Yazar "Yiğit, Murat" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Balıklarda Sindirim Çalışmalarında Kullanılan Dışkı Toplama Yöntemleri(Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2005) Tırıl, Serap Ustaoğlu; Yiğit, MuratHayvan beslemede kullanılan yemlerin randımanını ve kalitesini belirlemek açısından sindirilme oranlarının tespit edilmesi önemlidir. Karasal hayvanlarda sindirim çalışmalarında doğrudan ölçüm yöntemi kolaylıkla uygulanabilmesine rağmen, akuakültürdeki sindirim çalışmalarında balık ve dışkı aynı ortamda bulunduğundan, bu yöntem çeşitli zorluklara neden olmaktadır. Bu yüzden, akuakültürdeki sindirim çalışmalarında indirekt ölçüm yöntemi kullanılmaktadır. İndirekt metodun kullanımında, dışkı toplama yöntemi büyük önem taşımaktadır. Su ortamındaki dışkı materyalinden besin maddelerinin suya sızması, elde edilecek sonuçları olumsuz etkileyebilmektedir. Bu derlemede, balıklarda sindirim çalışmalarında kullanılmak üzere geliştirilmiş olan dışkı toplama yöntemlerinin avantaj ve dezavantajları ele alınmaktadır.Öğe Gökkuşağı Alabalığının (Oncorhynchus mykiss W, 1792) Tatlısu ve Deniz Suyundaki Büyüme Farklılıklarının Karşılaştırılması(TÜBİTAK, Türk Veterinerlik ve Hayvancılık Dergisi, 1999) Yiğit, Murat; Aral, OrhanBu araştırmada, denizsuyu ve tatlısuda yetiştirilen gökkuşağı alabalıklarının büyüme farklılıkları incelenmiştir. Özel bir işletmenin tatlısudaki alabalık üretim tesisinde ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sinop Su Ürünleri Fakültesi’nin denizdeki yetiştiricilik ünitesinde yürütülen denemede, vücut ağırlıkları ortalaması 88.08±0.91 g ve 85.58±1.15 g olan 480 adet gökkuşağı alabalığı kullanılmış, deneme 90 gün sürmüştür. Araştırma sonunda, tatlısu ve denizsuyu ortamlarında yetiştirilen alabalıkların canlı ağırlık ortalamaları sırasıyla 295.56±5.6 5 g ve 388.41±8.12 g, günlük yüzde canlı ağırlık artışları ise, %2.61 ve %3.37 şeklinde saptanmıştır. Araştırma süresince dezinsuyu sıcaklığı, tatlısu sıcaklığından daha düşük seyretmesine rağmen (denizsuyu sıcaklığı ort. 6.9 ?C, tatlısu sıcaklığı ort. 8.4 ?C) denizde kafeslerde yetiştirilen alabalıkların tatlısuya göre yaklaşık %46 oranında (1.46 kat) daha iyi geliştiği, alabalıkların denizde ağ kafeslerde yetiştirilmesinin tatlısu tesislerindeki yetiştiriciliğe göre, daha avantajlı olduğu sonucuna varılmıştır. Anahtar Sözcükler: Gökkuşağı alabalığı, tatlısu, denizsuyu, kafes balıkçılığı, büyüme.Öğe Gökkuşağı Alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss W, 1792) Beslenmesinde Midye Etinin Kullanımı Üzerine Bir Araştırma(TÜBİTAK, Türk Veterinerlik ve Hayvancılık Dergisi, 1999) Aral, Orhan; Ağırağaç, Cumaali; Yiğit, MuratBu araştırmada, Karadeniz’de ağ kafeslerde alabalıkların beslenmesinde midye etinin kullanımı incelenmiştir. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sinop Su Ürünleri Fakültesi’nin denizdeki yetiştiricilik ünitesinde yürütülen araştırmada, canlı ağırlıkları ortalama 120 g olan 480 adet gökkuşağı alabalığı kullanılmış, deneme 39 gün sürmüştür. Deneme sonuçlarına göre, alabalıkların beslenmesinde, pelet yemin bir kısmı yerine midye etinin kullanılabileceği anlaşılmıştır. 1 kg balık eti maliyeti, 1995 yılı birim fiyatı baz alındığında, pelet yem ile beslenen grupta 64050 TL, pelet+midye eti ile beslenen grupta ise, 37450 TL olarak gerçekleşmiştir.Öğe Total ve Besin Maddesi Sindirilme Oranlarının Su Ürünleri Yetiştiriciliğindeki Önemi(Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 2003) Yiğit, Murat; Tırıl, Serap UstaoğluBalık üretimini sınırlayan en önemli faktörlerin başında yem masrafları gelmektedir. Rasyon hazırlanırken, balık türüne göre besin maddesi gereksinimini karşılayabilmek için kullanılacak yem hammaddelerinin belirlenmesinde, hem maliyet hem de sindirilme oranları göz önünde bulundurulmalıdır. Bu çalışmada, akuakültürde, total ve besin madde sindirilme oranlarının önemi ve bu oranları belirleme yöntemleri, bazı güncel literatürler ışığında özetlenmiştir.