Yazar "Samsun, Necati" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 12 / 12
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe A study on recent variations in the population structure of European anchovy (Engraulis encrasicolus L. 1758) in the Southern Black Sea(Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 2006) Samsun, Osman; Samsun, Necati; Kalaycı, Ferhat; Bilgin, SabriThis research was carried out to estimate variation of stock structure anchovy ( Engraulis encrasicolus , L . 1758) (N=7487) of the in Sinop Turkish coast in the southern of the Black Sea between 2000 and 2003. The mean sex ratio was 59 % (female): 41 % (male). The b constant of weight-length relationships were 2.7101, 3.0568, 2.8946 and 2.8695 for 2000-2001, 2001-2002, 2002- 2003, and 2000-2003 fishing seasons, respectively. The result showed that fish were 0-3 years old. The von Bertalanffy growth parameter value of L ? (cm) were 16.84 cm, 18.46 cm, 18.73 cm and 18.91 cm for fishing seasons, respectively. Total (Z), natural (M), fishing (F) mortality rates and exploitation rate (E) were Z=2.07 year -1 , M=0.30 year -1 , F=1.77 year -1 , E=0.86, respectively for overall samples.Öğe Age, growth and mortality rates of the European anchovy (Engraulis encrasicolus L. 1758) in the Turkish Black Sea Coast(Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 2004) Samsun, Osman; Samsun, Necati; Karamollaoğlu, Atilla CemThis study was conducted during the Engraulis encrasicolus fishing seasons of 1998-1999 and 1999-2000, and some basic characteristics of this population off the Turkish coast of the Black Sea were examined. Weight-length relationships and von Bertalanffy growth equations were estimated as W = 0.0083 L 2.872 and Lt = 15.66[1 - e -0.3368 (t+2.526) ] and W = 0.0076 L 2.919 and L t = 17.07 [1 - e –0.2836 (t+2.1047) ] for the 1998-1999 and 1999-2000 fishing seasons, respectively. For the 1998-1999 fishing season total (Z), natural (M), and fishing (F) mortality rates were Z = 1.44 year -1 , M = 0.49 year -1 and F = 0.95 year -1 and for the 1999- 2000 season they were Z = 1.60 year -1 , M = 0.46 year -1 and F = 1.44 year -1 , respectively. The exploitation rates (E) of 0.66 and 0.71 for each season indicate that the population is being heavily exploited.Öğe Karadeniz’de Ortasu Trolü İle Avlanan Pelajik Balıkların Bazı Biyolojik Özellikleri ve Avcılık Verilerinin İncelenmesi(Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 2006) Samsun, Osman; Kalaycı, Ferhat; Samsun, Necati; Bilgin, SabriBu çalışmada, Karadeniz’de Kasım 2004-Mayıs 2005 arasında iki tekne ile çekilen orta su trolüyle avlanan pelajik balıkların, boy-ağırlık dağılımı ve av verimi su ürünleri stoklarının korunması açısından incelenmiştir. Örneklemeler aylık olarak yapılmış olup toplam 70 avlanma operasyonu gerçekleştirilmiştir. Ortasu trolü ile av sezonunda sırasıyla, Engraulis encrasicolus L, 1758, Trachurus trachurus L, 1758, Sprattus sprattus phalericus (Risso, 1826), Pomatomus saltatrix ve Alosa pontica (Eichw, 1838) yoğun olarak avlanmıştır. Sonuç olarak, bu araştırmada elde edilen verilere göre, pelajik balıkların avcılığında kullanılan orta su trolünün önemi gittikçe artmaktadır.Öğe Length-Weight Relationship of 10 Fish Species Caught by Bottom Trawl and Midwater Trawl from Middle Black Sea, Turkey.(Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 2007) Kalaycı, Ferhat; Samsun, Necati; Bilgin, Sabri; Samsun, OsmanLength-weight relationships are descri bed for ten important demersal and pe lagic fish species caught with bottom trawl: Merlangius merlangus , Mullus barbatus , Gobius niger, Alosa pontica, Spicara smaris, Scorpaena porcus , and midwater trawl: Engraulis encrasicolus , Sprattus sprattus , Trachurus trachurus , Pomatomus saltatrix from the Middle Black Sea. The samples sizes, minimum and ma ximum lengths and weights, length-weights relationships, ±95% CI of b, r 2 , growth type, and statistical analysis of the relationship between the sexes are summarized.