sinop Bölgesi'nden çıkarılan midyelerin raf ömürleri araştırılmıştır. Kabuklarından ayrılarak polistiren tabaklarda streç filmle paketlenen (A grubu) ve içme suyu dolu cam şişeye konulan midyeler (B grubu) 42C'de 4 gün depolanmıştır. Midyelerin başlangıçtaki ham protein, ham yağ, ham kül ve su miktarları sırasıyla; %7.50, %1.30, % 1.09 ve %87.53, TVB-N, TBARS, pH ve aw değerleri ise sırasıyla; 12.92 mg/100g, 9.42 mg MDA/g, 6.67 ve 0.99 olarak belirlenmiştir. Depolama sonunda A ve B gruplarının TVB-N, TBARS, pH ve aw değerleri 41.38, 37.64 mg/100g; 15.03, 12.86 mg MDA/g; 6.40, 6.56; 0.99 ve 0.99 bulunmuştur. Başlangıçta 3.94 log KOB/g mezofil, 3.23 log KOB/g psikrofil ve 3.80 log KOB/g enterobakter yükü olan midyelerin 4. gün sonundaki yükleri A ve B gruplarında sırasıyla 7.54-7.45, 6.07-6.17 ve 5.88-5.87 olarak bulunmuştur. Analiz sonuçlarına göre streç filmle paketlenen midyelerin 2. gün sonuna kadar, suda saklanan midyelerin ise 3. gün sonuna kadar tüketilebileceği belirlenmiştir
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Su Ürünleri Kaynaklı Patojen Mikroorganizmalar ve Zehirlenmeler
    (Yunus Araştırma Bülteni, 2013) Kocatepe, Demet; Erkoyuncu, İbrahim; Turan, Hülya
    Su ürünleri farklı toplumlarda çiğ, yarı pişmiş ya da pişmiş olarak tüketilen değerli hayvansal protein kaynaklarıdır. Su ürünleri yüksek nem ve protein içerikleri, nötre yakın pH değerleri nedeniyle birçok mikroorganizmanın gelişmesi için elverişli besinlerdir. Patojen mikroorganizmalar insan vücudunda istenmeyen etki oluşturan (hastalık yapan) mikroor ganizmalardır. Bazı patojenler sadece insanda, bazıları sadece hayvanda etkili iken, bazı türler hem hayvan hem de insanda zararlı olmaktadırlar. Su ürünleri kaynaklı patojen mikroorganizmalar ile toksinleri ise özellikle çiğ ve yarı pişmiş gıdalardan insanlara geçerek tehlike oluşturmaktadırlar. Patojen mikroor ganizmalar yeni avlanmış taze su ürünlerinde bulunabildiği gibi, çapraz kontaminasyonla; taşıma, iç or ganların ayrılması, balıkçı tezgâhlarında satış aşamalarında insanlardan ya da su ürünlerinin işlenmesi esnasında eklenen maddelerden bulaşabilmektedir. Su ürünleri kaynaklı patojen mikroor ganizmaların cinsi ve bulundukları koşullar çok değişkendir. Staphlococcus aur eus, Salmonella spp., Clostridium perfringens, Clostridium botulinum, V ibrio parahaemolyticus, V ibrio cholerae, V ibrio vulnificus, Listeria monocytogenes su ürünleri kaynaklı patojen mikroor ganizmalar arasında sayılabilir. Su ürünlerinde bulunan toksinler alg ve bakteriler tarafından oluşturulmakta ve ekonomik açıdan oldukça büyük kayıplara neden olmaktadır. Bu çalışmada; su ürünleri kaynaklı patojen mikroor ganizmalar ve toksinler ile bunların neden olduğu gıda zehirlenmeleri hakkında bilgi verilmektedir.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Sıcak Dumanlanmış Palamut Balığının (Sarda sarda Bloch, 1793) Buzdolabı Koşullarında Muhafazası
    (Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 2006) Kaya, Yalçın; Turan, Hülya; Erkoyuncu, İbrahim; Sönmez, Gülşah
    Bu çalışmada sıcak dumanlamanın 4±1 o C de depolanan palamutun raf ömrüne etkisi araştırılmıştır. Taze balıkta 11,21 mg/100g TVB-N ve 1,19 mgN/100g TMA olarak bulunan değerler, dumanlama işleminden sonra depolama süresi boyunca yavaşça artmış ve 15.günde sırasıyla 36,33 g/100g ve 18,71 mgN/100g’a ulaşmıştır. pH değeri depolama süresi sonunda 5,97 olarak tespit edilmiştir. Mikrobiyolojik analizlere göre, 15. günde 3,8x103 CFU/g toplam mezofilik bak teri, 3,5x103 CFU/g maya, 2,1x102 CFU/g küf tespit edilmiştir. Sıcak dumanlanan ve 4±1 oC’de depolanan palamut balıklarının 15 güne kadar güvenle tüketilebileceği sonucuna varılmıştır.

| Sinop Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Sinop, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim