Yazar "Develi, Nermin" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Occurrence of Dactylogyrus species (Platyhelminths, Monogenean) on Cyprinids in Almus Dam Lake, Turkey(2012) Neary, Emine Turgut; Develi, Nermin; Özgül, GülistanDactylogyrus cinsi parazitler birçok balık türünü enfekte eden en genişhelmit cinsidir. Türkiye’de bulunan tatlı su balıklarının tür zenginliğini düşünecek olursak, Türkiye tatlısu balıklarında yeterli sayıda çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenden dolayı, bu çalışma dört tatlı su balığı türünde bulunan Dactylogyrus türlerinin çeşitliliği, mevsimsel değişim ve konak balık büyüklüğüne bağlı değişimi belirlemek amacı ile yapılmıştır. Bu çalışmada Barbus plebejus’tan D. malleus, Alburnus orontis’ ten D. alatusf.major, Chondrostoma regium’ dan D. vistulae ve D. alatusf.major, Leuciscus cephalus’ tan D. naviculoidesveD. vistulaeolmak üzere toplam 4 Dactylogyrus türü tespit edilmiştir. Bu türlerden D. malleus, D. alatusf. major ve D. naviculoides Türkiye tatlısu balıklarından ilk defa bildirilmektedir. Dört balık türünde bulunan Dactylogyrus türlerinin mevsimsel dağılımındaki farklılıklar bu çalışmada sunulmuş. Genel olarak, parazit yaygınlığı ve yoğunluğu en yüksek bahar ve yaz, sonra sonbahar aylarında bulunmuştur.Öğe Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Probiyotiklerin Kullanımı(Gazi Osmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2007) Turgut, Emine; Develi, Nermin; Tırıl, Serap UstaoğluSu ürünleri yetiştiriciliğinde hastalıklar, üretimi ve ticareti sınırlayan en önemli etken olarak bilinmektedir. Bunun yanında canlılarda antibiyotik lere karşı direncin artması önemli bir problemdir. Bundan dolayı, su ürünleri yetiştiriciliğinde hastalıkların kontrolünde yoğun olarak kullanılan antimikrobiyallere karşı alternatife ihtiyaç duyulmaktadır. Probiyotikler, hastalıkların kontrolünde kullanılan alternatif bir yol olup ve genellikle besin desteği olarak yeme veya suya ilave edilen canlı mikrobiyallerdir. Bu tip maddeler, bağırsak mikroflorasında denge sağlayarak ve konak canlının bağışıklık cevabını geliştirerek canlının sağlığına olumlu etki ederler. Bunun yanında probiyotikler, su kalitesinin iyileştirilmesinde de etkilidirler.