Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Yücel, Şennan" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 8 / 8
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • [ X ]
    Öğe
    2012-2013 Yılı Arasında Sinop İli’nde Satışa Sunulan Kültür Balıklarının Aylık Fiyat Değişimlerinin İzlenmesi
    (2017) Baki, Birol; Yücel, Şennan; Demir, Fatma; Kasa, Muhittin
    Bu çalışmada Sinop ilinde perakende balık satış yerlerinde satışa sunulan akuakültür ürünlerinin aylık fiyat değişimlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. İşletmeler tabakalı amaçlı örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. İşletmeler aylık satış cirolarına göre I (en çok), II (orta) ve III (en az) olarak gruplandırılmıştır. Her grubu iki farklı iş yeri temsil etmektedir. Araştırma süresince ayda iki kez günün aynı saatinde türlere ait fiyatlar elde edilmiş, veriler aylık ortalamasd olarak hesaplanmıştır. İşletme grupları arasındaki fark tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ile türler arasındaki fiyat ilişki düzeyleri korrelasyon analizi ile IBM SPSS 21 programında değerlendirilmiştir. İşletmelerde kültür balıkları ürünlerinden çipura (Sparus aurata), levrek (Dicentrarhus labrax), gökkuşağı alabalığı (Oncorhyncus mykiss) (porsiyonluk ve kiloluk) ve somon balığı (Salmo salar) (ithal) türlerinin satışının yapıldığı belirlenmiştir. Av yasaklarının olduğu dönemde (NisanAğustos) satışa sunulduğu, yasağın kalktığı Eylül ayından itibaren çoğunlukla avcılık ürünlerinin en az olduğu günlerde satışa sunulduğu tespit edilmiştir. Tüm türlerde örnekleme istasyonları arasındaki fiyat farkının önemli olmadığı, ortalama fiyatların 2008-2013 yılı ortalama fiyatlarına göre yüksek olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada, alabalık ile somon arasında negatif-kuvvetli bir ilişki tespit edilmiştir.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Comparative Analysis of Nutritive Composition, Fatty Acids, Amino Acids and Vitamin Contents pf Wild and Cultured Gilthead Seabream (Sparus aurata L. 1758)
    (Journal of Animal and Veterinary Advances, 2009) Kaba, Nilgün; Yücel, Şennan; Baki, Birol
    In this study, nutritional value, fatty acids, vitamin and amino acid contents of cultured and wild gilthead seabream (Sparus aurata L. 1758) were comperatively investigated. Fat and moisture contents of the wild type and cultured fish were 69.810±0.040-68.38±0.020 and 8.7±0.030-10.10±0.050%, respectively and the difference was statistically significant (p<0.05). However, difference in protein content of both wild and cultured fish (18.880±0.080 and 19.0±0.050%, respectively) was insignificant (p>0.05). Aspartic asit, threonin, serine, glutamic asit, valine, methionine, isoleucine, leucine, tyrosine, histidine and arginine content were significantly higher (p<0.05) in wild fish, wheras proline, glycine, alanine, phenylalanine and lysine were significantly higher (p<0.05) in cultured fish. Vitamin A content was significantly higher in cultured fish (p>0.05), however, vitamins E and B2 were abundant in wild fish as compare to the cultured fish (p>0.05). Of monounsaturated fatty acids, oleic and palmiteloic acid contents of both cultured and wild gilthead seabreams were insignificant (p>0.05), whereas linoleic acid content was higher in cultured fish (p<0.05). As for the polyunsaturated fatty acids, ?-linolenic acid and eicosanoic acid contents were insignificant in both cultured and wild fish. However, Docosaheksaenoic (DHA) ve Eicosapentaenoic (EPA) acid contents were significantly higher in cultured gilthead seabreams (p<0.05).
