Yazar "Kaya, Hayrullah" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Kahverengi Alabalık (Salmo trutta sp., L., 1766) Anaçlarının Döl Verim Özellikleri ve Kaynak Suyundaki Yumurta Verimliliği(Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi, 2011) Baki, Birol; Dalkıran, Görkem; Kaya, HayrullahÇalışmada, ülkemiz içsularında yetiştiricilik faaliyetinde bulunan işletmeler için alternatif tür olma özelliği gösteren, kahverengi alabalık ( Salmo trutta sp., L., 1766) anaçlarının döl verimi ile kaynak suyundaki döllenme ve gözlenme gibi yumurta verimliliği özellikleri araştırılmıştır. Araştırmada ortalama ağırlıkları 1251.35±58.21 g ortalama boyları 48.12±0.94 cm olan 2 + yaşlı dişiler ile ortalama ağırlıkları 1341.56±41.19 g ortalama boyları 48.89±0.51 cm olan 2+ yaşlı erkek balıklar kullanılmıştır. Çalışmada, anaç balıklardan elde edilen yumurtaların mutlak verimliliği ortalama 1757±85 adet/balık, nispi verimliliği ortalama 1432±34 adet/kg, yumurta çapı ortalama 0.53±0.03 cm, damızlık balıklardan elde edilen sperm miktarı ortalama 19.64±1.34 ml/balık olarak belirlenmiştir. Çalışma boyunca suyun ortalama sıcaklığı 12.48±0.19°C, oksijen miktarı 4.54±0.33 mg/lt ve pH 7.42±0.01 olarak tespit edilmiştir. Kaynak suyunda kuluçkaya alınan yumurtaların döllenme oranı %96.53, gözlenme süresi 250 günderece ve gözlenme oranı %73.73 olarak belirlenmiştir. Balık ağırlığı-gonad ağırlığı, balık ağırlığı-mutlak yumurta verimi, balık boyu-gonad ağırlığı, balık boyu-yumurta verimi arasında doğru orantılı ve kuvvetli, balık ağırlığı-nispi yumurta verimi ve balık boyu-nispi yumurta verimi arasında ters orantılı ve zayıf ilişkiler olduğu tespit edilmiştir.