Yazar "Yavuz, Serpil Kesin" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Sinop İlinde Organik Balık Bilincinin Belirlenmesi(2015) Doğan, Gaye; Yavuz, Serpil Kesin; Hayat, Elvan Aktürk; Karataş, Emin; Bircan, RecepÖzet: Bu araştırma, tüketicilerin organik balık üretimi ve tüketimine karşı tutumunu tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, Sinop ili Tersane bölgesinde 18-73 yaş aralığında 385 birey ile yüz yüze görüşülerek bir anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Örnekleme yöntemi olarak rastlantısal örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Ankete katılanların % 98inin balık tükettiği, bunların % 80inin deniz balığını, % 6sının tatlı su balığını, % 14ünün ise hem deniz hem tatlısu balığını tükettiği belirlenmiştir. Sinopta yaşayan tüketicilerin % 88i organik tarım kavramından haberdar iken, organik balık yetiştiriciliğini duyanların oranı % 32 olarak tespit edilmiştir. Organik balık yetiştiriciliği hakkında bilgi sahibi olanların % 62.5i üniversite ve daha üzeri, % 31.3ü ortaöğretim ve % 6.3ü ilköğretim mezunudur. Katılımcıların % 89u organik balığın doğal, sağlıklı ve lezzetli olduğunu düşünmekte ve bu sebeple organik balık tüketimine olumlu baktıklarını ifade etmektedir. % 76sı organik balık yetiştiriciliğinin daha yaygın hale getirilmesini istemektedir. Elde edilen bulgulara göre, organik balık üretim ve tüketiminin arttırılması için gerekli alt yapının oluşturulması ve tüketicilerin organik balık konusunda daha fazla bilinçlendirilmesi önerilmektedir.