Yazar "Erdem, Muammer" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 9 / 9
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe BALIKYEMLERİNDEDOĞALKAROTENOİD KAYNAKLARININKULLANIMI(2008) Yeşilayer, Nihat; Doğan, Gaye; Erdem, MuammerHayvansal ürünlerin üretim ve pazarlamasında tüketici istekleri göz önüne alındığında tüketicinin seçimini etkileyecek bazı fiziksel özelliklerin ön plana çıkarılması gerekmektedir. Bu fiziksel özelliklerden birisi de renktir. Tüketiciler, genelde hoşa giden pembe-kırmızı renkli balık etlerini tercih etmekte ve bu ürünlere daha fazla fiyat vermektedirler. Balık etinde görülen renk, lezzet üzerinde herhangi bir etki yapmamasına rağmen, tüketicinin tercihinde önemli kalite kriterlerinden birisidir. Su ürünlerinde deri ve ette arzu edilen renk, karotenoid grubu renk maddelerinin kullanımı ile sağlanmaktadır. Karotenoidleri sadece bitkiler, algler, bazı mantar ve bakteri türleri kendi kendilerine sentezleyebilirler. Balıklar karotenoidleri kendileri sentezleyemedikleri için yemlerine renk maddesi olarak sentetik ya da doğal karotenoid kaynakları ilave edilmelidir. Ancak yemlere ilave edilen sentetik karotenoidlerin, yemin fiyatını % 20-25 oranında artırdığı düşünüldüğünde, balıkların pigmentasyonunda kullanılabilecek yurt içinde üretilen doğal karotenoid kaynakların kullanılmasının önemi ortaya çıkmaktadır. Bu derlemede, kültürü yapılmakta olan balıkların yemlerine ilave edilebilecek doğal karotenoidlerin kullanımı özetlenmiştirÖğe Balık yemlerinde doğal karotenoid kaynaklarının kullanımı(2008) Yeşilayer, Nihat; Doğan, Gaye; Erdem, MuammerHayvansal ürünlerin üretim ve pazarlamasında tüketici istekleri göz önüne alındığında tüketicinin seçimini etkileyecek bazı fiziksel özelliklerin ön plana çıkarılması gerekmektedir. Bu fiziksel özelliklerden birisi de renktir. Tüketiciler, genelde hoşa giden pembe-kırmızı renkli balık etlerini tercih etmekte ve bu ürünlere daha fazla fiyat vermektedirler. Balık etinde görülen renk, lezzet üzerinde herhangi bir etki yapmamasına rağmen, tüketicinin tercihinde önemli kalite kriterlerinden birisidir. Su ürünlerinde deri ve ette arzu edilen renk, karotenoid grubu renk maddelerinin kullanımı ile sağlanmaktadır. Karotenoidleri sadece bitkiler, algler, bazı mantar ve bakteri türleri kendi kendilerine sentezleyebilirler. Balıklar karotenoidleri kendileri sentezleyemedikleri için yemlerine renk maddesi olarak sentetik ya da doğal karotenoid kaynakları ilave edilmelidir. Ancak yemlere ilave edilen sentetik karotenoidlerin, yemin fiyatını % 20-25 oranında artırdığı düşünüldüğünde, balıkların pigmentasyonunda kullanılabilecek yurt içinde üretilen doğal karotenoid kaynakların kullanılmasının önemi ortaya çıkmaktadır. Bu derlemede, kültürü yapılmakta olan balıkların yemlerine ilave edilebilecek doğal karotenoidlerin kullanımı özetlenmiştir.Öğe Balıklarda protein metabolizması(2008) Doğan, Gaye; Erdem, MuammerProteinler, balıkların büyümeleri ve yaşamlarını devam ettirebilmeleri için en fazla ihtiyaç duyduğu besin maddeleridir. Balıkların protein sentezleme yetenekleri sınırlıdır. Bu nedenle balıklar, maksimum düzeyde ağırlık artışının sağlanması, aşınan dokuların yenilenmesi ve hormonlar, enzimler, barsak epitel hücreleri gibi proteinden oluşan çeşitli ürünlerin üretilebilmesi için, ihtiyaç duydukları kalite ve düzeyde proteini, yemlerle dışarıdan almak zorundadırlar. Balık beslemede, uygun olmayan protein kaynaklarının kullanımının yanı sıra balığın ihtiyacının üzerinde protein oranına sahip yada yetersiz düzeyde enerji içeren yemlerin kullanımı amino asitlerin parçalanmasına neden olur. Amino asitlerin parçalanması ise balıkta daha az ağırlık artışına, yemlerin en pahalı bileşeni olan proteinlerin kaybına bağlı olarak üretim maliyetlerinin artmasına, aynı zamanda parçalanma sonucu açığa çıkan, amonyak-nitrojen veya üre-nitrojen gibi atım ürünlerinin sucul ekosistemi kirletmesine neden olur. Bu derlemede, balıklarda protein metabolizması, protein metabolizması son ana ürünü olan amonyağın boşaltımı ve amonyak boşaltımını etkileyen faktörler özetlenmiştir.Öğe Effects of 17-a-Methyltestosterone usage on Coloration, Sex Reversal and Reproductive Performance in Guppy (Poecilia reticulata) Fish(Tokat Gaziosmanpasa Üniversitesi, 2023) Yilmaz, Ebru; Erdem, MuammerIn this study, 17 ?-methyltestosterone hormone was added to the feed and water, and the effects of coloring, sex reversal and reproduction were investigated in guppy fish (Poecilia reticulata). Experimental groups were planned as control group (K), water hormone (S) and feeding hormone (Y) groups in 3 groups with 3 replicates. The 3 -stage study lasted a total of 12 weeks. In the 1st and 2nd stages of the experiment, visual color determination was performed with 10 panelists using a color scale at weekly intervals. 1 ml of the stock solution containing 0.1 mg MT was added to water and feed, while the control group was not treated with hormone. At the end of the 1st phase of the experiment, the highest mean color scale values were found in the S group (29.90±0.23), followed by the Y (29.10±0.18) and K (20±0.00) groups, and significant differences were determined between the groups (pÖğe Effects of Hazelnut Meal Levels on Growth Performance, Feed Utilization and Digestibility in Juvenile Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss)(Central Fisheries Research Inst, 2010) Dogan, Gaye; Erdem, MuammerIn this study, the effects of hazelnut meal (HM) levels in juvenile rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) diets on growth, feed consumption, and digestibility were investigated. Four experimental diets containing a gradient of HM (0%, 15%, 30% and 45% respectively) were prepared to feed two replicate groups of trout (initial body weight of 37.89 +/- 0.02 g) twice daily to apparent satiation for 60 days. The highest weight gain rate (WGR) and specific growth rate (SGR) were obtained from the fish fed with Diet 1 and Diet 2 and it was determined that the increase of HM level in the diet up to 30% did not affect feed conversion ratio (FCR) and protein efficiency ratio (PER). The lowest WGR, SGR and PER were obtained from the fish fed with the diet containing 45% HM. The apparent digestibility coefficients (ADC) of protein (90.93-91.76%) and lipid (96,78-98.33%) were at high with no significant difference among treatment (P>0.05). The ADC of dry matter decreased with increasing HM in diets. These results indicated that HM can be utilized by 15% in diet for juvenil rainbow trout, without adverse effect on growth performance.Öğe Effects of Oleoresin Paprika (Capsicum annum) and Synthetic Carotenoids (Canthaxantin and Astaxanthin) on Pigmentation Levels and Growth in Rainbow Trout Oncorhynchus mykiss W.(Medwell Online, 2011) Yesilayer, Nihat; Erdem, MuammerThe effects of different carotenoid sources on pigmentation of rainbow trout were investigated. The fish (154.35 +/- 24.02 g) were fed with diets containing 50 mg kg(-1) astaxanthin, 70 mg kg(-1) canthaxantin and 765 mg kg(-1) oleoresin paprika and compared with a control group for 60 days. Rainbow trout were captured in fresh water in triplicate groups (25 fish tank(-1)) at water temperature of 14.74 degrees C. There was no significant difference among experiment groups in the average weights, specific growth rates and feed conversion ratios at the end of the experiment Feed supplemented with oleoresin paprika, canthaxantin and astaxanthin caused >6 mg kg(-1) carotenoid concentration in the muscle tissues of the fish. The canthaxantin group (10.07 mg kg(-1)) developed more of an accumulation than rainbow trout fillets in the other groups. L* a* b* values were determined with a Minolta Chroma Meter. While carotenoid concentration in the trout fillet and red intensity (a*) increased proportionally in the fillet, the brightness (L*) decreased. Tristimulus Chrometer a* values ranged between 0.40 and 9.55; b* values from 11.11-22.14 and L* values from 54.40-45.21. Meanwhile, Chroma (C*ab) and Hue (H(ab)(0)) angle values, respectively varied 11.13-2173 and from 87.35-62.43. In the Roche Salmofan (TM) card score, the increase in the feed containing oleoresin paprika, canthaxantin and astaxanthin was proportional to the increase in the fillet. While the increase of pigmentation in the fish fillet depended on the increase of carotenoid concentration in the feed, there was a decrease in the carotenoid retention rate. As observed, there is a direct proportional relationship between the color parameters in the muscle and carotenoid concentrations.Öğe KAROTENOİD İÇEREN YEMLERLE BESLENEN GÖKKUŞAĞI ALABALIKLARINDA (Oncorhynchus mykiss) RENK GERİ DÖNÜŞÜMÜNÜN ENSTRÜMENTAL (FİZİKSEL) VE RENK KARTI YÖNTEMİ İLE İNCELENMESİ(2008) Yeşilayer, Nihat; Erdem, Muammer; Aral, Orhan; Karsli, ZaferAlabalıkların etindeki pembe kırmızı renk, karotenoid grubu pigmentlerden sağlanmaktadır. Sentetik ve doğal karotenoid maddeler ilave edilerek 3 grup halinde (kırmızı biber ekstraktı, astaksantin ve kantaksantin) pigmentasyonu sağlandıktan sonra ortalama ağırlığı 300 g. ulaşan balıklar 60 gün süre ile karotenoidsiz ticari alabalık yemi ile beslenmiştir. Gökkuşağı alabalıklarından alınan filetoların renkleri enstrümental (CIE L* a* b*) ve renk kartı değerleri kullanılarak renk geri dönüşümü incelenmiş ve a* değeri ile renk kartı değerleri arasındaki ilişki belirlenmiştir. Filetoda renk kartı değerleri azalırken a* (kırmızılık), b* (sarılık) ve L* (parlaklık) değerlerinin de azaldığı bulunmuştur. Deneme başlangıç ve sonunda en yüksek a* ve renk kartı değeri kantaksantin grubunda sırasıyla 9.550, 6.493 ve 15.139, 12.569 bulunmuştur. Gruplar arasında deneme başı ve sonunda renk parametrelerinde bir azalma olmasına rağmen istatistiksel olarak L*, a*, b* değerlerinde bir fark bulunamamıştır (P 0.05). Renk kartı değerleri bakımından grupların deneme başı ve sonu arasında istatistiksel olarak farklar önemli bulunmuştur (P 0.05). Alabalık filetolarının a* ile renk kartı değerleri arasındaki ilişkinin, kırmızı biber ekstraktı grubunda kuvvetli olduğu tespit edilmiştir (r 0.97)Öğe Karotenoid içeren yemlerle beslenen Gökkuşağı Alabalıklarında (Oncorhynchus mykiss) Renk Geri Dönüşümünün Enstrümental (Fiziksel) ve Renk Kartı Yöntemi İle incelenmesi(Journal of FisheriesSciences.com, 2008) Yeşilayer, Nihat; Erdem, Muammer; Aral, Orhan; Karslı, ZaferAlabalıkların etindeki pembe kırmızı renk, karotenoid grubu pigmentlerden sağlanmaktadır. Sentetik ve doğal karotenoid maddeler ilave edilerek 3 grup halinde (kırmızı biber ekstraktı, astaksantin ve kantaksantin) pigmentasyonu sağlandıktan sonra ortalama ağırlığı 300 g. ulaşan balıklar 60 gün süre ile karotenoidsiz ticari alabalık yemi ile beslenmiştir. Gökkuşağı alabalıklarından alınan filetoların renkleri enstrümental (CIEL* a* b*) ve renk kartı değerleri kullanılarak renk geri dönüşümü incelenmiş ve a* değeri ile renk kartı değerleri arasındaki ilişki belirlenmiştir. Filetoda renk kartı değerleri azalırken a* (kırmızılık), b* (sarılık) ve L* (parlaklık) değerlerinin de azaldığı bulunmuştur. Deneme başlangıç ve sonunda en yüksek a* ve renk kartı değeri kantaksantin grubunda sırasıyla 9.550, 6.493 ve 15.139, 12.569 bulunmuştur. Gruplar arasında deneme başıve sonunda renk parametrelerinde bir azalma olmasına rağmen istatistiksel olarak L*, a*, b* değerlerinde bir fark bulunamamıştır (P>0.05). Renk kartı değerleri bakımından grupların deneme başı ve sonu arasında istatistiksel olarak farklar önemli bulunmuştur (P<0.05). Alabalık filetolarının a* ile renk kartı değerleri arasındaki ilişkinin, kırmızı biber ekstraktı grubunda kuvvetli olduğu tespit edilmiştir (r= 0.97).Öğe The accumulation of the heavy metals (copper and zinc) in the tissues of rainbow trout (Onchorhyncus mykiss Walbaum, 1792)(2008) Gündoğdu, Ayşe; Erdem, MuammerZinc and copper concentrations in the body tissues of rainbow trout (Onchorhyncus mykiss Walbaum 1792) exposed to different medium concentrations were determined for 30 days in this study. For this purpose, fish were exposed to 0 (control), 3, 5, 8, 10, 13 mg Zn/L and 0 (control), 0.01, 0.025, 0.05, 0.075, 0.1 mg Cu/L concentrations in the water. At the end of the study period, the concentrations of zinc and copper in tissue were measured by Atomic Absorption Spectrophotometer (AAS). The values of zinc in the whole body tissues were 1.41 (control), 113.70, 105.09, 161.18, 167.25, 178.66 μg/g (dry-weight) in the fish exposed to 0 (control), 3, 5, 8, 10, 13 mg Zn/L concentrations, respectively, while copper were 1.45 (control), 2.49, 3.41, 3.83, 3.91, 5.04 μg/g (dry-weight) in the fish exposed to 0 (control), 0.01, 0.025, 0.05, 0.075, 0.1 mg Cu/L concentrations, respectively. The results of this study indicated that accumulation of zinc and copper in the body tissues had increased with increasing metal concentrations in the medium.