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Deniz Salyangozlarının ( Rapana venosa Valenciennes, 1846 ) Biyometrik Özelliklerine İlişkin Bir Araştırma
    (Manas Journal of Agriculture and Life Sciences, 2013) Yücel, Şennan; Baki, Birol; Dilek, Kamil
    Sinop iç ve dış limanlarında 3 dönem (haziran, ağustos, ekim) olarak yürütülen çalışmada, deniz salyangozlarının biyometrik özellikleri araştırılmıştır. Her dönemde ortamlardan rastgele alınan 100 örnek üzerinde çalışılmıştır. Çalışma süresince 600 birey kullanılmıştır. Dönemlere göre incelenen salyangozlarda total boy, sırasıyla, iç limanda; 7,9 ? 4,4 cm, 8 . 1 ? 0 . 9 cm, 8 . 2 ? 1 . 1 cm, dış limanda ise 7 . 8 ? 0 . 9 cm, 6 . 9 ? 0 . 6 cm, 9 . 9 ? 0 . 6 cm olarak hesaplanmıştır. Total ağırlık sırasıyla, iç limanda; 91 . 8 ? 22 . 9 g, 77 . 8 ? 29 . 2 g, 100 . 5 ? 52 . 2 g, dış limanda ise 82 . 5 ? 28 . 3 g, 54 . 5 ? 16 . 8 g, 53 . 9 ? 18 . 1 g olarak tespit edilmiştir. Yapılan istatistiki analizlere göre; total canlı ağırlık bakımından farklılığın önemli olduğu (p<0 . 05), total boy, genişlik ve ağız genişliği bakımın dan farklılığın önemsiz olduğu (p ? 0 . 05) tespit edilmiştir
  • [ X ]
    Öğe
    Dumanlanmış Palamut Balığından (Sarda sarda, Bloch 1793) Elde Edilen Balık Köftesinin Duyusal, Kimyasal ve Mikrobiyolojik Özellikleri
    (2013) Kaba, Nilgün; Çorapci, Bengünur; Yücel, Şennan; Eryaşar, Kübra; Özer, Özgül
    Bu çalışmada dumanlanmış palamut balığından elde edilen balık köftesinin 4C'de raf ömrünün tespit edilmesi amaçlanmıştır. Balık köftesi örneklerinde günde 1 kez olmak üzere, duyusal analizler, pH, toplam uçucu bazik azot (TVB-N), trimetilamin azot (TMA), tiyobarbitürik asit sayısı (TBA), toplam mezofilik aerobik bakteri (TMAB) sayısı, toplam maya ve küf sayısı ve toplam koliform bakteri sayısı analizleri yapılmıştır. Duyusal ve mikrobiyolojik kalite kriterleri göz önüne alındığında palamut balığından elde edilen balık köftesinin 4C'de muhafazası sırasında 10. günde tüketilemez kalite özelliği gösterdiği tespit edilmiştir. Depolama süresi boyunca, duyusal puanlar, pH değerleri, TVB-N miktarı, TBA miktarı, TMA miktarı, TMB miktarı, TMK miktarı ve TKB miktarı üzerine depolama süresinin etkisi önemli bulunmuştur (p0.05).
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Orta Karadeniz (Ünye-İnebolu) Bölgesinde Balıkçılığın Durumu
    (Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2003) Yücel, Şennan
    Ülkemiz deniz balıkları üretiminin %77’si Karadeniz Bölgesi’nden karşılanmaktadır. Dolayısıyla bölgenin balıkçılık sorunları, ülkenin balıkçılık sorunlarının bir göstergesidir. Genellikle bu bölgede kıyı ve kıyı ötesi balıkçılığı yapılmaktadır. Bu çalışmada Orta Karadeniz Bölgesi’nin balıkçılık sorunları yanında balıkçıların av yasaklarına ilişkin görüşleri de incelenmiştir. Ayrıca bu sorunlar ile Ülkemiz balıkçılığının genel sorunları karşılaştırılmış ve bazı çözüm yoları ile önerilerine değinilmiştir.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Orta Karadeniz Bölgesi Balıkçılığı ve Balıkçıların Sosyo-Ekonomik Durumu
    (Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 2006) Yücel, Şennan
