Yazar "Solak, Ebru" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Karadeniz'de 2013-2014 Av Sezonunda Avlanan Hamsinin (Engraulis encrasicolus) Büyümesinin ve Ölüm Oranlarının Farklı Modellerle Belirlenmesi(2020) Solak, Ebru; Bilgin, SabriBu çalışma, Eylül 2013 ve Nisan 2014 tarihleri arasında Doğu Karadeniz sahillerinde avcılık yapan ticari gırgırteknelerinden örneklenen hamsi balığının yaşa dayalı altı farklı büyüme modeline göre (von Bertalanffy, Gompertz, Lojistikya da Richards, Üssel, Morgan Mercer Flodin ve Weibull) büyümesi ve dört ölüm oranı modelline göre (Pauly, 1980; Djabalivd., 1993; Alagaraja, 1984 ve Srinath, 1998) ölüm oranının belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Toplamda 5486 balıkörneklenmiş ve 1265 balığın yaş tayini yapılmıştır. Dişilerin ortalama boyu erkeklerden daha büyük hesaplanmıştır (P <0,05). Erkekler için Weibull (AIC = 2593,5; L∞ = 19,6 cm ve K = 0,031 yıl-1) ve Morgan Mercer Flodin (AIC = 2593,8; L∞ =17,0 cm ve K = 0,108 yıl-1), dişi için ise von Bertalanffy (AIC = 5725,42; L∞ = 11,1 cm ve K = 2,064 yıl-1) ve Üssel (AIC =5725,4; L∞ = 11,1 cm ve K = 2,065 yıl-1) büyüme modellerinin en uygun modeller olduğu belirlenmiştir. Av eğrisi yönteminegöre hesaplanan dişilerin toplam ölüm katsayısı (Z = 3,5 yıl-1) erkeklerden (Z = 3,3 yıl-1) daha büyük hesaplanmıştır. Dişi veerkek bireyler için hesaplanan doğal ölüm oranı (M) en düşük Djabali vd. (1993) modelinde, en yüksek ise Srinat (1998)modelinde hesaplanmıştır. Farklı büyüme modeli parametreleri kullanılarak hesaplanan doğal ölüm oranları ve M verilerikullanılarak hesaplanan işletme oranı (E) değerleri 2014-2015 av sezonunda hamsi stokunun optimum değerden (E = 0,5)daha yüksek bir derecede işletildiğini yani av baskısı altında olduğunu göstermiştir.Öğe Size and seasonal diet variation of European anchovy Engraulis encrasicolus (Linnaeus, 1758) in the southeast Black Sea(Cahiers De Biologie Marine, 2017) Mazlum, Rahsan Evren; Solak, Ebru; Bilgin, SabriThe diet of the European anchovy Engraulis encrasicolus was studied in the southeast Black Sea region of Turkey during the autumn, winter and spring seasons. Examination of the stomach contents of 526 specimens (total length ranging from 6.9-13.8 cm) confirmed that E. encrasicolus is a zooplanktivorous fish species. Among the 38 identified prey items, 71% were classified as zooplankton. The predominant prey groups of the zooplankton were fish eggs and larvae, and Ctenophorans followed by copepods. Data analysis revealed significant differences in the prey species composition between different seasons (ANOSIM, R = 0.229, p < 0.001) and between fish length classes (ANOSIM, R = 0.073, p < 0.001). The prey species that constituted the majority of the diet changed significantly with the season. SIMPER analysis revealed that the prey item contributing the most to the differences between seasons and length classes was fish eggs. The results of this study could be used to describe the diversity of prey species and intraspecific food competition in the Black Sea.Öğe Weight - Length Relationships (WLRs) of Anchovy, Engraulis encrasicolus with the Evaluation of Overfishing Effects on the Slope (b) in the Black Sea (Turkey)(2020) Bilgin, Sabri; Solak, EbruThe present study was conducted to determine the weight-length relationships (WLRs)of Anchovy (Engraulis encrasicolus) caught by purse seine off the Rize and Trabzon provincescoasts of the southeastern Black Sea, Turkey and to compare as a whole the WLRs parameters ofE. encrasicolus obtained from different fishing seasons and locality for contributing fisheriesmanagement of this Black Sea’ key fish species. The WLRs parameters showed that E.encrasicolus exhibited negative allometric growth characteristics for both sexes (Pauly’t test, P< 0.05). To compare the estimations calculated from the present study with other studies, Log (a)values were plotted against values of slope (b), proved to be consistent with previous studies data.In addition to this, when the WLRs parameters (b) of Anchovy is evaluated historically, it hasbeen determined that the Anchovy exhibited positive allometric growth in the mid-1985,isometric growth from 1990 to 2000 and negative allometric growth after the 2000s. Theoverexploitation on anchovy stocks has shown itself in fish growth over the years. This studyprovides new basic information on the WLRs for Anchovy stocks, in support of sustainablefisheries management of this species and especially of the coastal waters in the Black Sea, Turkey.