Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Kaya, Yalçin" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • [ X ]
    Öğe
    Effects of cooking methods on the proximate composition of black sea anchovy (Engraulis encrasicolus, Linnaeus 1758)
    (2011) Kocatepe, Demet; Turan, Hülya; Taşkaya, Gökay; Kaya, Yalçin; Erden, Rabiya; Erdoğdu, Fulya
    Çalışmada farklı pişirme yöntemlerinin (ızgara, fırında pişirme, kızartma, mikrodalgada pişirme) hamsinin (Engraulis encrasicolus, Linnaeus 1758) besin kompozisyonu üzerine etkisi araştırılmıştır. Çiğ balığın ortalama su, yağ, protein, kül, karbonhidrat içeriği ve kalori değeri sırasıyla; %62.85, %10.64, %22.71, %1.48, %2.31 ve 195.88 kcal’dir. Çiğ ve pişmiş balıklar karşılaştırıldığında pişirme yöntemlerinin balık eti besin kompozisyonu üzerine önemli derecede etkili olduğu saptanmıştır. En yüksek su kaybı kızartılan hamside bulunmuştur (%49.55). Izgarada, fırında, yağda ve mikrodalgada pişirilmiş hamsilerin ortalama protein ve yağ içerikleri sırasıyla; %25.55, %17.51; %22.58, %20.54; %24.44, %23.30; %22.63 ve %22.34’tür. Sağlıklı beslenme için en iyi pişirme metodu olarak, en yüksek protein ve en düşük yağ ve enerji içeriğine sahip olan ızgara önerilebilir.
  • [ X ]
    Öğe
    Heavy metal levels in the black sea anchovy (Engraulis encrasicolus) as biomonitor and potential risk of human health
    (2014) Bat, Levent; Kaya, Yalçin; Öztekin, Hasan Can
    Çalışmada 2013 yılı avcılık sezonunda güney Karadenizin Türkiye ve Gürcistan kıyılarından toplanan en önemli ticari deniz balığı Engraulis encrasicolus türünün kas dokusunda ağır metallerden arsenik, bakır, çinko, cıva, kadmiyum ve kurşun konsantrasyonları tahmin edilmiştir. Hamsinin yenilebilir dokusunda Cu, Hg, Cd ve Pb tespit edilememiştir. Hamside biriken çinko yağ miktarı ile negatif korelasyon gösterirken arsenik birikiminin yağ miktarı ile herhangi bir etkisi gözlenmemiştir. Zn ve As miktarları sırasıyla 8.6 -13 ve 0.41 -0.69 mg/kg arasında bulunmuştur. Hamsi örneklerindeki As ve Zn konsantrasyonları ulusal ve uluslararası yönergelerce verilen tolerans düzeylerinden daha yüksek değerlerde bulunmamıştır. Yenilebilir dokulardaki hiçbir değer standart yönetmeliklerde belirtilen değerleri aşmamış ve tüketiciler için hiçbir sağlık tehlikesi oluşturmamıştır.
  • [ X ]
    Öğe
    Negative effect of extra voice stimuli and elimination of this effect using hypnotic suggestion
    (Editura Universitatii din Pitesti, 2016) Kaya, Yalçin; Kayacan, Yildirim; Mor, Ahmet; Kaya, Ahmet Selım
    This study is realised for testing ratro of the sportmen performances which is effected by stimuli organ’s (voice) negative acts and this effected which can be decreased or not by hypnatic suggestion is realised, also If it can be decreased; the kind of stimuli and the ratio of it must be researched. This study is applied to 28 volunteer subject who were national. Before hypnosis, force application is measured with TMR EST 1000 isometric muscle training measuring equipment. During force applying, to quinea-pigs 80, 100, 110 and 120 decibels voice 1000 Hz (cih-diagmostic audiometer AS 67 (equal intensity to the ear), applied to stimuli is determined. At the second part of the study, hypnosis is applied to the same guinea-pigs and stimuli are mentioned to them. Standart suggestions were give and said tahat; when they percieved stimuli, applied forces could be increased, felt more energetic and strang. Same stimuli were applied again at the same units. Both isometric strength difference between the state and the Wilcoxon Signed Ranks Chi-Square test were analyzed using statistical method. Results were compared. In conclusion; value variation between “before hypnosis” and “after suggestion”, “during hypnosis” and “after hypnosis” were evaluated statistical. Consquently, when visual caution is given and maximum affect level is reched; at statistical there are meanful difference between hypnosis applied and not applied conditions, at auditory stimuli (80 db; p<0,001, 100 db; p<0,001, 110 db; p<0,001, 120 db; p<0,001). As a result; from this foundations and abtained findings; sportsmen concentrations are deranged by extre stimuli (it presants differenty from person to person and also different ratio), but this negative effects will be remoued by hypnotic suggestions. We must think of its curative sides of Europe, World an Olympiad medals’s color and owner this subject must be taken seriously and taken into consideration. © JPES.
  • [ X ]
    Öğe
    Sicak Dumanlanmis Balik Ezmesinin Bazi Kalite Parametrelerinin Belirlenmesi
    (Tokat Gaziosmanpasa University, 2018) Aydin, Cem; Kaya, Yalçin
    Bu çalismada gökkusagi alabaligi (Oncorhynchus mykiss, Walbaum,1792)  filetosu ile gökkusagialabaligindan üretilen sicak dumanlanmis balik ezmesinin besin bilesimleriincelenmistir. Balik ezmesinin üretimi sirasinda islem basamaklarinin verimdegerleride hesaplanmistir. Taze gökkusagi alabaligi filetosunda % 70.08±0.21nem, % 11.14±0.03 ham yag, % 18.14±0.06 ham protein, % 0.81±0.01 ham kül vesicak dumanlanmis balik ezmesinde % 60.44±0.03 nem, % 15.61±0.02 ham yag, %22.00±0.04 ham protein, % 2.09±0.01 ham kül belirlenmistir. Taze gökkusagialabaligi filetosunda 20.20±0.09mg/100g TVB-N ve 0.36±0.01mgMDA/kg TBA olarak bulunan degerler, sicak dumanlanmis balik ezmesinde sirasiyla11.82±0.05mg/100g ve 0.38±0.01mg MDA/kg olarak tespitedilmistir. Ezme üretimi verimi % 43.90 olarak hesaplanmistir.

| Sinop Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Sinop, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim