Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Karataş, Emin" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • [ X ]
    Öğe
    Sinop İlinde Organik Balık Bilincinin Belirlenmesi
    (2015) Doğan, Gaye; Yavuz, Serpil Kesin; Hayat, Elvan Aktürk; Karataş, Emin; Bircan, Recep
    Özet: Bu araştırma, tüketicilerin organik balık üretimi ve tüketimine karşı tutumunu tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, Sinop ili Tersane bölgesinde 18-73 yaş aralığında 385 birey ile yüz yüze görüşülerek bir anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Örnekleme yöntemi olarak rastlantısal örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Ankete katılanların % 98inin balık tükettiği, bunların % 80inin deniz balığını, % 6sının tatlı su balığını, % 14ünün ise hem deniz hem tatlısu balığını tükettiği belirlenmiştir. Sinopta yaşayan tüketicilerin % 88i organik tarım kavramından haberdar iken, organik balık yetiştiriciliğini duyanların oranı % 32 olarak tespit edilmiştir. Organik balık yetiştiriciliği hakkında bilgi sahibi olanların % 62.5i üniversite ve daha üzeri, % 31.3ü ortaöğretim ve % 6.3ü ilköğretim mezunudur. Katılımcıların % 89u organik balığın doğal, sağlıklı ve lezzetli olduğunu düşünmekte ve bu sebeple organik balık tüketimine olumlu baktıklarını ifade etmektedir. % 76sı organik balık yetiştiriciliğinin daha yaygın hale getirilmesini istemektedir. Elde edilen bulgulara göre, organik balık üretim ve tüketiminin arttırılması için gerekli alt yapının oluşturulması ve tüketicilerin organik balık konusunda daha fazla bilinçlendirilmesi önerilmektedir.
  • [ X ]
    Öğe
    Tıbbi sülük (Hirudo verbana Carena, 1820)'ün akvaryum koşullarında kültüre alınması üzerine bir araştırma
    (Sinop Üniversitesi, 2017) Karataş, Emin; Dernekbaşı, Seval
    Bu çalışmada, ekonomik değeri yüksek ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan tıbbi sülüğün (Hirudo verbana) akvaryum koşullarında yetiştiricilik olanakları araştırılmıştır. Beş ay süren çalışmada, iki farklı kültür ortamı seçilmiştir. Kültür 1 (TS)'de sülükler 10 cm yüksekliğinde ve % 40 nem oranında hindistan cevizi torfu bulunan akvaryumlarda, kültür 2 (YS)'de içinde su ve yüzer materyal (strafor) bulunan ortamda yetiştirilmişlerdir. Deneme süresince ortam sıcaklığı ortalama 21.68±0.2 °C, nem %39.60±0.40, ışık şiddeti ise gün boyunca %10 (low) ile %20 (low) arasında belirlenmiştir. Denemede, başlangıç ağırlıkları ortalama TS grubu için 3.21±0.04 g ve YS grubu için 3.25±0.01 g olan anaçlar 3 tekerrürlü ve her bir tekerrür için 16 adet anaç olacak şekilde deneme akvaryumlarına yerleştirilmiştir. Deneme sonunda, su ve yüzer materyal kullanılan YS grubunda herhangi bir kokon üretimi tespit edilememiştir. Buna karşılık TS grubunda kokon üretimi gözlenmiştir. TS grubundan toplam 58 adet kokon toplanmıştır. Toplanan bu kokonlardan 164 adet yavru alınmıştır. Kokonların ortalama ağırlık, boy ve en ölçümleri sırasıyla 0.06±0.01 g, 1.38±0.04 cm ve 0.82±0.02 cm'dir. Yavru ağırlıkları ortalama 0.028±0.001 g olarak kaydedilmiştir. Deneme sonunda anaç sülüklerin ölüm oranı ise TS grubunda %16.67, YS grubunda %41.67 olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak, sülüklerin yaşama oranlarına ve üremelerine bakılarak hindistan cevizi torfu bulunan kültür ortamının üretim için daha uygun olduğu belirlenmiştir
  • [ X ]
    Öğe
    Tıbbi sülüklerin (hirudo verbana, carena 1820) çeşitli büyüme ve üreme performanslarında farklı oranlarda D-glukoz monohidrat ilave edilmiş sığır kanı ile beslemenin etkilerinin araştırılması
    (Sinop Üniversitesi, 2023) Karataş, Emin; Dernekbaşı, Seval; Ceylan, Mustafa
    Bu çalışmada farklı glukoz seviyelerine sahip sığır kanıyla beslenen tıbbi sülük Hirudo verbana bireylerinin büyüme ve üreme ve performansları ile yaşama oranları araştırılmıştır. Bu amaçla sülükler final glukoz seviyeleri 152 mg/dL (Kontrol grubu: Glukoz eklenmemiş), 200 mg/dL (G200 grubu), 300 mg/dL (G300 grubu), 500 mg/dL (G500 grubu), 750 mg/dL (G750 grubu), 1000 mg/dL (G1000 grubu), 2500 mg/dL (G2500 grubu) ve 5000 mg/dL (G5000) olan sığır kanıyla beslenmişlerdir. Kanın glukoz seviyesi ayarlamaları D-Glukoz monohidrat'ın kana doğrudan eklenmesiyle yapılmıştır. En yüksek büyüme performansı %2,34 spesifik büyüme oranı ile G2500 grubunda (final ağırlık: 10,37 ± 3,86 g) bulunmuştur. Sülük ağırlığının glukoz seviyesine bağlı olarak kuadratik artış gösterdiği bulunmuştur (Plinear & Pkuadratik < 0,05). En yüksek yaşama oranı (%89) ve en yüksek gebelik oranı (%39) ise G750 grubunda bulunmuştur (P < 0,05). 750 mg/dL üzerindeki seviyelerde yaşama ve gebelik oranında keskin bir düşüş görülmüştür. Kan glukoz seviyesinin kokon ve yavru üretimine anlamlı etkisi bulunamamıştır (P > 0,05). Kırık hat modeline göre optimum glukoz seviyesi; büyüme için 2461 mg/dL, yaşama oranı için 750 mg/dL, gebelik oranı için 749,9 mg/dL olarak bulunmuştur. Ayrıca bu çalışma, en yüksek büyüme performansının G2500 grubunda bulunmasına rağmen yaşama ve gebelik oranları dikkate alındığında, tıbbi sülük yetiştiriciliğinde kanın 750 mg/dL glukoz seviyesiyle kullanılması gerektiğini ortaya koymuştur. 750 mg/dL glukoz seviyesini elde etmek için sığır kanına yaklaşık 2,80 g/L D-glukoz monohidrat ilave edilmesi önerilmektedir.

| Sinop Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Sinop, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim