Yazar "Doğan, Gaye" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 13 / 13
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe BALIKYEMLERİNDEDOĞALKAROTENOİD KAYNAKLARININKULLANIMI(2008) Yeşilayer, Nihat; Doğan, Gaye; Erdem, MuammerHayvansal ürünlerin üretim ve pazarlamasında tüketici istekleri göz önüne alındığında tüketicinin seçimini etkileyecek bazı fiziksel özelliklerin ön plana çıkarılması gerekmektedir. Bu fiziksel özelliklerden birisi de renktir. Tüketiciler, genelde hoşa giden pembe-kırmızı renkli balık etlerini tercih etmekte ve bu ürünlere daha fazla fiyat vermektedirler. Balık etinde görülen renk, lezzet üzerinde herhangi bir etki yapmamasına rağmen, tüketicinin tercihinde önemli kalite kriterlerinden birisidir. Su ürünlerinde deri ve ette arzu edilen renk, karotenoid grubu renk maddelerinin kullanımı ile sağlanmaktadır. Karotenoidleri sadece bitkiler, algler, bazı mantar ve bakteri türleri kendi kendilerine sentezleyebilirler. Balıklar karotenoidleri kendileri sentezleyemedikleri için yemlerine renk maddesi olarak sentetik ya da doğal karotenoid kaynakları ilave edilmelidir. Ancak yemlere ilave edilen sentetik karotenoidlerin, yemin fiyatını % 20-25 oranında artırdığı düşünüldüğünde, balıkların pigmentasyonunda kullanılabilecek yurt içinde üretilen doğal karotenoid kaynakların kullanılmasının önemi ortaya çıkmaktadır. Bu derlemede, kültürü yapılmakta olan balıkların yemlerine ilave edilebilecek doğal karotenoidlerin kullanımı özetlenmiştirÖğe Balık yemlerinde alternatif bitkisel protein kaynağı olarak fındık küspesi kullanımı(Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, (2), 49-57, 2010) Doğan, Gaye; Bircan, RecepBalık yetiştiriciliğinde yem problemi çözüme kavuşturulmadıkça ucuz balık üretmek ve tüketmek mümkün değildir. Bu sebeple, her çeşit yem kaynağından yararlanmanın yolları araştırılmaktadır. Balıkların besin madde ihtiyaçları hakkında yeni bilgiler elde edildikçe hayvansal kaynaklı yemlerin yanı sıra bitkisel kaynaklı yem hammaddelerinin balık yemlerinde kullanılabilirliği üzerine araştırmalar yapılmaktadır. Türkiye’de hızla gelişen yem sanayinin, proteince zengin hammadde gereksinimini karşılaması için, üretimlerinin artırılması yanında, yurdumuzda üretilen ancak henü z yemlerde kullanım olanaklarının bulunup bulunmadığı ya da ne ölçüde kullanılabileceği bilimsel olarak saptanmamış bitkisel yem hammaddeleri üzerinde durulması ve bu yemlerle biyolojik araştırmaların yapılması gerekmektedir. Fındık küspesinin de bu nedenle ülkemiz için uygun bir bitkisel protein kaynağı olduğu düşünülmektedir. Türkiye, dünya fındık üretimi ve ihracatında birinci sırada yer almakta ve dünya üretiminin %80’ini, dünya ihracatının da yaklaşık %70‘ini gerçekleştirmektedir. Fındık küspesi genellikle; üretim fazlası, dış satım olanakları bulunmayan ve pazara arz edilecek kalitede olmayan fındıkların işlenmesiyle elde edilmektedir. Fındık küspesinin kanatlı hayvanların yemlerinde kullanımının yanı sıra son yıllarda balık yemlerinde de kullanımına yönelik araştırmalar yapılmaktadır. Bu derlemede, fındık küspesinin besin madde içeriği ile balık yemlerinde kullanılabilirliklerine ilişkin çalışmaların ayrıntılı bir özeti verilmiştir.Öğe Balık yemlerinde doğal karotenoid kaynaklarının kullanımı(2008) Yeşilayer, Nihat; Doğan, Gaye; Erdem, MuammerHayvansal ürünlerin üretim ve pazarlamasında tüketici istekleri göz önüne alındığında tüketicinin seçimini etkileyecek bazı fiziksel özelliklerin ön plana çıkarılması gerekmektedir. Bu fiziksel özelliklerden birisi de renktir. Tüketiciler, genelde hoşa giden pembe-kırmızı renkli balık etlerini tercih etmekte ve bu ürünlere daha fazla fiyat vermektedirler. Balık etinde görülen renk, lezzet üzerinde herhangi bir etki yapmamasına rağmen, tüketicinin tercihinde önemli kalite kriterlerinden birisidir. Su ürünlerinde deri ve ette arzu edilen renk, karotenoid grubu renk maddelerinin kullanımı ile sağlanmaktadır. Karotenoidleri sadece bitkiler, algler, bazı mantar ve bakteri türleri kendi kendilerine sentezleyebilirler. Balıklar karotenoidleri kendileri sentezleyemedikleri için yemlerine renk maddesi olarak sentetik ya da doğal karotenoid kaynakları ilave edilmelidir. Ancak yemlere ilave edilen sentetik karotenoidlerin, yemin fiyatını % 20-25 oranında artırdığı düşünüldüğünde, balıkların pigmentasyonunda kullanılabilecek yurt içinde üretilen doğal karotenoid kaynakların kullanılmasının önemi ortaya çıkmaktadır. Bu derlemede, kültürü yapılmakta olan balıkların yemlerine ilave edilebilecek doğal karotenoidlerin kullanımı özetlenmiştir.Öğe Balıklarda protein metabolizması(2008) Doğan, Gaye; Erdem, MuammerProteinler, balıkların büyümeleri ve yaşamlarını devam ettirebilmeleri için en fazla ihtiyaç duyduğu besin maddeleridir. Balıkların protein sentezleme yetenekleri sınırlıdır. Bu nedenle balıklar, maksimum düzeyde ağırlık artışının sağlanması, aşınan dokuların yenilenmesi ve hormonlar, enzimler, barsak epitel hücreleri gibi proteinden oluşan çeşitli ürünlerin üretilebilmesi için, ihtiyaç duydukları kalite ve düzeyde proteini, yemlerle dışarıdan almak zorundadırlar. Balık beslemede, uygun olmayan protein kaynaklarının kullanımının yanı sıra balığın ihtiyacının üzerinde protein oranına sahip yada yetersiz düzeyde enerji içeren yemlerin kullanımı amino asitlerin parçalanmasına neden olur. Amino asitlerin parçalanması ise balıkta daha az ağırlık artışına, yemlerin en pahalı bileşeni olan proteinlerin kaybına bağlı olarak üretim maliyetlerinin artmasına, aynı zamanda parçalanma sonucu açığa çıkan, amonyak-nitrojen veya üre-nitrojen gibi atım ürünlerinin sucul ekosistemi kirletmesine neden olur. Bu derlemede, balıklarda protein metabolizması, protein metabolizması son ana ürünü olan amonyağın boşaltımı ve amonyak boşaltımını etkileyen faktörler özetlenmiştir.Öğe Bitkisel yem hammaddelerinde bulunan antibesleyici faktörler ve balıklar üzerine etkileri(2009) Doğan, Gaye; Bircan, RecepBalık ununun artan fiyatı ve elde edilmesindeki belirsizlik, daha ucuz ve daha kolay elde edilebilen bitkisel protein kaynaklarının, balık ununa alternatif olarak balık yemlerinde kullanılmalarını zorunlu hale getirmektedir. Bu nedenle yem yapımında soya küspesi, pamuk tohumu küspesi, ayçiçeği tohumu küspesi, kolza tohumu küspesi, buğday unu ve sorgum gibi yüksek protein içeriğine sahip bitkisel yem ham maddeleri kullanılmaktadır. Ancak bu ham maddeler çeşitli antibesleyici yani beslenmeyi sınırlandırıcı faktörler içermektedirler. Bu faktörler, balıkların büyüme, yemden yararlanma ve sağlıkları üzerine olumsuz etkiler meydana getirmektedir. Bu olumsuzlukların ortadan kaldırılabilmesi için, antibesleyici faktörlerin eşik limitleri, balıkların fizyolojik ve ekolojik özellikleri üzerine etkileri ve farklı antibesleyici faktörlerin birbirleri arasındaki etkileşimin nasıl sonuçlandığını ortaya koyan daha ayrıntılı araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır.Öğe Damızlık Balıkların Performans ve Yumurta Kaliteleri Üzerine Karatenoid İçeren Yemlerin Etkisi(Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 2008) Yeşilayer, Nihat; Karslı, Zafer; Doğan, Gaye; Aral, OrhanDamızlık yem formülasyonu hazırlanması balık yetiştiricilerinin ve yem fabrikalarının en temel görevlerinden birisidir. Yetiştiriciliği yapılan balık türleri için yem yapım teknolojisi, yem karışımına giren maddeler ve yem/yemleme araştırmaları çok önemlidir. Damızlıkların yumurta üretimini etkileyen yem içeriğindeki maddelere özellikle yağ asidi, vitamin, probiotik, antioksidant ve karotenoidler üzerine araştırmacılar ağırlık vermektedirler. Doğadaki alabalıkların kas, deri ve yumurtalarındaki kırmızı-portakal rengi karotenoidlerden kaynaklanmaktadır. Karotenoidler genelde pazara sunulmadan önceki belli bir periyotta balık yemlerine belirli konsantrasyonlarda katılan yemlerle besleme yaparak balıkların pigmentasyonu için kullanılmaktadır. Karotenoidlerin yumurta rengine göre yumurtanın kalitesini ve yumurta sayısını pozitif yönde etkilediğini ve karotenoid konsantrasyonu ile yumurtadan çıkış yüzdesi arasında pozitif korelasyon olduğunu belirten birçok hipotezin var olduğu bilinmektedir. Bu nedenle derlemede, karotenoid içeren yemlerin damızlıkların yumurta üretimi ve kalitesi üzerine ilişkisi incelenerek açıklığa kavuşturulmaya çalışılmıştır.Öğe Effects of Dietborne Copper on Accumulation in the Tissues and Organs, Growth and Feed Utilization of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss, Walbaum, 1792) Juvenile(Journal of Animal and Veterinary Advances, 2009) Gündoğdu, Ayşe; Harmantepe, F. Burcu; Doğan, Gaye; Karslı, Zafer; Aşcı, Mehtap YağanThe present experiment was conducted to study effects of elevated dietary Cu and establish upper limits of Cu in fish feed. Accumulation and growth of dietborne copper in the gill, muscle tissue, digestive system and whole body of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss, Walbaum). Four experimental isonitrogenic (460 g kg-1) and isolipidic (200 g kg-1) diets were formulated. Diets were prepared by adding 0 (control), 0.1, 0.4 or 1.6 g kg-1 CuSO4.5H2O feed, respectively. Each diet was randomly assigned to triplicate groups of 576 juvenile fish whose average weight 19.97±0.048 g. Fish were fed to satiation for experimental period. After 15, 30, 45 and 60 days, the fish were sampled and Cu accumulation in the gill, muscle tissue and the digestive system were determined. The data were presented in ?g of sample Dry Weight (DW). At the end of the trial, with increasing dietary Cu concentration, Cu accumulation of gill, muscle tissue, liver and the digestive system were increased. However, accumulation of gill were not significant (p>0.05) in the fish fed with 0.4 (D 3) and 1.6 (D 4) g kg-1 CuSO4.5H2O diets. Accumulation of muscle tissue were not significant (p>0.05) in the fish fed with 0 (D 1) and 0.1 (D 2) g kg-1 CuSO4.5H2O diets. The accumulation of Cu in the digestive system increased with increasing dietary Cu concentration and at periyot were significant (p<0.05) in group fed with the highest Cu concentration dietÖğe Kahverengi ve Beyaz Balık Unu İçeren Yemlerin Gökkuşağı Alabalığı, Oncorhynchus mykiss (Walbaum, 1792) Yavrularının Büyümesi Üzerine Etkileri(Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 2008) Harmantepe, Fatma Burcu; Doğan, Gaye; Karslı, Zafer; Aral, Orhan; Kaya, DilaraBu çalışmada, alabalık yemlerinde kullanılan kahverengi (hamsi, Engraulisencrasicolus L.) ve beyz balık unu (morina, Gadus morhua L.), gökkuşağı alabalığı yavrularının büyüme performansı , yem ve protein değerlendirme, nitrojen birikim ve nitrojen başaltım miktarı üzerine etkisi araştırılmıştır. Denemede kullanılan yemler iso nitrojenik (460 g kg-1) ve iso lipidik (200 g kg-1) olacak şekilde formüle edilmiştir. Üç tekerrür olarak planlanan denemede ortalama ağırlığı 10 g olan 120 adet yavru balık kullanılmıştır. Balıklar 30 gün süreyle günde iki kez doyuncaya kadar yemlenmişlerdir. Deneme sonunda en iyi spesifik büyüme oranı, yem değerlendirme sayısı, protein dönüşüm randımanı, nitrojen birikim ve boşaltım miktarı beyaz balık unu içeren yemle beslenen gruptan elde edilmiş ve gruplar arasındaki fark önemli (p<0,05) bulunmuştur.Öğe Kırmızıbaş oranda Japon (Carassius auratus l., 1758 ) balığının üremesi, embriyo ve larval gelişimi üzerine bir araştırma(Türk Sucul Yaşam Dergisi, 2007) Karslı, Zafer; Aral, Orhan; Şahin, Dilek; Doğan, GayeBu çalışmada, Kırmızı baş Oranda Japon balığının (Carassius auratus L., 1758) üremesi, embriyo ve larva gelişmesi incelenmiştir. Araştırmada anaç balılk olarak 32,45 g ağırlık ve 14,6 cm boydaki dişi ile 31.80 g ağırlık ve 14,8 cm boydaki erkek kullanılmıştır. Akvaryum suyu sıcaklığı termostatlı ısıtıcı kullanılarak 21±1 ºC’ye ayarlanmış ve sürekli aynı seviyede tutulmuştur. Yeni bırakılmış yumurtanın çapı ortalama 0,55±0,01 mm olarak belirlenmiştir. Yumurtalar döllendikten sonra inkubasyon 71 saatte tamamlanmıştır. Larvalar besin kesesini 49 saatte absorbe edip 4,28±0,04 mm total boya ulaşmışlardır.Öğe Lactococcosis in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss, Walbaum, 1792) in themiddle Black Sea Region in Turkey and antimicrobial susceptibility of theaetiological agent, Lactococcus garvieae(Etlik Veterinerlik ve Mikrobiyoloji Dergisi, 2013) Öztürk, Türkay; Didinen, Behire Işıl; Doğan, Gaye; Özer, Ahmet; Bircan, Recep"In this research study, we isolated Lactococcus garvieae from rainbow trout in the middle Black Sea region in Turkey. The diseases outbreak occurred at average water temperature of 16.7°C during April-May 2009. Clinically stagnation, inapetence, darkening of the skin, exophtalmia, opacification in the cornea, hemorrhages in the eyes and at the base of pectoral and anal fins, swollen abdomen and wounds on the body surface were observed in infected fish. In necropsy; the existence of accumulation of bloody fluid in the body cavity, ascites in the intestines and the stomach characterized with a yellowish-colored liquid, enlarged and darkening in the spleen and kidney, fading in colour, existence of petechial hemorrhages and enlarged in the liver were detected. In order to isolate the aetiological agent, 20 infected rainbow trout weighting between 50-100 gr were used. As the result of conventional tests used in the identification of the bacteria, the aetiological agent was identified as L.garvieae. The isolated L.gavieae strain was determined as susceptible to amoxicillin, amoxicillin/clavulanic acid, cephalothin, chloramphenicol, doxycycline, enroflaxacin, pristinamycine and tetracycline."Öğe Lactococcosis in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss,Walbaum, 1792) in the middle Black Sea Region in Turkey and antimicrobial susceptibility of the aetiological agent, Lactococcus garvieae(2013) Öztürk, Türkay; Didinen, Behire Işil; Doğan, Gaye; Özer, Ahmet; Bircan, RecepBu çalışmada, Türkiyenin Karadeniz Bölgesindeki gökkuşağı alabalıklarından Lactococcus garvieae izole edildi. Hastalık salgını ortalama 16.7C su sıcaklığında Nisan-Mayıs 2009 aylarında görüldü. Hasta gökkuşağı alabalıklarında klinik olarak durgunluk, iştahsızlık, renkte koyulaşma, tek ya da çift taraflı eksoftalmus, korneada opaklaşma, gözlerde, pektoral ve anal yüzgeç tabanlarında hemoraji, karında şişkinlik, vücut yüzeyinde yaralar görüldü. Nekropside vücut boşluğunda kanlı-renkli bir sıvının varlığı, barsak ve midede sarı berrak renkte sıvı ile karakterize asites, dalak ve böbrekte büyüme, renklerinde koyulaşma, karaciğerde büyüme, renginde açılma ve peteşiyel kanamaların olduğu tespit edildi. Hastalık etkenini izole etmek için yaklaşık 50-100 g ağırlığında hasta 20 adet gökkuşağı alabalığı bakteriyolojik incelemelerde kullanıldı. Bakterilerin identifikasyonunda konvansiyonel testler kullanıldı ve hastalık etkeni L.garvieae olarak tanımlandı. İzole edilen L.garvieae suşu, amoxicillin, amoxicillin/clavulanic acid, cephalothin, chloramphenicol, doxycycline, enroflaxacin, pristinamycine ve tetracycline duyarlı olduğu tespit edildi.