Öğe Mezgit (Gadus melangus euxinus Nordmann, 1840) Balığının Et Verimi ve Kimyasal Kompozisyonunun Belirlenmesi(Fırat Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 2006) Samsun, Serap; Erdem, Mehmet Emin; Samsun, NecatiBu araştırma, Orta Karadeniz’de avlanan mezgit (Gadus merlangus euxinus Nordman, 1840) balığının et verimi ve kimyasal kompozisyonunun belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Dişi ve erkek balıkların net et oranları %51,25±0,775 ve %55,66 ±0,455 olarak bulunmuştur. Dişi bireylerin kafa, gonat, karaciğer ve diğer iç organ ağırlıklarının vücut ağırlığına göre yüzde oranları sırasıyla %27,48, %7,07, %4,30 ve %9,67 olarak bulunmuştur. Bu oranlar erkek bireyler için ise %29,52, %3,21, %2,59 ve %8,91 hesaplanmıştır. Ortalama protein, yağ, kuru madde ve kül oranları dişi bireyler için %14,58, %1,31, %17,78, %1,16, erkek bireyler için %15,23, %0,86, %18,05 ve %1,04 olarak hesaplanmıştır.Öğe Orta Karadeniz’de 2004-2005 Av Sezonunda Avlanan Hamsi’nin Engraulis encrasicolus L. 1758, Boy-Frekans Analiz Metodu ile Populasyon Parametrelerinin Tahmini(Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 2006) Bilgin, Sabri; Samsun, Necati; Samsun, Osman; Kalaycı, FerhatBu araştırmada, 2004 Kasım – 2005 Mayıs tarihleri arasında Karadeniz’den elde edilen 1245 adet hamsi balığının, Engraulis encrasicolus L. 1758, yaş, büyüme ve ölüm oranının belirlenmesi konuları üzerinde çalışılmıştır. Büyüme parametreleri Bhattacharya yöntemine göre yaş grupları belirlendikten sonra tahmin edilmiştir. İncelenen örneklerin ortalama boyları 7,90±0,05; 9,91±0,04; 11,66±0,02 ve 13,86±0,03 cm olan 0-3 yaş grubundan oluştuğu belirlenmiştir. Populasyonun %57’sini dişi ve %43’ünü erkek bireyler teşkil etmiştir. Boy dağılımı 6,5 - 15,2 cm, ağırlık ise 0,98 - 20,8 g arasında değişim göstermiştir. Kondüsyon faktörü, boy-ağırlık ve yaş-boy ilişkisi genel, dişi ve erkekler için sırasıyla, KF = 0,616±0,002; 0,612±0,003; 0,624±0,003; W= 0,0066L 2,9669 (r= 0,96); W= 0,0119L 2,7266 (r= 0,93) ve W= 0,0061L 3,0071 (r= 0,96); L t = 21,17[1-e –0,196(t+2,314) ], L t = 20,42[1-e –0,187(t+2,287) ] ve L t = 20,09[1- e –0,191(t+2,419) ] olarak tespit edilmiştir. Dişi ve erkek balıkların boy ve ağırlıkları ile kondüsyon faktörleri arasındaki istatistiki fark önemli (p<0,05) olarak bulunmuştur. Toplam (Z), doğal (M) ve avcılık (F) ölümleri sırasıyla, Z=1,85 yıl -1 , M= 0,34 y ı l -1 ve F = 1,51 y ı l -1 olarak hesaplanmıştır. 0,82 olarak hesaplanan stoktan yararlanma oranı (E), populasyonun yoğun bir şekilde av baskısı altında olduğunu göstermiştir.Öğe Orta Karadeniz’de Avlanan Çaça (Sprattus sprattus phalericus RISSO, 1826) Stoğunun Genel Durumu ve Balık Endüstrisi İçerisindeki Yerinin Araştırılması(Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 2006) Kalaycı, Ferhat; Bilgin, Sabri; Samsun, Osman; Samsun, NecatiBu araştırma, Orta Karadeniz’de çaça balığı (Sprattus sprattus phalericus Risso, 1826) stokunun genel durumu ve balık endüstrisindeki yerinin incelenmesi amacıyla 2004–2005 av sezonunda yürütülmüştür. Toplam 4038 adet balık incelenmiş olup, populasyonun %59’unu dişi, %41’ini erkek bireyler oluşturmakta ve cinsiyet oranları arasındaki fark önemsiz bulunmuştur (P>0.05). Boy dağılımının 5,2 cm ile 12,5 cm, ağırlık dağılımının ise 0,96 g ile 11,81 g arasında olduğu, kondisyon faktörü ocak ayında en yüksek değere (0,62±0,0691) ulaşırken, şubat ayında ise en düşük değerde (0,552±0,0016) olduğu belirlenmiştir. Gonatlardaki yumurtaların, kasım-şubat döneminde gözle görülebilir büyüklükte olduğu belirlenmiştir. Üreme kasım-mart arasında gerçekleşmiştir. Populasyonun boy ağırlık ilişkisi, W=0,0062 L 3,0938 (r=0,98) şeklinde saptanmıştır. Yaş gruplarının I-IV arasında olduğu, yaşlara ait ortalama boylar sırasıyla, 6,99±0,478 cm, 8,72±0,350 cm, 10,03±0,266 cm, 11,02±0,299 cm tespit edilmiş ve II. yaşın dominant olduğu belirlenmiştir. Von Bertalanffy büyüme denklemi genel, dişi ve erkek bireyler için sırasıyla, L t = 14,10[1-e – 0,279(t+1,455) ], L t = 13,15[1-e –0,334(t+1,333) ] ve L t = 14,34[1-e –0,293(t+1,276) ] şeklinde hesaplanmıştır. 2004–2005 av sezonunda balık unu ve yağı fabrikalarından sadece bir tanesinin, mart ayı hariç kasım-mayıs ayları süresince üretim yaptığı belirlenmiştir. Bu fabrikaya av sezonunda toplam 31 adet gırgır ve orta su trolü takımı balık vermiştir. Fabrikada 16.848 ton balık işlenmiş, 2.529 ton un ile 1.416 ton yağ elde edilmiş, ortalama un ve yağ oranları sırasıyla %15.01, %8.41 olarak tespit edilmiştir. İşlenen toplam miktarın yaklaşık %30’unu çaça karşılamıştır.Öğe Samsun Körfezi’nde Avlanan İstavrit (Trachurus trachurus L. 1758) Balığının Bazı Biyolojik Özelliklerinin Belirlenmesi(Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 2006) Samsun, Necati; Kalaycı, Ferhat; Samsun, Osman; Bilgin, SabriKaradeniz’in en önemli balıkçılık merkezlerinden biri olan Samsun Körfezi’nde istavrit (Trachurus trachurus L. 1758) balığının bazı populasyon parametrelerini saptamak amacıyla, Kasım 2004-Mart 2005 tarihleri arasında yürütülen bu araştırmada, toplam 1290 adet balığın (591 adet dişi, 647 adet erkek) yaş, boy, ağırlık ve cinsiyet kompozisyonları ile boy-ağırlık ilişkisi, kondisyon faktörü, Von Bertalanffy büyüme denklemi ve ölüm oranları incelenmiştir. Dişi-erkek oranı 1:1,1 olarak belirlenmiştir. Örneklerin 0-5 yaş grubundan oluştuğu ve 2. yaşın dominant olduğu (%37,60) tespit edilmiştir. Araştırmada boy-ağırlık ilişkisi ve Von Bertalanffy büyüme denklemi genel, dişi ve erkek bireyler için sırasıyla W=0,0063 L 3,0931 (r=0,98), W=0,0056 L 3,1378 (r=0,96), W=0,0055 L 3,1423 (r=0,97) ve Lt= 26,74(1-e -0,138 (t+2,824) ), Lt=26,88(1-e -0,132 (t+3,075) ), Lt=26,59(1-e -0,131 (t+3,229) ) şeklinde hesaplanmıştır. İstavrit balıklarında büyüme pozitif allometrik olarak belirlenmiştir. Kondisyon faktörü değeri ortalama 0,6299±0,00151, dişilerde 0,5628±0,002 ve erkeklerde ise 0,5519± 0,0018 olarak hesaplanmıştır. Toplam (Z), doğal (M) ve balıkçılık (F) ölümlerinin sırasıyla, Z=1,26 yıl -1 , M=0,27 yıl -1 , ve F=0,99 yıl -1 olarak hesaplandığı araştırmada, E=0,79 olarak bulunan sömürülme oranı, populasyonun yoğun bir şekilde avcılık baskısı altında olduğunu göstermektedir.Öğe Seasonal Variation in Length, Weight, and Sex Distribution of Turbot ( Scophthalmus maeoticus Pallas, 1811) in the Sinop Region (Black Sea) of Turkey(Turkish Journal of Zoology, 2007) Samsun, Necati; Kalaycı, Ferhat; Samsun, OsmanThe length, weight and sex distribution of turbot caught by bottom turbot gill nets were investigated in relation with seasons in the Sinop region. The size ranges were 23.9-69 cm and 31.8-81 cm for male and female turbot, respectively. Mean tota l length and weight were 50.37 ± 0.42 cm and 2483.2 ± 74.7 g for females, 45.93 ± 0.26 cm and 1711.2 ± 31.2 g for males, and 47.79 ± 0.24 cm and 2034.6 ± 38.5 g for all individuals. Significant differences were found both in length and weight value s of turbot between seasons. The highest mean length and weight values were 49.56 ± 0.35 cm and 2286.5 ± 59.6 g in the spring, respectively. The length frequencies of turbot differed significantly between spring and other seasons (P < 0.001). Significant differences were found for sex ratios of turbot in spring. The length-weight relationship was estimated as W = 0.0074 L 3.22Öğe Sinop Bölgesinde (Karadeniz) avlanılan Kalkan (Scophthalmus maeoticus Palas, 1811) Balığının Et verimi ile Protein ve Yağ Oranlarının Mevsimsel Değişimi(Fırat Üniversitesi, Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 2005) Samsun, Necati; Samsun, Osman; Kalaycı, FerhatBu araştırma, Sinop bölgesinde 2001 yılı içerisinde avlanan kalkan (Scophthalmus maeoticus Pallas 1811) balığının et verimi ile protein ve yağ oranının mevsimsel değişiminin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Dişi bireylerin iç organ, yüzgeçler, karaciğer, kuyruk ve böbreklerinin vücut ağırlığına göre yüzde oranları sırasıyla %4,08, %3,24, %1,90, %1,16 ve %0,48 olarak bulunmuştur. Bu oranlar erkek bireyler için ise %3,58, %3,51, %1,62, %1,33 ve %0,53 şeklinde hesaplanmıştır. Erkek ve dişi balıkların %72,66±0,59 ve 69,40±0,694 olarak belirlenen net et oranları arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (P<0,05). Dişi balıkların kış, ilkbahar, yaz ve sonbahar için hesaplanan ortalama et verimleri sırasıyla %69,81, %66,67, %73,58 ve %72,64 ve bu mevsimlerde erkek bireylerin ortalama et verimleri ise sırasıyla %70,77, %71,89, %76 ve %73,59 şeklinde bulunmuştur. Ortalama protein ve yağ oranları dişi bireyler için 20,42±0,218 ve 1,03±0,064, erkek bireyler için 20,66±0,237 ve 1,15±0,036 olarak hesaplanmıştır. Bu çalışma sonunda kalkan balığının en iyi et verimine ve kimyasal yapısına sonbaharda sahip olduğu belirlenmiştir.Öğe Sinop Kıyılarında Avlanan Kefal (Mugil so-iuy, Basillevsky) Filetolarında Besin İçeriklerinin Dağılımı(Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 2006) Erdem, Mehmet Emin; Kalaycı, Ferhat; Samsun, NecatiSinop ilinde uzatma ağları ile avlanan Pasifik kefali (Mugil so-iuy, Basilevsky, 1855), dişi, erkek ve genel olarak incelenmiştir. Filetoları çıkarılan bireylerin vücutları 5 parçaya bölünmüş ve her parçadaki, ham yağ, ham kül, ham protein ve nem değerleri belirlenmiştir. Pasifik kefallarında ortalama ham yağ %3,58; ham kül %1,01; ham protein %15,52 ve kuru madde miktarı ise %19,92 olarak bulunmuştur. Araştırmada, ham yağ oranının en yüksek karın bölgesinde (dişi %4,20±0,01, erkek %4,60±0,02), en düşük ise kuyruk kısmında (dişi %2,78±0,10, erkek %2,98±0,02) bulunduğu da tespit edilmiştir.Öğe Zargana balığı (Belone belone euxini Günther, 1866) et veriminin mevsim, yaş ve cinsiyete göre değişimi(Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 2004) Bilgin, Sabri; Samsun, Necati; Kalaycı, Ferhat; Saygun, OsmanBu araştırma Sinop ve çevresinde Ekim 2000 ve Eylül 2001 tarihleri arasında avlanan zargana balığı (Belone belone euxini Günther, 1866) et veriminin mevsim, yaş ve cinsiyete göre değişiminin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Zargana balığının net et verimi, gonad oranı, gonadsız iç organ oranı, kafa oranı ve yüzgeç oranı cinsiyete göre sırasıyla, dişiler de %76,15, %4, %7,00, %11,61 ve %0,94, erkekler de ise %77,72, %1,47, %6,04, %12,75 ve 1,14 olarak hesaplanmıştır. Maksimum et verimi erkeklerde %78,09±0,26 ve dişilerde %77,56±0,17 olarak sonbaharda hesaplanmıştır. Et verimi bir yaşındaki diş i (%76,61±0,51) ve erkek (78,02±0,24) balıklarda diğer yaşlara göre daha yüksek hesaplanmıştır. Erkek ve dişi balıklarda et ağırlığı, kafa ve iç organ ağırlığı arasındaki farkın istatistiki açıdan önemli olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Bu çalışma sonucunda, zargana balığı et veriminin 1. Yaşta ve sonbaharda en yüksek değerde olduğu belirlenmiştir.