Yazar "Taşkaya, Gökay" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 5 / 5
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Effects of cooking methods on the proximate composition of black sea anchovy (Engraulis encrasicolus, Linnaeus 1758)(2011) Kocatepe, Demet; Turan, Hülya; Taşkaya, Gökay; Kaya, Yalçin; Erden, Rabiya; Erdoğdu, FulyaÇalışmada farklı pişirme yöntemlerinin (ızgara, fırında pişirme, kızartma, mikrodalgada pişirme) hamsinin (Engraulis encrasicolus, Linnaeus 1758) besin kompozisyonu üzerine etkisi araştırılmıştır. Çiğ balığın ortalama su, yağ, protein, kül, karbonhidrat içeriği ve kalori değeri sırasıyla; %62.85, %10.64, %22.71, %1.48, %2.31 ve 195.88 kcal’dir. Çiğ ve pişmiş balıklar karşılaştırıldığında pişirme yöntemlerinin balık eti besin kompozisyonu üzerine önemli derecede etkili olduğu saptanmıştır. En yüksek su kaybı kızartılan hamside bulunmuştur (%49.55). Izgarada, fırında, yağda ve mikrodalgada pişirilmiş hamsilerin ortalama protein ve yağ içerikleri sırasıyla; %25.55, %17.51; %22.58, %20.54; %24.44, %23.30; %22.63 ve %22.34’tür. Sağlıklı beslenme için en iyi pişirme metodu olarak, en yüksek protein ve en düşük yağ ve enerji içeriğine sahip olan ızgara önerilebilir.Öğe Farklı Balıkçı Tezgahlarının Mikrobiyolojik Yönden İncelenmesi(Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi, 2011) Kocatepe, Demet; Taşkaya, Gökay; Kaya, Yalçın; Turan, Hülya; Erkoyuncu, İbrahimÇalışmada; Sinop’ta satışa sunulan mezgit balıklarının sergilendiği tezgâhlardan sabah ve akşam örnek alınmıştır. Örneklemede üç farklı balıkçı tezgâhı kullanılmıştır. Bunlardan bir tanesi mermer (A Grubu), diğer iki tanesi ise paslanmaz çelikten yapılmıştır. Paslanmaz çelik tezgâhlardan biri en alt köşelerinde iki su çıkışlı ve bölmeler arası su geçişli (B Grubu), diğerinin ise her bölmesi ayrı su çıkışlıdır (C Grubu). Grupların sabah ve akşam toplam mezofil aerob bakteri (TMAB), toplam maya-küf (TM-K), Koliform bakteri, Eshericia coli, Staphylacoccus aureus değişimleri ve tezgâh yapısı ile ilişkileri incelenmiştir. Sabah yapılan analiz sonuçlarına göre hiçbir tezgâhta E. coli ve S. aureus saptanmamıştır. A ve C grubunda Koliform bakteri tespit edilmemiştir. TM-K’nin en az bulunduğu (p<0.05) grup C grubudur. TMAB’ye C grubunda rastlanmazken, A grubunda B grubuna göre önemli derecede daha az (p<0.05) bulunmuştur. Akşam alınan örneklerde hiçbir tezgâhta S. aureus saptanmamıştır. C grubunda E. coli ve Koliform bulunmazken, diğer iki grup E. coli bakımından benzer (p>0.05), Koliform yükü bakımından ise B grubu daha yoğun bulunmuştur (p<0.05). TM-K ve mezofil bakteri yükü bakımından C grubunun en iyi durumda olduğu gözlenmiştir. Sabah ve akşam alınan örnekler karşılaştırıldığında; gün sonunda A grubunun TMAB, Koliform ve E. coli sayılarında önemli derecede artış (p<0.05) olurken, TM-K sayısı bakımından dikkate değer bir artış (p>0.05) saptanmamıştır. B grubunda TM-K, Koliform ve E.coli sayılarının önemli derecede (p<0.05) arttığı, TMAB sayısının ise değişmediği (p>0.05) söylenebilir. C grubunda gün sonunda TMAB ve TM-K sayılarında önemli derecede artış (p<0.05) olmuştur. Araştırma sonuçlarına göre, mikrobiyolojik açıdan en hijyenik tezgâh tipinin her bölmesi su çıkışlı olan paslanmaz çelik (C Grubu) olduğu söylenebilir.Öğe Geç adölesan dönemindeki hemşirelik bölümü öğrencilerinin atık yönetimi ve çevre bilinci yaklaşımı: Sinop örneği(Sinop Üniversitesi, 2020) Taşkaya, Gökay; Cabar, Huriye DemetBu araştırma, geç adölesan dönemindeki (18-21 yaş) hemşirelik bölümü öğrencilerinin atık yönetimi ve çevre bilinci yaklaşımı değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı olarak planlandı. Araştırma evrenini Sinop Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü 1., 2., 3., sınıflarda öğrenim gören 306 öğrenci oluşturdu. Araştırma çalışmaya katılmayı kabul eden ve geç adölesan dönemi(18-21 yaş)171 kız(%67,32) ve 84(%32,68) erkek öğrenci olmak üzere toplam 254 kişi ile tamamlandı. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan öğrencilerin kişisel bilgilerini de içeren" Atık Yönetim Bilinci Anketi" ve Goldman ve ark. (2006) tarafından geliştirilen, Timur ve Yılmaz(2013) tarafından Türk Kültürüne uyarlanan" Çevre Davranış Ölçeği" kullanıldı. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde; lisanslı SPSS 21 paket programı ile analiz edilmiştir. Değişkenlerin normal dağılımdan gelme durumları araştırılırken Shapiro Wilk's' den yararlanılmıştır. Sonuçlar yorumlanırken anlamlılık düzeyi olarak 0,05 kullanılmıştır. Gruplar arasındaki farklılıklar incelenirken Mann Whitney U ve Kruskal Wallis-H Testlerinden yararlanılmıştır. Birim sayılarının 20 den fazla olması nedeniyle Mann Whitney U Testi için standartlaştırılmış z değerleri verilmiştir. Normal dağılımdan gelmeyen değişkenler arasındaki ilişkiler incelenirken Spearman's Korelasyon Katsayısından yararlanılmıştır. Normal dağılımdan gelen değişkenler arasındaki ilişkiler incelenirken Pearson Korelasyon Katsayısından yararlanıldı. Araştırma sonucunda; araştırmaya katılan öğrencilerin Çevre Davranış Ölçeği toplam puanları 64,83±11,26 ile orta düzey tespit edilmiştir. Ayrıca çevre davranış ölçeği ile cinsiyet, anne eğitim durumu, baba eğitim durumu, aylık harçlık, sınıf düzeyi, üniversiteye gelmeden önce yaşanılan yer, barınma durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiş olup, aile gelir durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir.Öğe Japon Balığında (Carassius auratus) ichthyophonus hoferi enfeksiyonu(2010) Öztürk, Türkay; Özer, Ahmet; Taşkaya, Gökay; Öz, Meryem; Aral, OrhanBu araştırmada, japon balığının (Carassius auratus L., 1758) bazı iç organlarında tespit edilen Ichthyophonus hoferi enfeksiyonu incelenmiştir. Patojen, sporadik ölümlerin görüldüğü özel bir akvaryumda ölümlerin nedenini araştırmak amacıyla incelenen C. auratus balığında tespit edilmiştir. Kalp, karaciğer, dalak ve böbreklerden hazırlanan ezme preparatlarda etrafı kalın fibröz bir zarla çevrelenmiş, ortalama 200-250 ?m çapında, küre şekilli ve çok çekirdekli bir morfolojik özellik gösteren etken Ichthyophonus hoferi olarak tanımlanmıştır. Ichthyophonus hoferi patojenine karşı konak reaksiyonu olarak belirlenen granulom gelişim aşamaları detaylı olarak verilmiştir.Öğe Kekik uçucu yağı uygulamasının soğuk koşullarda muhafaza edilen hamsinin kalitesi üzerine etkisi(Sinop Üniversitesi, 2010) Taşkaya, Gökay; Kaya, YalçınBu çalışmada baş ve iç organları çıkarılmış hamsilere Origanum vulgare L.subsp. hirtum uçucu yağı uygulanmış ve bu uygulamanın raf ömrü üzerine etkisi çalışılmıştır. Temizlenmiş balıklar kilitli buzdolabı poşetine konulmuş ve üzerlerine % 0.01 (w/v) oranında Origanum vulgare L.subsp. hirtum uçucu yağı pipetlenerek kilit mekanizması kapatılmış ve 4±1oC'deki buzdolabında deney grubu olarak muhafaza edilmiştir. Kontrol grubu balıklarına aynı işlemler uygulanmış olup Origanum uçucu yağı ilave edilmemiştir. 16 günlük depolama periyodu boyunca kimyasal, duyusal ve mikrobiyolojik analizler yapılmıştır.Depolama başlangıcında 6.09±0.03 olan pH değeri 16.günde 6.83±0.02 değerine ulaşmıştır. TVB-N değeri başlangıçta 2.470±0.045 mg N/100g olarak tespit edilmiş olup, kontrol grubunda 38.643±0.538 mg N/100g değeriyle 8.gün, deney grubu ise 38.010±0.702 mg N/100g değeriyle 16. gün limit değerleri aşarak raf ömrünü tamamlamıştır.Mikrobiyolojik analiz olarak Toplam Mezofilik Aerobik Bakteri, Toplam Psikrofilik Aerobik Bakteri, Toplam Koliform, E.coli, S.aureus, Toplam Maya ve Küf sayımı yapılmıştır. İlk gün Toplam Mezofilik Aerobik Bakteri sayısı 2.120±0.085 log10 kob/g, Toplam Psikrofilik Aerobik Bakteri sayısı 2.457±0.076 log10 kob/g olup, balık etinin mikrobiyolojik yükü düşük bulunmuştur. Kontrol grubu Toplam Mezofilik Aerobik Bakteri ve Toplam Psikrofilik Aerobik Bakteri sayısı açısından 8. gün, deney grubu ise 16. günde limit değerleri aşmıştır.Depolamanın 6. gününde kontrol grubu 2.85±0.00 puan, 12. gününde de deney grubu 2.78±0.05 puan alarak duyusal açıdan ?kabul edilemez? olarak değerlendirilmiştir. Baş ve iç organları çıkarılan hamsiler 6. güne kadar, baş ve iç organları çıkarılıp kekik yağı uygulanan hamsiler 14. güne kadar güvenle tüketilebilir.Bu araştırma sonuçları, Origanum vulgare L.subsp. hirtum uçucu yağının 4 0C'de hamsi filetolarının raf ömrünü uzattığını ve duyusal olarak Origanum'un balık etinde kullanılabilirliğini göstermiştir.