Öğe Sentetik lizin ve metiyonin ile desteklenmiş fındık küspesi içeren yemlerin gökkuşağı alabalığının (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) gelişmesi üzerine etkileri(Sinop Üniversitesi, 2012) Doğan, Gaye; Bircan, RecepBu çalışma; sentetik lizin ve metiyonin ile desteklenmiş fındık küspesiyle hazırlanan yemlerin, ülkemizde ve dünyada yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan gökkuşağı alabalığının (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) gelişimine olan etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır.Araştırmada, balık ununa dayalı kontrol yemi ile % 10 (FK1), % 20 (FK2),% 30 (FK3), % 40 (FK4) ve % 50 (FK5) oranlarında fındık küspesi içeren,izonitrojenik (% 46) ve izokalorik (21 kJ/g) altı farklı araştırma yemi hazırlanmıştır. Araştırma yemlerinin metiyonin ve lizin içeriklerini mümkün olduğunca dengelemek amacıyla kontrol yeminin lizin ve metiyonin içeriği esas alınarak, kontrol yemi dışındaki araştırma yemlerinin yapısına sentetik lizin ve metiyonin ilave edilmiştir. Ortalama canlı ağırlıkları 114.16±0.03 g olan gökkuşağı alabalıkları, her grup için3 tekerrür olacak şekilde stoklanmış ve hazırlanan araştırma yemleriyle 60 gün boyunca günde iki kez doyuncaya kadar yemlenmişlerdir.Araştırma sonunda, en yüksek canlı ağırlık artışı FK4 grubundan (304.28±6.50 g) elde edilmiş ve diğer gruplarla arasındaki fark istatistiksel açıdan önemli bulunmuştur (P<0.05). Spesifik büyüme oranı, oransal büyüme oranı, yem değerlendirme sayısı, protein değerlendirme randımanı ve prodüktif protein değeri bakımından gruplar arasında istatistiksel olarak önemli bir fark bulunamamış ancak en iyi değerler FK4 grubundan elde edilmiştir (P?0.05). Protein sindirim oranının yemdeki fındık küspesi oranından etkilenmediği, toplam sindirim ve yağ sindirim oranının ise yemdeki fındık küspesi oranının % 50'ye çıkmasıyla önemli derecede azaldığı belirlenmiştir (P<0.05).Bu araştırma; fındık küspesinin sentetik lizin ve metiyonin ilavesiyle, büyüme performansı, besin maddelerinin sindirimi ve vücut kompozisyonu üzerine herhangi bir olumsuz etki yapmaksızın, gökkuşağı alabalığı yeminde % 40 oranında kullanılabileceğini göstermiştir.Öğe Sinop İlinde Organik Balık Bilincinin Belirlenmesi(2015) Doğan, Gaye; Yavuz, Serpil Kesin; Hayat, Elvan Aktürk; Karataş, Emin; Bircan, RecepÖzet: Bu araştırma, tüketicilerin organik balık üretimi ve tüketimine karşı tutumunu tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, Sinop ili Tersane bölgesinde 18-73 yaş aralığında 385 birey ile yüz yüze görüşülerek bir anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Örnekleme yöntemi olarak rastlantısal örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Ankete katılanların % 98inin balık tükettiği, bunların % 80inin deniz balığını, % 6sının tatlı su balığını, % 14ünün ise hem deniz hem tatlısu balığını tükettiği belirlenmiştir. Sinopta yaşayan tüketicilerin % 88i organik tarım kavramından haberdar iken, organik balık yetiştiriciliğini duyanların oranı % 32 olarak tespit edilmiştir. Organik balık yetiştiriciliği hakkında bilgi sahibi olanların % 62.5i üniversite ve daha üzeri, % 31.3ü ortaöğretim ve % 6.3ü ilköğretim mezunudur. Katılımcıların % 89u organik balığın doğal, sağlıklı ve lezzetli olduğunu düşünmekte ve bu sebeple organik balık tüketimine olumlu baktıklarını ifade etmektedir. % 76sı organik balık yetiştiriciliğinin daha yaygın hale getirilmesini istemektedir. Elde edilen bulgulara göre, organik balık üretim ve tüketiminin arttırılması için gerekli alt yapının oluşturulması ve tüketicilerin organik balık konusunda daha fazla bilinçlendirilmesi önerilmektedir.