    Sanayileşme sürecinde tarımsal üretim içerisinde bitkisel üretimin payı azalırken, su ürünleri üretimi payının artması beklenen bir sonuçtur. Türkiye’nin bu dönüşümü sağladığı söylenemez. Sektörün son 10 yıldaki durumunu tespit amacı ile 1994 yılı temel devre kabul edilerek indeksler hazırlanmıştır. Yapılan istatistiksel analiz sonucunda; Üretim kategorileri arasında iç su balıkları avcılığı ile yetiştiriciliği, teknelerin boylarına göre ise 5-9,9 m. boyundaki teknelerin artışı önemli bulunmuştur (p<0,05). Sürdürülebilir üretimde nitelikli ürün en az nicel büyüklük kadar önemlidir. Nitelikli ürünün sunulabilmesindeki eylemlerin odak noktasını balıkçılar teşkil etmektedir. Orta Karadeniz Bölgesindeki balıkçıların %51’i 30-50 yaş arasında, ancak %1’i yüksekokul mezunudur. Balıkçıların %56’sının hiçbir sosyal güvencesi bulunmazken, %34’ü ikinci iş olarak balıkçılık yapmakta ve %54’ü beş ve daha fazla bireye bakmakla yükümlüdür. Sonuç olarak, sektörel ihtiyaçlar doğrultusunda su ürünleri ekonomisinin gerektirdiği nitelikte insan faktörünün yetiştirilmesi gerekmektedir.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Orta Karadeniz Bölgesinde Avlanan İstavrit (Trachurus trachurus L. 1758)’in Populasyon Dinamiği
    (Turkish Journal of Biology, 2000) Yücel, Şennan; Erkoyuncu, İbrahim
    Orta Karadeniz Bölgesi’nde (Samsun-İnebolu), Ekim-1995, Eylül-1996 tarihleri arasında avlanan 720 balık üzerinde yürütülen araştırmada istavrit (Trachurus trachurus L., 1758) populasyonunun yaş, boy, ağırlık, cinsiyet kompozisyonu ile büyüme ve ölüm oranları incelenmiştir. İstavrit stokunda, 0-7 yaşlar arasında balık bulunduğu tespit edilmiştir. Araştırmada boy-ağırlık ilişkisi W= 0.00759 L 3.05 , Kondüsyon Faktörü 0.843 ve Von-Bertalanffy Büyüme Denklemleri; Lt= 16.92 (1-e -0.3538 (t+2.7938) ) Wt= 47.11 (1-e -0.3538 (t+2.7938) ) 3.05 olarak hesaplanmıştır. Avlanma ve Ölüm Oranına ilişkin parametrelerden Anlık Toplam Ölüm Katsayısı Z= 1.55, Doğal Ölüm Katsayısı M= 0.555, Avlanma Ölüm Katsayısı F= 0.995, Yaşama Oranı S= 0.22, Yıllık Ölüm Oranı A= 0.78, Doğal Ölüm Beklentisi v= 0.28, Avlanmadan İleri Gelen Ölüm Beklentisi u= 0.50, İşletme Oranı ise E= 0.64 olarak tahmin edilmiştir.
  • [ X ]
    Öğe
    Sinop’ta 2012-2013 Avcılık Sezonunda Satışa Sunulan Balık Türlerinin Fiyat Yönünden İncelenmesi
    (2017) Yücel, Şennan; Baki, Birol; Kasa, Muhittin; Demir, Fatma
    Bu çalışmada 2012 Mayıs-2013 Nisan av sezonunda Sinop'ta perakende balık satışı yapan merkezlerden alınan bilgiler kapsamında satışa sunulan balık türleri ile fiyatlarının aylık dağılımının belirlenmesi amaçlanmıştır. İşletmeler satış yerlerinde satılan balık türleri ve satış hacimlerine göre; I (en çok), II (orta) ve III (en az) olarak sınıflandırılmıştır. Her grubu temsil edecek ikişer perakende balık satış yeri olmak üzere toplamda altı ayrı satış yeri, amaçlı örnekleme yöntemi ile tespit edilmiştir. Satış yerlerinden araştırma süresince her ay ve ayda iki kez günün aynı saatinde balık türleri ile fiyatları alınmıştır. Yapılan çalışmada satış merkezlerinde hamsi (Engraulis encrasicolus ponticus), istavrit mackerel (Trachurus trachurus), lüfer (Pomatomus saltatrix), palamut (Sarda sarda), tirsi (Alosa fallax nilotica), zargana (Belone belone), kefal (Mugil cephalus), eşkina (Sciana umbra), kırlangıç (Trigla lucerna), kalkan (Psetta maxima), barbunya (Mullus barbatus), mezgit (Merlangus merlangus), iskorpit (Scorpaena porcus), minekop (Umbrina cirrosa), karagöz (Diplodus vulgaris), isparoz (Diplodus annularis), izmarit (Maena smaris), kaya balığı (Gobius niger) türlerinin satışının yapıldığı belirlenmiştir. Ekonomik değeri yüksek olan türlerden hamsi, lüfer, palamut ve kalkan balıklarının fiyatı örnekleme istasyonları arasında farklılık gösterirken, istavrit, barbunya ve mezgit balığının fiyatı farklılık göstermemiştir. Yıllara dayalı fiyatlara bakıldığında 2012-2013 yılı Sinop ili istavrit, lüfer, palamut, barbunya, mezgit balığı fiyatlarının 2008-2012 yılı ortalama fiyatlarına yakın, hamsi ve kalkan balığı fiyatlarının ise yüksek olduğu tespit edilmiştir.

| Sinop Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Sinop, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim