Makale Koleksiyonu
Bu koleksiyon için kalıcı URI
Güncel Gönderiler
Öğe Türkiye 'nin Sahil Güvenlik ve Balıkçılık Alanında Son Yıllarda Komşu Ülkeler İle Yaşadığı Bazı Problemler Üzerine Bir Ön Değerlendirme(Yunus Araştırma Bülteni, 2015) Teber, Kadir Bülent; Özdemir, SüleymanBoundaries started to appear as well as within the sea areas the territorial boundaries, with international law and law of the sea that it be termed sub-branches within the framework of the sovereignty of countries which evolving the last two centuries. On the development of law and the sovereignty of the states of the Seas are subject to the limits in the sea, except for the control of law enforcement in the formation of naval forces laid the groundwork. This is the beginning of the many state law enforcement officers within the "Coast Guard" organizations established states, territorial waters and exclusive economic zones, fishing, transport, such as the control of commercial activities mainly transferred to these institutions. This study aims to show the concept of the coast guard, duties and powers of Turkish Coast Guard and problems of Turkish fishermen which occur both our country and other countries security services. In the present study, events between Turkish fishermen and 7 neighbor coast guards were investigated. Total 21 events were established between 2007-2011 years and all events occurred in the Black Sea. Some suggestions were presented to prevent recurrence of such incidents in the study.Öğe Studies on the uptake of copper, zinc and cadmium by the amphipod Corophium volutator (Pallas) in the laboratory(Turkish Journal Marine Sciences, 1997) Bat, LeventIn this study, accumulation of copper, zinc and cadmium at varying concentrations trom sea water and sediment under the laboratory conditions was assessed by bioaccumulation tests, using the marine crustacean Corophium volutator (Pallas). Concentrations of these metals in the whole tissues of C. volutator were determined at intervals of 3, 6, 24, 48, 72 and 96 h. There is positive correlation between metal levels in C. volutator and metal levels in sea water and sediment. The results also show that the accumulation of copper, zinc and cadmium in C. volutator from the sea water is higher than those from sediment.Öğe Farklı Göz Açıklıklarında Monofilament ve Multifilament Galsama Ağlarının İstavrit Balığı (Trachurus trachurus L., 1758) için Seçiciliğinin Hesaplanması(Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 2010) Sümer, Çetin; Özdemir, Süleyman; Erdem, YakupBu çalışma, monofilament ve multifilament materyalden yapılmış 36 ve 40 mm ağ göz genişliğine sahip galsama ağlarının istavrit balığı (Trachurus trachurus, L., 1758) için seçiciliğini belirlemek amacıyla Ekim 2001 ve Şubat 2002 tarihleri arasında Sinop iç liman bölgesinde yürütülmüştür. Ağların seçiciliğinde dolaylı hesaplama yöntemi olan Holt (1963) metodu kullanılmıştır. Deneme ağlarıyla toplam 3520 adet balık yakalanmıştır. Balıkların %53.86’si monofilament ağlarla, %46.14’ü multifilament galsama ağlarıyla yakalanmıştır. Genel seçicilik faktörleri monofilament ağlar için 4.90, multifilament ağlar için 4.84 olarak bulunmuştur.Öğe Farklı Göz Açıklıklarında Monofilament ve Multifilament Galsama Ağlarının Lüfer Balığı (Pomatomus saltatrix L., 1766) için Seçiciliğinin Hesaplanması(Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 2010) Sümer, Çetin; Özdemir, Süleyman; Erdem, YakupBu çalışma, monofilament ve multifilament materyalden yapılmış 40 ve 44 mm ağ göz genişliğine sahip galsama ağlarının lüfer balığı (Pomatomus saltatrixL., 1766) için seçiciliğini belirlemek amacıyla Ekim 2001 ve Şubat 2002 tarihleri arasında Sinop iç liman bölgesinde yürütülmüştür. Ağların seçiciliğinde dolaylı hesaplama yöntemi olan Holt (1963) metodu kullanılmıştır. Balıkların %76.65’i monofilament ağlarla, %23.35’i multifilament ağlarla yakalanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, monofilament ve multifilament ağların ortak seçicilik faktörleri sırasıyla 4.58 ve 4.74 olarak bulunmuştur.Öğe Beymelek Lagün Gölü (Antalya) Av Verimi ve Kompozisyonu(Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 2013) Sümer, Çetin; Tekşam, İsaBu çalışmada, Türkiye’nin Batı Akdeniz kıyısında yer alan Beymelek Lagün Gölü’nün 2007-2008 av sezonundaki balık türlerinin av kompozisyonu ve av miktarı araştırılmıştır. Lagünde mevcut dalyancılık sistemi ve galsama ağları ile yakalanan türlerden en yüksek av oranı sırasıyla; çipura (Sparus aurata L., 1758) %75.4, mavraki kefal (Chelon labrosus Risso, 1827) %11.3, levrek (Dicentrarchus labrax L., 1758) %5.2, topan kefal (Mugil cephalus L., 1758) %5.1, ceran kefal (Liza ramada Risso, 1810) %1.7, mırmır (Lithognathus mormyrus L., 1758) %0.8, lagos-orfoz (Epinephelus aeneus, Epinephelus marginatus) %0.5 ve sargos (Diplodus sargus L., 1758) %0.1’lik bir ava sahiptir. En fazla av veren Çipura, mavraki kefal, levrek, topan kefal ve ceran kefal balıkları için ortalama boylar sırasıyla 23.3±0.41 cm, 31.4±0.71 cm, 30.3±1.13 cm, 34.6±1.11 cm ve 30.1±0.18 cm olarak bulunmuştur. Beymelek Lagün Gölü için birim alandan elde edilen balık miktarı 21.3 kg/ha olarak belirlenmiştir.Öğe Beymelek Lagün Gölü’nde Farklı Göz Açıklığındaki Monofilament Galsama Ağlarının Av Verimleri(Yunus Araştırma Bülteni, 2013) Sümer, Çetin; Aydın, Mehmet; Tekşam, İsaIn this study , conducted of Beymelek Lagoon, western Mediterranean coast (Antalya) was used the dif ferent mesh sizes (40, 52, 60, 68, 72 and 80 mm) of monofilament gillnets in order to determine its catch ef ficiency . A total of 17 fish species from 8 families were identified. These species; white thichlipped mullet ( Chelon labr osus Risso, 1827), white seabream ( Diplodus sar gus L., 1758), striped seabream ( Lithognathus mormyrus L., 1758), gilthead seabream ( Sparus aurata L., 1758), madeiran sardinella ( Sar dinella mader ensis Lowe, 1838), rabbitfish ( Siganus rivulatus Forsskal, 1775), bogue ( Boops boops L., 1758), thinlip grey mullet ( Liza ramada Risso, 1810), seabass ( Dicentrar chus labrax L., 1758), round sardinella ( Sar dinella aurita V alenciennes, 1847), derbio ( T rachinotus ovatus L., 1758), live sharksucker ( Echeneis naucrates L., 1758), grey mullet ( Mugil cephalus L., 1758), false scad ( Caranx r honchus Geof froy Saint-Hilaire, 1817), annular seabream ( Diplodus annularis L., 1758), anchovy ( Engraulis encrasicolus L., 1758), and red mullet ( Mullus barbatus Linnaeus, 1758). The mean catch per unit ef fort of gillnets of mesh sizes of 40, 52, 60, 68, 72 and 80 mm were found to be 1.72, 2.45, 1.55, 0.75, 0.75, 0.46 kg/100 m, respectively . The highest amount of catch were found 52, 40 and 60 mm mesh sizes of gillnets, respectivelyÖğe Age, growth, length-weight relationship and reproduction of the striped seabream (Lithognathus mormyrus L., 1758) (Sparidae) in the Beymelek Lagoon (Antalya, Turkey)(Turkish Journal of Zoology, 2010) Emre, Yılmaz; Balık, İsmet; Sümer, Çetin; Oskay, D. Aktuğ; Yeşilçimen, H. ÖzgürAge, growth, length-weight relationship and reproduction were investigated for striped seabream ( Lithognathus mormyrus L., 1758) collected from Beymelek Lagoon (Antalya, Turkey) between February 2006 and January 2007. The ages of striped seabream ranged from 0 to 3 years for males and from 0 to 4 years for females. Their total lengths and weights ranged between 14.4 and 26.4 cm and 42 and 297 g for males and 14.3 and 27.4 cm and 40 and 329 g for females, respectively. The growth parameters of the von Bertalanffy equation were: L ? = 28.3 cm, K = 0.456 year -1 and t 0 = -1.859 year for males, L ? = 28.1 cm, K = 0.466 year -1 , and t 0 = -1.982 year for females and L ? = 31.5 cm, K = 0.319 year -1 and t 0 = -2.201 year for all individuals (male, female, and immature). The fitted length-weight relationships of males and females were W = 0.0089×L 3.1599 (r 2 = 0.9591) and W = 0.0076×L 3.2187 (r 2 = 0.8982), respectively. Weight increased positive allometrically with the total length for males, while isometri cally for females. First sexual maturity length was determined as 17.8 cm for male and 18.5 cm for female striped seabream in Beymelek Lagoon. According to trends of GSI values, it was assumed that the spawning was in April and May.Öğe Growth and Reproduction Biology of the Blue Crab, Callinectes sapidus Rathbun, 1896, in the Beymelek Lagoon (Southwestern Coast of Turkey)(Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 2013) Sümer, Çetin; Teksam, İsa; Karataş, Hasan; Beyhan, Taner; Aydın, Coşkun MenderesSeasonal growth and reproduction biology of the blue crab, Callinectes sapidus were studied in the Beymelek lagoon, southwestern coast of Turkey between July 2009 and September 2010. The seasonal von Bertalanffy growth parameters were obtained by Hoenig method using the LFDA (Length Frequency Distribution Analysis ) for each sex. The LFDA analyses showed that male crabs had higher L ? and lower K and higher ? ' values ( L ? = 230.1 mm, K = 0.860 year - 1 ) than females ( L ? = 181.9 mm, K = 1.064 year - 1 ). Seasonal variation of growth for females ( C = 0.93) were found stronger than males ( C = 0.29). The slowest growth period started in October (WP = 0.79) for females and in January ( WP = 0.06) for males. Ovigerous females were appeared in the population in February and peaked in August and September. The spawning period of C. sapidus was between July and September. The length of maturity of 50% was estimated as 118.5 mm length for females .Öğe Sinop Yarımadası Civarında (Karadeniz, Türkiye) Dip Uzatma Galsama Ağlarında Yunusların Balıkları Çalmaları Üzerine Akustik Pingerlerin Etkisi(Fırat Üniversitesi, Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 2007) Gönener, Sedat; Bilgin, SabriBu çalışma, Sinop yarımadası civarında 18 Aralık 2005 ve 21 Ocak 2006 tarihleri arasında 34mm ve 44mm dip uzatma solungaç ağlarında yunusların balıkları çalmaları üzerine akustik pingerlerin etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada, ağ göz açıklığı 34mm ve 44mm olan monofilament tora sahip sade dip uzatma ağları ve 4 adet AQUAmark 200, akustik cihaz kullanılmıştır. Akustik cihazlar 34mm ve 44mm ağ göz açıklığındaki ağların mantar yakasının uç kısımlarından, 50 kulaçlık mesafeye bağlanarak (cihazlı ağlar) denize bırakılmıştır. 34mm ağ gözü açıklığına sahip aktif ve kontrol ağlarla sırasıyla, toplam 76kg, 1115 adet ve 25,0kg, 292 adet, 44mm ağ gözü açıklığına sahip aktif ve kontrol ağlarıyla ise sırasıyla, toplam 90,5kg, 749 adet ve 18,5kg, 230 adet balık yakalanmıştır. Yine, 34mm ağ gözü açıklığına sahip aktif ağlarla kontrol ağlara göre ağırlık ve sayı olarak sırasıyla, 3,0 kat ve 3,8 kat, 44mm ağ gözü açıklığına sahip aktif ağlarla ise ağırlık ve sayı olarak sırasıyla, 4,9 kat ve 3,3 kat daha fazla balık yakalandığı belirlenmiştir (p<0,05). Ayrıca, ağların toplanması ve ürün alınması sırasında, bazı balıkların ısırılarak ağdan alındığı ve balığın özellikle baş vb. bölgelerinin ağda kaldığı, yunuslar tarafından parçalanmış olan ağ gözü iplerinde de filizlenme şeklindeki karakteristik yıpranmalar tespit edilmiştir. Sonuç olarak, monofilament dip uzatma ağlarına akustik pingerler takılarak avcılık yapıldığında yunusların ağdan uzak tutulması, ağa zarar vermesi ve yakalanan balıkları çalmasını önlemenin mümkün olabileceği görülmüştür. Yunusların üzerine akustik pingerlerin etkisinin kapsamlı olarak belirlenmesini geliştirmek için, gelecekte yunus populasyonu habitatları, alışkanlıkları, göçleri ve dağılımlarını da dikkate alan daha kapsamlı çalışmaların yapılmasına ihtiyaç vardır.Öğe Karadeniz’de (Sinop-Yakakent Bölgesi) Ticari Dip Trolü ile Avlanabilir Balık Biyokütle ve Yoğunluk Dağılımları(Fırat Üniversitesi, Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 2006) Gönener, Sedat; Bilgin, SabriBu çalışmada, Karadeniz’de (Sinop-Yakakent bölgesi) Eylül 2003-Nisan 2004 tarihleri arasında ticari dip trolü tekneleriyle avlanan mezgit (Gadus merlangus euxinus ), barbunya (Mullus barbatus ponticus ), kalkan (Psetta maxima maeotica), istavrit ( Trachurus mediterraneus) ve çinekop (Pomatomus saltator ) balıklarının sığ (<75m) ve derin (>75m) kesimlerdeki aylık yoğunluk ve biyokütleleri incelenmiştir. Birim alandaki toplam ve ortalama balık miktarı sığ ve derin kesimlerde sırasıyla, 10146,6 kgkm -2 ; 327,4±73,0 kgkm -2 ; 16940,0 kgkm -2 , 547,0±149,0 kgkm -2 olarak belirlenmiştir. Sığ ve derin kesimlerdeki toplam ve ortalama biyokütleler ise sırasıyla, 2528,9 ton, 207,9±42,2 ton, 12798,0 ton, 1320,5±282,0 ton olarak belirlenmiştir. Türlerin biyokütle ve birim alana düşen miktarlarında derinlik ve aylara göre istatistiksel farkın önemli olduğu belirlenmiştir (p<0,05).Öğe The effect of pingers on harbour porpoise, Phocoena phocoena bycatch and fishing effort in the turbot gillnet fishery in the Anatolian coast of the Black Sea(Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 2009) Gönener, Sedat; Bilgin, SabriThis is the preliminary and the first study for understanding the effect of acoustic deterrent devices (pingers) on catch rates of fish (target turbot fish, Schophthalmus maeoticus and non target thornback ray, Raja clavata) and harbour porpoise (Phocoena phocoena) bycatch directly in the turbot gill net fishery in the Black Sea conditions. Sea trials carried out using Dukane NetMark™ 1000 pingers in an active (with pinger) and in a control (without pingers) turbot gill net between 5 March and 2 May 2006 off the Sinop Peninsula. The results showed that Dukane NetMark™1000 pingers have been significantly shown to be effective in reducing P. phocoena bycatch in turbot gill net fisheries without significantly affecting target and non-target fish size and catch. The "habituation" problem of the species should also be further investigated in the future.Öğe Determination of Some Quality Properties and Nutritional Composition of Turkish Raw Meat Ball Produced With Marinated Atlantic Bonito(GIDA, 2014) Kaba, Nilgün; Çorapcı, Bengünur; Eryaşar, KübraThis study was carried out to determine sensory, chemical, microbiological quality properties and nutritional composition of the raw meat ball produced with marinated Atlantic bonito. The raw meat ball samples were separated into three groups: Group A-Atlantic bonito:bulgur (1:1), Group B- Atlantic bonito:bulgur (2:1) and the control group-without Atlantic bonito. It was determined that B, A and K groups were spoiled in terms of sensory characteristics during storage period of 8 days at 4 °C; at days 4, 6 and 8, respectively. When microbiological analysis and TVB-N values stayed within acceptability limit values during storage, TBA values exceeded acceptability limit values at day 2 of the storage in the A and B groups (P<0.05). The highest mean crude protein, crude lipid, moisture and crude ash contents were found in the B group, when the highest energy value was found in the A group.Öğe Production of Kokoreç from Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss, Walbaum 1792) and Determination of Shelf life(Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi, 6(2), 09-15, 2013) Kaba, Nilgün; Çorapcı, Bengünur; Eryaşar, KübraIn the present study, kokoreç which is one of our traditional food was produced from the rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) meat instead of intestine. The fish kokoreç obtained from mixture of trout meat, tomato, green pepper, garlic, thyme, chili pepper flakes and cumin was stored at 4±1ºC by using transparent watertight packages (PET). The shelf life of the product was determined by applying analyses of sensory, chemical (pH, total volatile basic nitrogen and thiobarbituric acid) and microbiological (total mesophilic aerobic bacteria, total psychrophilic aerobic bacteria, total mold and yeast, coliform bacteria) in every day. In addition, it was found that the fish kokoreç has 70.54% moisture, 16.24% crude protein, 8.63% crude lipid and 2.28% crude ashcontent. The chemical and microbiological analysis findings did not exceed acceptability limit values. When the sensory analysis results were considered, the shelf of the product at 4±1ºC was determined as 5 days. The effect of storage time on the sensory analyses was not significant statistically ( P <0.05).Öğe Effect of Different Dietary Carotenoids on Total Carotenoid Concentration and T BARS During Frozen Storage Rainbow Trout Flesh(Journal of New Results in Science, 2013) Yeşilayer, Nihat; Kaba, Nilgün; Erdem, Mehmet EminIn present study, thiobarbituric acid (TBARS) properties (mg malonaldehyde kg -1 ) in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fed with standard diets supplemented with canthaxanthin, astaxanthin and red pepper meal besides control group were investigated. In experiment, total of 375 rainbow trout with an initial average weight of 154 g were fed by dividing into 4 groups. The fishes were fed for 60 days with four diets (canthaxanthin70 mg kg - 1 , astaxanthin 50 mg kg - 1 , red pepper meal 765 mg kg - 1 and control). After the feeding period, the fishes in diet groups were evaluated in terms of total carotenoid concentration and TBARS. At the end of the trial, fodder supplemented with canthaxanthin, astaxan thin and red pepper meal caused carotenoid accumulation over 6 mg kg -1 concentration in the muscle tissues of the fishes. Frozen storage (at - 30 ºC) of gutted, cleaned and glazed raw fishes for 12 months significantly reduced the total carotenoid concentration and TBARS value.Öğe Dumanlanmış Zargana (Belone belone euxini günther, 1866) Köftelerinin Bazı Kalite Parametrelerinin Belirlenmesi(Journal of Fisheriessciences.com, 2012) Kaba, Nilgün; Özer, Özgül; Çorapcı, BengünurBu çalışma, ülkemizde yaygın olarak avcılığı yapılan zargana balığının bol bulunduğu dönemlerde dumanlanıp, köfte haline getirilerek, yılın her döneminde tüketilebilecek farklı alternatif ürün elde edilmesi amacıyla yürütülmüştür. Ayrıca ürüne odun talaşı ile elde edilen duman içerisinde dumanlama işlemi uygulanarak koku ve aroma, renklendirici kullanımı ile farklı bir renk kazandırılıp, tüketici tarafından benimsenmesi ve ülkemizde dumanlanmış ürün tüketiminin arttırılması amaçlanmıştır. Zargana balıkları, yapay renklendirici (Sunset Yellow FCF) ilaveli ve ilavesiz olmak üzere dumanlandıktan sonra soğan, sarımsak, maydanoz, ekmek içi, kimyon, karabiber, pul biber, nane, tuz ve yumurta kullanılarak köfte haline getirilmiştir. Daha sonra ayçiçek yağında kızartılmış, strafor tabaklara konularak, üzerleri streç film ile kaplan - mıştır. -18 ºC’de 6 ay boyunca muhafazaya alınan örneklerde depolama süresi boyunca, her ay duyusal analizler, pH, toplam uçucu bazik azot (TVBN), tiyobarbitürik asit sayısı (TBA), tuz tayini, toplam mezofilik aerobik bakteri ve toplam psikrofilik aerobik bakteri sayımı yapılmıştır. Zargana balığından elde edilen her iki grup köftenin de 6 aylık depolama süresi boyunca, duyusal ve kimyasal kalitesini koruduğu ve mikrobiyolojik kalite kriterler i yönünden tüketilebilirlik sınır değer olan 6 log kob/g değerini aşmadığı tespit edilmiştir.Öğe Irradiation Technology in Sea Products(Yunus Araştırma Bülteni, 2011) Çorapcı, Bengünur; Kaba, Nilgün[Abstract Not Available]Öğe Surimi Teknolojisi ile Yağlı ve Koyu Etli Balıklardan Surimi Üretimi(Journal of Fisheriessciences.com, 2009) Kaba, NilgünMekanik olarak kılçıklarından ayrılmış balık etinin su ile yıkanıp, kıyıldıktan sonra, şeker, sorbitol ve polifosfat gibi kıvam verici ve donma denatürasyonundan koruyucu maddelerin (kryoprotektan) karıştırılması ile elde edilen bir ürün olan surimi, balık etindeki miyofibriler proteinin nemli donmuş konsantresi olarak tanımlanmaktadır. Bir protein ürünü olan surimi, fazla sevilmeyen ekonomik değeri düşük, ayrıca fazla miktarda avcılığı yapılan fakat taze ve diğer şekillerde insan tüketimi için imkan bulunamayan balık ve su ürünlerinin, doğrudan veya çeşitli ürünlere işlenerek değerlendirildiği bir üründür. Surimi, diğer hayvansal ve bitkisel proteinlerin yerine kullanılabilecek bir protein kaynağı olarak büyük bir potansiyele sahiptir. Surimi tek başına kullanılabildiği gibi, aynı zamanda yengeç bacağı ve parçaları gibi fabrikada işlenmiş deniz ürünlerinin kalan parçalarının değerlendirildiği bir ara ürün olarak da kullanılmaktadır. Suriminin iki temel özelliği, arzu edilen tekstür yapısını oluşturan jel özelliği ve kryoprotektan ilavesiyle donmuş depolama esnasında dayanıklılığını uzun süre muhafaza edebilmesidir. Surimi üretimindeki bir çok yeni teknolojik gelişme, beyaz etli balıkların yanısıra, yağlı ve koyu etli türlerin de, ilk önceleri sanıldığından daha kaliteli surimi üretmek için kullanılabileceğini göstermiştir.Öğe Antimikrobiyal Paketleme(Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 2008) Kaba, Nilgün; Duyar, Hünkar AvniAntimikrobiyal paketleme, aktif paketleme uygulamalarından bir tanesidir. Antimikrobiyal paketleme besinlere bulaşan patojen mikroorganizma gelişimini ve bozulmayı yavaşlatan ya da tamamen durduran bir paketleme sistemidir. Antimikrobiyal fonksiyon paketleme sistemine antimikrobiyal ajanların ilave edilmesi ile ya da geleneksel paketleme gerekliliklerine cevap verebilen antimikrobiyal polimerlerin kullanımı ile gerçekleştirilebilir. Paketleme sistemi ya da materyali antimikrobiyal aktivite kazandığında; mikroorganizmaların lag periyodunu uzatarak ve büyüme oranını ya da canlı mikroorganizma sayısını azaltarak, mikrobiyal gelişmeyi sınırlandırır ya da önler.Öğe The Determination of Technology & Storage Period of Surimi Production from Anchovy ( Engraulis encrasicholus L., 1758)(Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 2006) Kaba, NilgünIn this study, the quality changes of the surimi produced from anchovy at - 29°C in five months storage period were investigated. The produced surimi was frozen at – 35°C in air conditioned freezer and stored at – 29°C. The total volatile bases nitrogen (TVB-N), thiobarbituric acid (TBA), moisture and the total aerobic bacteria count in the frozen samples were found in the period of 30 days. On 150th day of storage, it was determined that the total aerobic bacteria count was 4.24logcfu/g, TBA value was 2.015 mg malonaldehyde/kg, TVB-N value was 6.3 mg/100g, moisture value was 74.98 %. In conclusion, it was approved that the surimi could be produced from anchovy and that during 5 months of frozen storage spoilage was low and remained within the limits.Öğe Çeşitli Şekillerde İşlenen Midyelerin Donmuş Depolanması Sırasında Duyusal ve Kimyasal Kalitelerinin Belirlenmesi(Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2005) Kaba, Nilgün; Erkoyuncu, İbrahimBu araştırmada, hava akımlı dondurucuda –40oC’de dondurularak –29oC’de bozuluncaya kadar depolanan midyelerde, ağırlık kaybı ve diğer kalite özellikleri üzerine, depolama süresinin, haşlama işleminin, sodyum tripolifosfat çözeltisi ile muamelenin etkisi, kimyasal ve duyusal tazelik kontrol yöntemleri ile belirlenmiştir. Donmuş depolama boyunca, Toplam Uçucu Bazik Azot (TVB-N) miktarı, Trimetilamin Azot (TMA-N) miktarı ve ağırlık kaybı değerleri artış göstermiş, bu artışlarda, depolama süresinin, haşlama işleminin ve sodyum tripolifosfat çözeltisi ile muamelenin etkisi önemli bulunmuştur (P<0.05). Donmuş depolanan midye örneklerinin raf ömrü kimyasal tazelik kontrol yöntemleri sonucunda 9 ay, duyusal tazelik kontrol yöntemleri sonucunda ise 7 ay olarak belirlenmiştir.