Yazar "Karaman, Musa" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe The Protective Effects of L-Carnitine Against Lead (II) Acetate Toxicity in Capoeta capoeta (Guldensteadt 1773)(2016) Yilmaz, Muhitdin; Koç, Evren; Atakişi, Onur; Harmankaya, Ahmet; Ersan, Yusuf; Karaman, MusaÇalışmada, Capoeta capoeta'da Kurşun (II) asetat (Pb(C2H3O2)2) toksisitesine karşı L-karnitinin (LK) koruyucu etkileri histopatolojik, elektroforetik ve biyokimyasal yöntemlerle incelendi. Kars Çayı'ndan yakalanan balıklar 500 L'lik tanklarda her grupta 10'ar adet balık bulunan 4 gruba ayrıldı. Kurşun ve sıvı LK suya ilave edildi. I. gruptaki balıklar kontrol grubu olarak belirlendi. II. gruptaki balıklara 10 gün süreyle 1 mg/L kurşun asetat uygulandı. III. gruptaki balıklara 100 mg/L LK uygulandı. IV. gruptaki balıklar ise 1 mg/L kurşun ve 100 mg/L dozunda LK uygulandı. Karaciğer, solungaç, bağırsak ve böbrek dokularında kurşun asetatın toksik etki gösterdiği ve buna karşı L-karnitin uygulamasının koruyucu etki göstererek oluşan bu dejenerasyonların şiddetini azalttığı gözlemlendi. Elektroforetik incelemede, kurşun asetatın birçok protein bandında inhibisyona neden olduğu, LK uygulaması sonucunda da protein ekspresyonlarında artış meydana geldiği saptandı. Kurşun uygulanan grupta total protein düzeyinin yüksek, kurşun LK verilen grubun ise düşük olduğu belirlendi (P0.05). Globulin düzeylerinin, LK kurşun verilen grupta istatistiksel olarak düşük olduğu saptandı (P0.05). Kurşun uygulanan grubun Total Oksidan Kapasitesinin (TOK) kontrol grubuna göre yüksek, kurşun LK verilen grubun TOK düzeyinin ise kontrol ile kurşun verilen grubun arasında olduğu belirlendi. Sonuç olarak; LK'in Capoeta capoeta'da kurşun toksisitesine karşı koruyucu özellik gösterdiği kanısına varıldı.