Yazar "Kaya, Dilara" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 5 / 5
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Comparison of Food, Amino Acid and Fatty Acid Compositions of Wild and Cultivated Sea Bass (Dicentrarchus labrax L., 1758)(2015) Baki, Birol; Gönener, Sedat; Kaya, DilaraBu çalışmada doğal ve kültür levrek balıklarının (Dicentrarchus labrax) besin, aminoasit ve yağ asitleri kompozisyonları karşılaştırılmıştır. Doğal ve kültür levrek balıklarında sırasıyla ham protein (HP) değerleri %19.13 ve 18.0; ham yağ (HY) değerleri %8,90 ve 10,3; nem oranları %68,37 ve 68,83 olarak bulunmuştur. Esansiyel amino asit (EAA) değerleri doğal ve kültür levrek balıklarında sırasıyla 692111 mg/100g, 7360,5266,5 mg/100 g tespit edilmiş ve fark önemsiz bulunmuştur (P0,05). Doymuş yağ asit (?SFA) değerleri doğal ve kültür levrek balıklarında sırasıyla %26,4980.059, %25,1020,012 olarak tespit edilmiş ve fark önemli bulunmuştur (P0,05). Doğal ve kültür levrek balıklarında sırasıyla tekli doymamış yağ asit (?MUFA) değerleri %27,5530,22, %30,1360,019; çoklu doymamış yağ asit (?PUFA) değerleri %35,0630.023, %33,8200,12 olarak tespit edilmiş, farkın önemsiz olduğu belirlenmiştir (P0,05). Doğal ve kültür levrek balıklarında n3/n6 oranları 2,0210,005 ve 1,0240,059 olarak bulunmuştur (P0,05). C18:2n6c Linoleic Acid, C18:3n3a-Linolenik Asit ve C22:1n9 Erusik asit değerleri kültür levrek balıklarında, C20:5n3 EPA ve C22:6n3 DHA değerleri doğal levrek balıklarında yüksek bulunmuştur.Öğe Effects of Diets Containing of Brown Fish Meal and White Fish Meal on Growth of Rainbow Trout, Oncorhynchus mykiss (WALBAUM, 1792) Juveniles(Isparta University of Applied Sciences, 2008) Harmantepe, Fatma Burcu; Dogan, Gaye; Karsli, Zafer; Aral, Orhan; Kaya, DilaraIn this study, the effect of dietary inclusion of brown fish meal (anchovy, Engraulis encrasicolus L.) and white fish meal (Cod, Gadus morhua L.) on growth performance, feed utilization, protein utilization, nitrogen accumulation and nitrogen loading in juvenile rainbow trout (Oncorhynchus mykiss W.) was investigated. Two experimental isonitrogenic (460 g kg-1) and isolipidic (200 g kg-1) diets were formulated. Each diet was randomly assigned to triplicate groups of 120 juvenile fish with an initial body weight of 10 g. Fish were fed twice daily to satiation for 30 days. At the end of the trial the best spesific growth rate, feed conversion rate, protein efficiency ratio, nitrogen accumulation and nitrogen loading of the group fed white fish meal were obtained and the differences between groups of these parameters were significant (p<0.05)Öğe Farklı oranlarda prina yağı içeren yemlerin gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss W., 1792) gelişmesi ve vücut kompozisyonu üzerine etkisi(Sinop Üniversitesi, 2010) Kaya, Dilara; Bircan, Recep; Harmantepe, Fatma BurcuBu araştırmada, farklı oranlarda prina yağı içeren yemlerin gökkuşağı alabalığının (Oncorhynchus mykiss W., 1972), büyümesi, vücut kompozisyonu ve sindirilebilme oranları üzerine etkisi incelenmiştir.Araştırmada, ortalama canlı ağırlıkları 94.04±0.58 g olan gökkuşağı alabalıkları için, %15 balık yağı (R1), %5 (R2), %10 (R3) ve %15 (R4) oranında prina yağı içeren isolipidik 4 deneme yemi hazırlanmış ve balıklar 60 gün süre ile bu yemlerle yemlenmişlerdir.Deneme sonunda, canlı ağırlık artışı, spesifik büyüme oranı, yem tüketimi, yem değerlendirme sayısı, protein değerlendirme randımanı ve ayrıca nitrojen ve yağ tüketim, birikim, atılım ve tutulum miktarları, yemdeki prina yağı oranından etkilenmemiştir (p>0.05). Yemdeki prina yağı oranının balık etindeki ham protein, ham yağ, ham kül ve toplam enerji değerleri üzerine etkisinin olmadığı, ancak nem içeriğinin yemdeki prina yağı oranının %10'a çıkmasıyla önemli derecede etkilendiği saptanmıştır (p<0.05). Karaciğerdeki ham yağ oranı yemdeki prina yağı oranından önemli (p<0.05) derecede etkilenmiştir. En düşük karaciğer ham yağ oranı %15 balık yağı içeren R1 grubundan (6.10±0.09), en yüksek ise %15 prina yağı içeren R4 grubundan (7.78±0.02) elde edilmiştir. Yemdeki prina yağı oranı, viserosomatik indeks, karkas randımanı, kondüsyon faktörü üzerine etkili olmazken hepotosomatik indeks değeri önemli derecede etkilenmiştir. Balık yağı içeren grup ile prina yağı içeren tüm gruplar arasındaki farklar önemli bulunmuştur (p<0.05).Deneme sonunda yağ sindirim oranının yemdeki prina yağı oranından etkilenmediği ancak, toplam sindirim ve protein sindirim oranının yemdeki prina yağı oranının %15'e çıkmasıyla önemli (p<0.05) derecede azaldığı saptanmıştır.Elde edilen büyüme, vücut kompozisyonu ve sindirim oranları göz önünde bulundurulduğunda, prina yağının gökkuşağı alabalığı yemlerinde balık yağının tamamı yerine kullanılabileceğini tespit edilmiştir.Öğe Gökkuşağı Alabalığında (Oncorhynchus mykiss, Walbaum, 1792) Süreli Açlığın Biyokimyasal Kompozisyonuna Etkisi(Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi, 2013) Baki, Birol; Kaya, Dilara; Öztürk, RecepÇalışmada süreli açlığın gökkuşağı alabalığının ( Oncorhynchus mykiss ) biyokimyasal kompozisyonuna etkisi araştırılmıştır. Araştırmada ortalama ağırlıkları 115,97±3,04 g, ortalama boyları 22,43±0,26 cm olan balıklar kullanılmış olup, 8 gün süreli aç bırakılan (A grubu) ve günde iki öğün beslenen (K grubu) olma k üzere iki grupta yapılmıştır. Çalışmada, A ve K grubunda sırasıyla VSI değeri 9,94±0, 10 , 11,3 5 ±0,42; HSI değeri 1 ,40±0,01, 1,31±0,04 ve KR değeri 65,3 3 ±0,39, 68,6 6 ±1,69 bulunmuştur. Analiz sonucunda A ve K grubunda sırasıyla HP değeri 19,35±0,19, 19,64±0,19; HY değeri 6,0 1 ±0,1 4 ; 4, 10 ±0,13; KM değerleri 72,59±0,4 2 , 74,25±0,4 2 ve HK değeri 1,4 4 ±0,0 4 , 1,47±0,02 olarak b ulunmuştur. Yağ asitleri kompozisyonu ise, balık etinde A ve K grubunda sırasıyla ?SFA 25,1 4 ±0,0 3 , 24,2 9 ±0 , 0 1 ; ?MUFA 24,0 1 ±0,01, 24,9 8 ±0,0 2 ; ?PUFA 33, 40 ±0,0 8 , 32,85±0,0 8 , karaciğerde A ve K grubunda sırasıyla ?SFA 32,59±0,04, 28,96±0,06; ?MUFA 15,19±0,01, 16,43±0,05; ?PUFA 46,10±0,03, 48,69±0,25 olarak belirlenmiştir. Araştırmada sekiz gün aç bırakılan grup ile beslenen gruptaki balık etinin VSI, HSI, KR, HP, HY, KM, HK değerleri bakımından fark olmadığı (p>0,05), ?SFA değeri bakımından fark olduğu, karaciğerde ise ?SFA, ?MUFA, ?PUFA değerleri bakımından her iki grup arasındaki farkın önemli olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Sonuç olarak, kısa süreli açlığın balık etinin biyokimyasal yapısında önemli bir farklılık göstermediği, ancak karaciğerdeki yağ asitleri kompozisyonu bakımından farklılığın istatistiksel olarak önemli olduğu belirlenmiştir.Öğe Kahverengi ve Beyaz Balık Unu İçeren Yemlerin Gökkuşağı Alabalığı, Oncorhynchus mykiss (Walbaum, 1792) Yavrularının Büyümesi Üzerine Etkileri(Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 2008) Harmantepe, Fatma Burcu; Doğan, Gaye; Karslı, Zafer; Aral, Orhan; Kaya, DilaraBu çalışmada, alabalık yemlerinde kullanılan kahverengi (hamsi, Engraulisencrasicolus L.) ve beyz balık unu (morina, Gadus morhua L.), gökkuşağı alabalığı yavrularının büyüme performansı , yem ve protein değerlendirme, nitrojen birikim ve nitrojen başaltım miktarı üzerine etkisi araştırılmıştır. Denemede kullanılan yemler iso nitrojenik (460 g kg-1) ve iso lipidik (200 g kg-1) olacak şekilde formüle edilmiştir. Üç tekerrür olarak planlanan denemede ortalama ağırlığı 10 g olan 120 adet yavru balık kullanılmıştır. Balıklar 30 gün süreyle günde iki kez doyuncaya kadar yemlenmişlerdir. Deneme sonunda en iyi spesifik büyüme oranı, yem değerlendirme sayısı, protein dönüşüm randımanı, nitrojen birikim ve boşaltım miktarı beyaz balık unu içeren yemle beslenen gruptan elde edilmiş ve gruplar arasındaki fark önemli (p<0,05) bulunmuştur.