Yazar "Güneri, Nilgün" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe A review on turmeric (Curcuma longa L.) and usage in seafood(2021) Güneri, NilgünSeafood stands out as an important protein source for human nutrition. Providing foodsafety, increasing food production and processing, preventing nutrient losses, preserving thequality of food, and extending shelf life have gained importance. Thus, the use of food additiveshas been a technological must. Turmeric (Curcuma longa L., Zingiberaceae) is obtained fromthe root of the Curcuma longa plant, a fiber plant from the ginger family. It is a plant withpolyphenolic effects. Curcumin (diferuloylmethane) is the most active ingredient of turmeric.It has an antioxidant effect. Turmeric has been found to have anti-inflammatory, anticarcinogenic, and antiatherogenic effects. Turmeric is used in smoked meats, pickles and somecakes, seafood, fish soup and other soups, rice, cold cuts, and various vegetable dishes. Turmerichas a very important role in maintaining the nutritional quality of seafood products, extendingthe shelf life with its antioxidant and antimicrobial effect, increasing the attractiveness ofseafood by adding color and flavor and obtaining healthy products.Öğe YENGEÇ, İSTAKOZ SURİMİ VE FÜME SOMON İLE HAZIRLANMIŞ MAKİZUŞİNİN 4 ±1°C'DE DUYUSAL, KİMYASAL VE MİKROBİYOLOJİK KALİTESİ(2016) Güneri, NilgünBu çalışmada yengeç surimi, istakoz surimi ve füme Norveç somonundan yapılan suşilerin duyusal özellikleri, besin kompozisyonu, TVB-N değeri, pH, su aktivitesi, renk ve mikrobiyolojik kalitesi incelenmiştir. En yüksek protein değeri %4.26 olarak füme somonlu suşide tespit edilmiştir. TVB-N değerleri depolama süresince yengeç surimi ile yapılan suşilerde 1.36-2.07 mg/100g, istakoz surimili suşilerde 1.37-1.39 mg/100g ve füme somondan yapılan suşilerde ise 2.06-2.78 mg/100g arasında değişmiştir. Yengeç surimi, istakoz surimi ve füme somondan yapılan suşinin ilk gün pH değerleri sırasıyla; 5.33, 5.56 ve 5.31 olarak ölçülmüştür. Bu değerler depolamanın son günü sırasıyla; 4.49, 4.39 ve 4.74 değerlerine düşmüştür. Su aktivitesi değerleri tüm gruplarda 0.958-0.973 arasında değişmiştir. L* değerleri tüm gruplarda 43.94-55.82, a* değerleri 0.43-1.99 ve b* değerleri 2.85-7.95 arasında belirlenmiştir. Tüm gruplarda en yüksek ve en düşük mikrobiyolojik değerler toplam mezofilik aerobik bakteriler için 2.61-5.44 log kob/g, toplam psikrofilik aerobik bakteriler için 2.53-5.39 log kob/g, toplam maya-küf için 2.52-5.44 log kob/g ve toplam koliform bakteriler için 3-3.52 log kob/g olarak bulunmuştur. Yapılan analizlerde E. coli'ye rastlanmamıştır. Surimi ve füme somondan yapılan suşilerin raf ömrü 7 gün olarak tespit edilmiştir.Öğe YENGEÇ, ISTAKOZ SURIMI VE FÜME SOMON ILE HAZIRLANMIS MAKIZUSININ 4 ±1°C’DE DUYUSAL, KIMYASAL VE MIKROBIYOLOJIK KALITESI(Özkan ÖZDEN, 2016) Çorapçi, Bengünur; Güneri, NilgünBu çalismada yengeç surimi, istakoz surimi ve fümeNorveç somonundan yapilan susilerin duyusal özellikleri, besin kompozisyonu,TVB-N degeri, pH, su aktivitesi, renk vemikrobiyolojik kalitesi incelenmistir. En yüksek protein degeri %4.26 olarakfüme somonlu suside tespit edilmistir. TVB-N degerleri depolama süresinceyengeç surimi ile yapilan susilerde 1.36-2.07 mg/100g, istakoz surimilisusilerde 1.37-1.39 mg/100g ve füme somondan yapilan susilerde ise 2.06-2.78mg/100g arasinda degismistir. Yengeçsurimi, istakoz surimi ve füme somondan yapilan susinin ilk gün pH degerlerisirasiyla; 5.33, 5.56 ve 5.31 olarak ölçülmüstür. Bu degerler depolamanin songünü sirasiyla; 4.49, 4.39 ve 4.74 degerlerine düsmüstür. Su aktivitesidegerleri tüm gruplarda 0.958-0.973 arasinda degismistir. L* degerleritüm gruplarda 43.94-55.82, a* degerleri 0.43-1.99 ve b* degerleri2.85-7.95 arasinda belirlenmistir. Tüm gruplarda en yüksek ve en düsükmikrobiyolojik degerler toplam mezofilik aerobik bakteriler için 2.61-5.44 logkob/g, toplam psikrofilik aerobik bakteriler için 2.53-5.39 log kob/g, toplammaya-küf için 2.52-5.44 log kob/g ve toplam koliform bakteriler için 3-3.52 logkob/g olarak bulunmustur. Yapilan analizlerde E. coli’ye rastlanmamistir. Surimi ve füme somondan yapilan susilerinraf ömrü 7 gün olarak tespit edilmistir.