Yazar "Ersoy Karaçuha, Melek" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 5 / 5
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Effect of Seasons on Fatty Acid Composition of Laurencia obtusa (Hudson) J.V. Lamouroux, 1813 From Sinop Coast of the Black Sea(2023) Ersoy Karaçuha, Melek; Yıldız, Gökhan; Karaçuha, AlıThe aim of this study was to determine the fatty acid profile of Laurencia obtusa collected from the Sinop coast. The fatty acids profile were analyzed by GC/MS and their seasonal variation was studied. Along the sampling, it was identified 36 different fatty acids in L. obtusa. During the research, it was determined that the most abundant fatty acid was palmitic acid with values ranging from 33.78±1.03% in winter to 44.51±1.70% in summer. At the end of the study, it was determined that the season in which L. obtusa was richest in terms of PUFA and SFA contents was spring and in terms of MUFA content was autumn. In addition, in the study, It has been determined that the PUFA/SFA ratio in L. obtusa varied between 0.10% and 0.23% from winter to summer, and the total n-6/n-3 PUFA ratio changed between 1.14% and 2.37% from summer to autumn. It was determined that the atherogenicity index (AI) value changed between 1.75 and 1.97 from autumn to summer, and the thrombogenicity index (TI) value changed between 1.58 and 2.22 from winter to autumn. As a result of the research, it was revealed that the seasons have a significant effect on the fatty acid profile.Öğe Laurencia obtusa (Hudson) J.V. Lamouroux, 1813’nın Besin İçeriğindeki Mevsimsel Değişimler(2023) Ersoy Karaçuha, Melek; Yıldız, Gökhan; Karaçuha, AlıBu çalışmada, kırmızı deniz makroalglerinden Laurencia obtusa (Hudson) J.V. Lamouroux, 1813’nın besin içeriğindeki mevsimsel değişimler ve ekolojik değişkenler ile olan ilişkisi incelenmiştir. Çalışma materyali Sinop kıyılarındaki üç farklı noktadan mevsimsel olarak toplanmıştır. Bu çalışmada kül ve yağ değerleri açısından en verimli dönemin sonbahar, protein açısından ise en verimli dönemin kış olduğu tespit edilmiştir. Sonbaharda saptanan ortalama kül (%26.26±6.75) ve karbonhidrat (%64.47±6.06) değerleri ile diğer mevsimlere ait değerler karşılaştırıldığında farklar istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (p<0.05). Deniz suyunun fizikokimyasal parametreleri ile besin kompozisyonunu arasında yapılan korelasyon analizine göre fizikokimyasal parametrelerden tuzluluk, pH, iletkenlik ve yoğunluk ile sıcaklık arasında pozitif bir korelasyon olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca tuzluluk, elektriksel iletkenlik ve çözünmüş madde arasında da pozitif korelasyon gösterdiği saptanmıştır. Biyokimyasal parametrelerin korelasyonu incelediğinde sadece iletkenlik ile kül oranı arasında pozitif ve iletkenlik ile karbonhidrat oranı arasında negatif bir korelasyon tespit edilmiştir. Bu çalışma sonucunda elde edilen verilerin Laurencia obtusa’nın en kullanışlı dönemlerinin tespitinde önemli bir veri kaynağı olacağı düşünülmektedir.Öğe Seasonal changes in the fatty acid profile of Cystoseira crinita Duby, 1830, distributed on the Sinop Peninsula Coast of the Black Sea(2023) Karaçuha, Alı; Yıldız, Gökhan; Ersoy Karaçuha, MelekThis study aimed to determine the fatty acids profile and seasonal change in Cystoseira crinita Duby, 1830 from the Sinop Peninsula coasts. The fatty acids profile was analyzed by GC/MS and their seasonal variation was studied. Along the sampling, it was possible to identify 37 different fatty acids in C. crinita, from C4 to C22. It was determined that palmitic acid was the most abundant fatty acid in all seasons, and further, the season which provided the highest contents of SFA, PUFA, and MUFA was winter. As a matter of fact, in our study, it was determined that the highest PUFA values ranged from 40.63% in winter to 32.23% in summer. It has been determined that the MUFA value varies between 25.88% in winter and 30.79% in summer, and the SFA value varies between 33.50% in winter and 35.98% in summer. In this study, the PUFA/SFA ratio of C. crinita was determined to change between 1.01% - 1.21% from winter to summer. In addition, the total -6/-3 PUFA ratio was found to be greater than 1 and ranged from 1.61 (winter) to 2.07 (summer). The atherogenicity and thrombogenicity index and h/H ratio were calculated from the fatty acid profiles of C. crinata, and the AI index was determined to change from 0.71 (winter) to 0.74 (autumn), TI index was 0.44 winter) to 0.58 (in summer). The h/H ratio of 1.71 (summer) to 2.00 (winter) was calculated. These results of our study showed that the seasons have a significant effect on the fatty acid profile and the fatty acids in C. crinita may have important contributions to human nutrition. For this reasons, it is thought that it is extremely important to reveal the nutritional content of different seaweed species that spread in the seas of Turkey and to observe the seasonal changes in their contents.Öğe Sinop Kıyılarının Yeşil Alglerinden Ulva intestinalis (Linnaeus, 1753)’in Biyokimyasal İçeriğindeki Mevsimsel Değişiklikler(2022) Karaçuha, Alı; Yıldız, Gökhan; Ersoy Karaçuha, MelekBu çalışmada, yeşil alglerden Ulva intestinalis türünün ekolojik özellikleri ile besin kompozisyonundaki değişimin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma materyali Sinop kıyıları boyunca seçilen dört farklı noktadan mevsimsel olarak toplanmıştır. Yapılan analizler sonunda mevsimler ve istasyonlar arasında istatistiksel olarak önemli farklılıklar (P<0,05) tespit edilmiş olup, kış mevsimi protein değerlerinde (%11,63±2,30) diğer mevsimlere göre belirgin artış gözlenmiştir. U. intestinalis türünde %71,25±1,13 oranında karbohidrat tespit edilirken bunu %20,50±0,16 ile kül, %7,82±1,16 ile protein ve %0,44±0,04 ile yağın izlediği saptanmıştır. Deniz suyunun fizikokimyasal parametreleri ile U. intestinalis türünün besin kompozisyonunu arasında yapılan korelasyon analizine göre sadece yaz mevsiminde pH ile protein değerleri arasında pozitif bir korelasyon görülmüştür. Bunun yanı sıra yıl boyunca pH ile karbohidrat değeri arasında negatif korelasyon tespit edilmiştir. Bu çalışma sonucunda elde edilen verilerin U. intestinalis türünün en kullanışlı dönemlerini tespit etmede önemli bir veri kaynağı olacağına inanılmaktadır.Öğe Sinop Yarımadası Kıyıları Denizel Makroalg Komünitelerinin Mevsimsel Komposizyonu(2019) Yıldız, Gökhan; Karaçuha, Alı; Ersoy Karaçuha, MelekBu araştırmada, Sinop kıyıları üst infralittoralinde dağılım gösteren makroalglerin biyokütle değişimleri mevsimsel olarakincelenmiştir. Örneklemeler 2014 yılı boyunca dört istasyonda (Hamsilos, Akliman, DSİ, Karakum) 0-1 m derinlikteki kayalık substratumlardanmetal bir çerçeve (20x20cm) ile üç tekerrürlü olarak yapılmıştır. Araştırma sonucunda 30 takson tespit edilmiş ve bunların gruplara göredağılımı Rhodophyta 16, Phaeophyecae 8 ve Chlorophyta 6 şeklindedir. İstasyonlara göre, en yüksek ortalama biyokütle değeri (825.80±125.42g/m2) Akliman, en düşük değer ise DSİ (694.17±181.25 g/m2) istasyonundan elde edilmiştir. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda,istasyonlar arasında ortalama biyomas miktarı bakımından önemli bir fark yoktur (p>0.05). Örnekleme boyunca tespit edilen biyokütle değerinin935.32±16.11 g/m2 (kış mevsimi) ile 588.19±85.35 g/m2 (yaz mevsimi) arasında değiştiği ve kış mevsimi ile yaz mevsimi arasındaki farkistatistiksel olarak önemli bulunmuştur (p<0.05).