Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Yavuz, Serpil" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • [ X ]
    Öğe
    Karadeniz kalkan balığında (Psetta maxima Linnaeus, 1758) yumurta kalitesini etkileyen faktörlerin incelenmesi
    (Sinop Üniversitesi, 2011) Yavuz, Serpil; Bircan, Recep
    Bu çalışmada, Karadeniz kalkan balığında (Psetta maxima Linnaeus, 1758) yumurta kalitesini etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu sebeple, 32 gün (21 Nisan- 23 Mayıs 2011 tarihleri arasında) süreyle yürütülen çalışmada 8 yaşında, 4 adet damızlık Karadeniz kalkan balığının üreme döneminin farklı evrelerine ait yumurtaların, yağ asidi kompozisyonları, döllenme ve larva çıkış oranları ve yaşama oranları karşılaştırılmıştır.Üreme sezonunun başı, ortası ve sonundaki yumurta partilerinin döllenme oranları sırasıyla, % 54.91±5.90 , % 60.36±1.61 , % 71.69±1.56 olarak tespit edilmiş ve partiler arasındaki farkın istatistiki olarak önemli olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Larva çıkış oranları sırasıyla, % 34.67, % 42.22 ve % 84.41 olarak belirlenmiş ve partiler arasındaki fark istatistiki olarak önemli tespit edilmiştir (p<0.05). Yaşama oranları ise sırasıyla, % 2.86±1.31, % 12.34±1.29 ve % 11.14±2.90 olarak hesaplanmış ve partiler arasındaki yaşama oranının istatistiki olarak önemli olduğu tespit edilmiştir (p<0.05). Toplam doymuş yağ asit (SAFA) miktarları sırasıyla, % 23.65±0.44, % 18.89±0.49 ve % 22.77±0.56 olarak saptanmış, ilk ve orta partiler arasındaki farkın istatistiki olarak önemli olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Toplam çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA) miktarı sırasıyla % 22.78±0.27, % 20.44±0.30, %21.21±0.57 olarak tespit edilmiş ve partiler arasındaki farkın istatistiki olarak önemli olduğu (p<0.05) görülmüştür.Sonuç olarak partilerin yağ kompozisyonları arasındaki fark önemli olsa da bu parametre yumurta kalite kriteri olarak kullanılamayabilir. Ancak döllenme ve larva çıkış oranı sezon boyunca sürekli bir artış göstermiştir. Döllenme ve larva çıkış oranı sezon sonunda en yüksek olmasına rağmen yaşama oranının sezon ortasında daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu sebeple, döllenme ve larva çıkış oranı yumurta kalite kriteri olarak değerlendirildiğinde sezon sonunda, yaşama oranı esas alındığında ise sezon ortasında bırakılan yumurtaların yüksek kalitedeki yumurtalar olduğu söylenebilir.

| Sinop Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Sinop, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim