Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Yeşilayer, Nihat" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 8 / 8
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • [ X ]
    Öğe
    BALIKYEMLERİNDEDOĞALKAROTENOİD KAYNAKLARININKULLANIMI
    (2008) Yeşilayer, Nihat; Doğan, Gaye; Erdem, Muammer
    Hayvansal ürünlerin üretim ve pazarlamasında tüketici istekleri göz önüne alındığında tüketicinin seçimini etkileyecek bazı fiziksel özelliklerin ön plana çıkarılması gerekmektedir. Bu fiziksel özelliklerden birisi de renktir. Tüketiciler, genelde hoşa giden pembe-kırmızı renkli balık etlerini tercih etmekte ve bu ürünlere daha fazla fiyat vermektedirler. Balık etinde görülen renk, lezzet üzerinde herhangi bir etki yapmamasına rağmen, tüketicinin tercihinde önemli kalite kriterlerinden birisidir. Su ürünlerinde deri ve ette arzu edilen renk, karotenoid grubu renk maddelerinin kullanımı ile sağlanmaktadır. Karotenoidleri sadece bitkiler, algler, bazı mantar ve bakteri türleri kendi kendilerine sentezleyebilirler. Balıklar karotenoidleri kendileri sentezleyemedikleri için yemlerine renk maddesi olarak sentetik ya da doğal karotenoid kaynakları ilave edilmelidir. Ancak yemlere ilave edilen sentetik karotenoidlerin, yemin fiyatını % 20-25 oranında artırdığı düşünüldüğünde, balıkların pigmentasyonunda kullanılabilecek yurt içinde üretilen doğal karotenoid kaynakların kullanılmasının önemi ortaya çıkmaktadır. Bu derlemede, kültürü yapılmakta olan balıkların yemlerine ilave edilebilecek doğal karotenoidlerin kullanımı özetlenmiştir
  • [ X ]
    Öğe
    Balık yemlerinde doğal karotenoid kaynaklarının kullanımı
    (2008) Yeşilayer, Nihat; Doğan, Gaye; Erdem, Muammer
    Hayvansal ürünlerin üretim ve pazarlamasında tüketici istekleri göz önüne alındığında tüketicinin seçimini etkileyecek bazı fiziksel özelliklerin ön plana çıkarılması gerekmektedir. Bu fiziksel özelliklerden birisi de renktir. Tüketiciler, genelde hoşa giden pembe-kırmızı renkli balık etlerini tercih etmekte ve bu ürünlere daha fazla fiyat vermektedirler. Balık etinde görülen renk, lezzet üzerinde herhangi bir etki yapmamasına rağmen, tüketicinin tercihinde önemli kalite kriterlerinden birisidir. Su ürünlerinde deri ve ette arzu edilen renk, karotenoid grubu renk maddelerinin kullanımı ile sağlanmaktadır. Karotenoidleri sadece bitkiler, algler, bazı mantar ve bakteri türleri kendi kendilerine sentezleyebilirler. Balıklar karotenoidleri kendileri sentezleyemedikleri için yemlerine renk maddesi olarak sentetik ya da doğal karotenoid kaynakları ilave edilmelidir. Ancak yemlere ilave edilen sentetik karotenoidlerin, yemin fiyatını % 20-25 oranında artırdığı düşünüldüğünde, balıkların pigmentasyonunda kullanılabilecek yurt içinde üretilen doğal karotenoid kaynakların kullanılmasının önemi ortaya çıkmaktadır. Bu derlemede, kültürü yapılmakta olan balıkların yemlerine ilave edilebilecek doğal karotenoidlerin kullanımı özetlenmiştir.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Damızlık Balıkların Performans ve Yumurta Kaliteleri Üzerine Karatenoid İçeren Yemlerin Etkisi
    (Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 2008) Yeşilayer, Nihat; Karslı, Zafer; Doğan, Gaye; Aral, Orhan
    Damızlık yem formülasyonu hazırlanması balık yetiştiricilerinin ve yem fabrikalarının en temel görevlerinden birisidir. Yetiştiriciliği yapılan balık türleri için yem yapım teknolojisi, yem karışımına giren maddeler ve yem/yemleme araştırmaları çok önemlidir. Damızlıkların yumurta üretimini etkileyen yem içeriğindeki maddelere özellikle yağ asidi, vitamin, probiotik, antioksidant ve karotenoidler üzerine araştırmacılar ağırlık vermektedirler. Doğadaki alabalıkların kas, deri ve yumurtalarındaki kırmızı-portakal rengi karotenoidlerden kaynaklanmaktadır. Karotenoidler genelde pazara sunulmadan önceki belli bir periyotta balık yemlerine belirli konsantrasyonlarda katılan yemlerle besleme yaparak balıkların pigmentasyonu için kullanılmaktadır. Karotenoidlerin yumurta rengine göre yumurtanın kalitesini ve yumurta sayısını pozitif yönde etkilediğini ve karotenoid konsantrasyonu ile yumurtadan çıkış yüzdesi arasında pozitif korelasyon olduğunu belirten birçok hipotezin var olduğu bilinmektedir. Bu nedenle derlemede, karotenoid içeren yemlerin damızlıkların yumurta üretimi ve kalitesi üzerine ilişkisi incelenerek açıklığa kavuşturulmaya çalışılmıştır.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Effect of Different Dietary Carotenoids on Total Carotenoid Concentration and T BARS During Frozen Storage Rainbow Trout Flesh
    (Journal of New Results in Science, 2013) Yeşilayer, Nihat; Kaba, Nilgün; Erdem, Mehmet Emin
    In present study, thiobarbituric acid (TBARS) properties (mg malonaldehyde kg -1 ) in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fed with standard diets supplemented with canthaxanthin, astaxanthin and red pepper meal besides control group were investigated. In experiment, total of 375 rainbow trout with an initial average weight of 154 g were fed by dividing into 4 groups. The fishes were fed for 60 days with four diets (canthaxanthin70 mg kg - 1 , astaxanthin 50 mg kg - 1 , red pepper meal 765 mg kg - 1 and control). After the feeding period, the fishes in diet groups were evaluated in terms of total carotenoid concentration and TBARS. At the end of the trial, fodder supplemented with canthaxanthin, astaxan thin and red pepper meal caused carotenoid accumulation over 6 mg kg -1 concentration in the muscle tissues of the fishes. Frozen storage (at - 30 ºC) of gutted, cleaned and glazed raw fishes for 12 months significantly reduced the total carotenoid concentration and TBARS value.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Effects of Organic and Synthetic Carotenoids on the Sensory Quality and Chemical Composition of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss, W. 1792)
    (Journal of Animal and Veterinary Advances, 2009) Erdem, Mehmet Emin; Yeşilayer, Nihat; Kaba, Nilgün
    The chemical qualities and sensory properties of rainbow trout given diets containing red pepper (Oleoresin paprika) extract, gammarus powder, commercial astaxanthin and canthaxanthin over a 2 month period were compared to those found in the control group used for this study. Statistical differences among the groups with respect to their chemical compositions (p<0.05) were found. To measure these differences, the hedonic scale method was used to determine each group’s sensory properties, to include general appearance (sensory properties), odour, flavour and colour. Significant changes among the groups were observed (p<0.05) and the resultant data revealed that increases in colour were higher in samples fed with aquaculture food substances containing canthaxanthin additives than in the coloration found in the other groups (p<0.05).
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Growth Performance and Feed Utilization of Koi Carp (Cyprinus carpio L., 1758) Fed Partial or Total Replacement of Fish Meal with Hazelnut Meal and Soybean Meal
    (Journal of Animal and Veterinary Advanses, 2011) Yeşilayer, Nihat; Öz, Meryem; Karslı, Zafer; Aral, Orhan; Karaçuha, Ali; Öz, Ünal
    The effects of soybean and hazelnut meals as partial and total replacements of fish meal were studied on the growth performance and feed utilization of Koi carp juvenile (Cyprinus carpio L., 1758). Juvenile fish (mean initial weights 0.12 g) were fed five isonitrogenously (350 g kg?1) and isocalorically (4.20 kcal g?1) diets with 50 or 100% of the fish meal protein replaced by soybean and hazelnuts protein. The control diet contained fish meal as major protein source. A total of 225 juvenile koi were randomly assigned to each treatment which was replicated three times with 15 fish each. The fish were fed with these diets for 65 days. The results showed that Final Body Weight (FBW), Relative Growth Rate (RGR) and Protein Efficiency Rate (PER) were not significantly different among groups. Fish fed control, 50% SM, 50% HM and 100% SM diets had similar Specific Growth Rate (SGW) values while fish fed the 100% HM diet had lower SGR values than those of other diets (p<0.05). The FCR values of fish fed 50% SM and 50% HM diets were significantly different than that of 100% HM (p<0.05). The highest FCR was obtained from 50% HM diet. The results indicated that koi carp juvenile can be cultivated with feeding diets containing 50% SM, 100% SM and 50% HM without any adverse effect on growth performance of fish.
