Yazar "Bandarra, Narcisa Maria" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Fatty Acids, ?-tocopherol and Total Pigment Contents of Cystoseira spp., Ulva spp.and Zostera spp. from Sinop Bay (Turkey)(International Journal of Natural and Engineering Sciences, 2008) Durmaz, Yaşar; Duyar, Hünkar Avni; Gökpınar, Şevket; Taşkaya, Latif; Öğretmen, Yusuf Özen; Bandarra, Narcisa Maria; Nunes, Maria LeonorThe present investigation was to study the nutritional value, fatty acids composition and ? -tocopherol of Cystoseira spp ., Ulva spp . and Zostera spp. in the Sinop Bay from Black Sea. The highest level of 20:5(n-3) was 10.96% of dry weight (DW) for Cysto- seira spp . however, the lowest level was 4.40% DW for Ulva spp . . The ? -tocopherol content in samples showed marked variation among samples and it was max; 17.10±0.10, and min; 9.10±0.50 ? g g -1 DW. The highest level of total carotenoids was determined in the Zostera spp . , contained as 1.09±0.14 mg g -1 DW. Nevertheless, the highest level of chlorophyll a was observed in the Ulva spp . (0.71±0.07 mg g -1 ). As a result, this present study results showed that Cystoseira spp ., Ulva spp . and Zostera spp. in the Sinop Bay could be utilized as functional ingredients for the valuable nutritional properties for seafood industriesÖğe Ulva spp. (Sinop, Karadeniz) Türünün Yağ Asitleri, ? Tokoferol ve Toplam Pigment Miktarının Araştırılması(Durmaz, Y., Duyar, H. A., Gökpınar, Ş., Öğretmen, Y. Ö., Bandarra, N. M., "Ulva spp. (Sinop, Karadeniz) Türünün Yağ Asitleri, ? Tokoferol ve Toplam Pigment Miktarının Araştırılması". Journal of Fisheriesscience.com., 2008) Durmaz, Yaşar; Duyar, Hünkar Avni; Gökpınar, Şevket; Öğretmen, Yusuf Özen; Bandarra, Narcisa MariaDeniz yosunlarıyüksek miktarda protein, yağ asitleri ve mineral maddeler içerir. Makro-alglerin biyokimyasal içerikleri tür, ışık, sıcaklık v.b. koşullara bağlı olarak değişir. Tuzluluk ve sıcaklık koşullarına bağlı olarak Karadeniz, makro-algler bakımından yüksek tür çeşitliliğine sahiptir. Bu çalışmada Karadeniz'in Sinop kıyılarından toplanan Ulva spp. 60°C etüvde kurutuldu, toz haline getirildi ve analizler yapılıncaya kadar 20°C'de muhafaza edildi. Örneklerdeki pigmentler (klorofila ve toplam karotenoyit) spektrofotometrik yöntem ile analiz edildi, yağ asitleri Varian GC kullanılarak belirlendi ve ?-tokoferol tespiti için Jasco HPLC kullanıldı. Örneklerde toplam doymuş yağ asitleri (SAT) % 37.2, toplam çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA) %32.0, toplam tekli doymamış yağ asitleri (MUFA) % 23,2 olarak tayin edildi. PUFA grubundan 18:3(n-3) % 5.4, 18:3(n-6) % 1.6, 18:4 (n-3) % 6.5 ve 20:5 (n-3) % 4.4 gibi yağ asitlerinin yüksek değerlerde olduğu tespit edildi. Ulva spp.'de ?-tokoferol değeri 9.1 ±0.5 ?gg-1 kuru ağırlık (dw) olarak tespit edildi. Toplam karoten ve toplam klorofil a düzeyleri ise sırasıyla 311.0 ±0.3 ?g g -1 dw ve 706.8 ±0.7 ?g g -1 dw olarak saptandı. Makro-alg türleri ve bunlar arasında Ulva spp. Türk sularında en yaygın dağılıma sahip ve yüksek biyomaslara ulaşan bir Chlorophyceae üyesidir. Yüksek düzeyde pigment, yağ asidi ve vitamin değerlerine sahip olan bu türün olası tüketim yollarının aranması, Türk sularının bu değerli biyolojik kaynağının çok daha etkin bir şekilde kullanılmasını sağlayacaktır.