  • [ X ]
    Öğe
    KAROTENOİD İÇEREN YEMLERLE BESLENEN GÖKKUŞAĞI ALABALIKLARINDA (Oncorhynchus mykiss) RENK GERİ DÖNÜŞÜMÜNÜN ENSTRÜMENTAL (FİZİKSEL) VE RENK KARTI YÖNTEMİ İLE İNCELENMESİ
    (2008) Yeşilayer, Nihat; Erdem, Muammer; Aral, Orhan; Karsli, Zafer
    Alabalıkların etindeki pembe kırmızı renk, karotenoid grubu pigmentlerden sağlanmaktadır. Sentetik ve doğal karotenoid maddeler ilave edilerek 3 grup halinde (kırmızı biber ekstraktı, astaksantin ve kantaksantin) pigmentasyonu sağlandıktan sonra ortalama ağırlığı 300 g. ulaşan balıklar 60 gün süre ile karotenoidsiz ticari alabalık yemi ile beslenmiştir. Gökkuşağı alabalıklarından alınan filetoların renkleri enstrümental (CIE L* a* b*) ve renk kartı değerleri kullanılarak renk geri dönüşümü incelenmiş ve a* değeri ile renk kartı değerleri arasındaki ilişki belirlenmiştir. Filetoda renk kartı değerleri azalırken a* (kırmızılık), b* (sarılık) ve L* (parlaklık) değerlerinin de azaldığı bulunmuştur. Deneme başlangıç ve sonunda en yüksek a* ve renk kartı değeri kantaksantin grubunda sırasıyla 9.550, 6.493 ve 15.139, 12.569 bulunmuştur. Gruplar arasında deneme başı ve sonunda renk parametrelerinde bir azalma olmasına rağmen istatistiksel olarak L*, a*, b* değerlerinde bir fark bulunamamıştır (P 0.05). Renk kartı değerleri bakımından grupların deneme başı ve sonu arasında istatistiksel olarak farklar önemli bulunmuştur (P 0.05). Alabalık filetolarının a* ile renk kartı değerleri arasındaki ilişkinin, kırmızı biber ekstraktı grubunda kuvvetli olduğu tespit edilmiştir (r 0.97)
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Karotenoid içeren yemlerle beslenen Gökkuşağı Alabalıklarında (Oncorhynchus mykiss) Renk Geri Dönüşümünün Enstrümental (Fiziksel) ve Renk Kartı Yöntemi İle incelenmesi
    (Journal of FisheriesSciences.com, 2008) Yeşilayer, Nihat; Erdem, Muammer; Aral, Orhan; Karslı, Zafer
    Alabalıkların etindeki pembe kırmızı renk, karotenoid grubu pigmentlerden sağlanmaktadır. Sentetik ve doğal karotenoid maddeler ilave edilerek 3 grup halinde (kırmızı biber ekstraktı, astaksantin ve kantaksantin) pigmentasyonu sağlandıktan sonra ortalama ağırlığı 300 g. ulaşan balıklar 60 gün süre ile karotenoidsiz ticari alabalık yemi ile beslenmiştir. Gökkuşağı alabalıklarından alınan filetoların renkleri enstrümental (CIEL* a* b*) ve renk kartı değerleri kullanılarak renk geri dönüşümü incelenmiş ve a* değeri ile renk kartı değerleri arasındaki ilişki belirlenmiştir. Filetoda renk kartı değerleri azalırken a* (kırmızılık), b* (sarılık) ve L* (parlaklık) değerlerinin de azaldığı bulunmuştur. Deneme başlangıç ve sonunda en yüksek a* ve renk kartı değeri kantaksantin grubunda sırasıyla 9.550, 6.493 ve 15.139, 12.569 bulunmuştur. Gruplar arasında deneme başıve sonunda renk parametrelerinde bir azalma olmasına rağmen istatistiksel olarak L*, a*, b* değerlerinde bir fark bulunamamıştır (P>0.05). Renk kartı değerleri bakımından grupların deneme başı ve sonu arasında istatistiksel olarak farklar önemli bulunmuştur (P<0.05). Alabalık filetolarının a* ile renk kartı değerleri arasındaki ilişkinin, kırmızı biber ekstraktı grubunda kuvvetli olduğu tespit edilmiştir (r= 0.97).

| Sinop Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Sinop, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim