Yazar "Ekici, Kamil" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Farkli Sekillerde Islenerek Sogukta (+4 °C) Muhafaza Edilen Inci Kefalinde (Chalcalburnus tarichi, Pallas 1811) Muhafaza Süresince Meydana Gelen Kalite Degisiklikleri(Van Yüzüncü Yil Üniversitesi, 2024) Sagun, Emrullah; Ekici, Kamil; Sancak, Hakan; Yörük, Ibrahim; Duyar, Hünkar AvniBu arastirmada; bütün halde ve temizlenerek vakumsuz/vakumlu ambalajlanip 20 gün süreyle sogukta (+4 °C) muhafaza edilen inci kefalinde (Chalcalburnus tarichi, Pallas 1811) meydana gelen mikrobiyolojik, kimyasal ve duyusal degisiklikler incelenmistir. Toplam aerob psikrofil mikroorganizmalar ve laktik asit bakterileri bütün gruplarda muhafaza süresince artarak 20. gün 7-8 log kob/g seviyelerine ulasirken, Pseudomonas spp. sayilari ise sadece vakumsuz ambalajlanan örneklerde artmistir (5-6 log kob/g). Örneklerin hiçbirinde fekal streptekoklara rastlanmamis, maya-küfler ve koliform grubu mikroorganizmalar muhafaza süresince düzensiz bir seyir izlemistir. Toplam uçucu bazik azot (TVB-N) ve tiyobarbitürik asit (TBA) miktarlari ile peroksit sayilari bütün gruplarda artarken, pH degerleri, vitamin (A, D3) miktarlari ve duyusal analiz puanlari azalmistir. Belirlenen TBA miktarlarinin, TVB-N ve duyusal analiz bulgulari ile uyum göstermedigi görülmüstür. Bütün halde vakumlanarak ambalajlanan örneklerde, kan ve sindirim sisteminin içerigi hosa gitmeyen bir görünüm ve kokuya neden olmustur. Sonuç olarak; inci kefalinin sogukta bütün halde 7 gün, bas ve iç organlari çikarilarak ise 10 gün süreyle muhafaza edilebilecegi belirlenmistir. Duyusal özellikler ve raf ömrü üzerine baliklari temizleyerek vakumlu ambalajlamanin olumlu bir etkisinin bulundugu ve bunun en uygun yöntem olabilecegi degerlendirilmistir. Ayrica, az yagli bir balik olan inci kefalinde TBA miktari ve peroksit sayisinin tazeligin belirlenmesinde yararlanilabilecek güvenilir kriterler olmadigi kanaatine varilmistir.Öğe The Chemical Composition of Waxed Caviar and the Determination of Its Shelf Life(Journal of Animal and Veterinary Advances, 2008) Duyar, Hünkar Avni; Öğretmen, Yusuf Özen; Ekici, KamilFemale Pacific Grey Mullets with an average weight of 1048.30±174.93 g and average length of 47.98±2.45 cm are selected to verify the result of this study. Raw caviar derived from these sample Pasific Grey Mullets has an average weight of 143.9±23 g, salted caviar weights 107.33±21.87 g and waxed caviar weights 118.00±23.83 g. As a result of the chemical analyses which have been made, the amount of raw protein was found as 10.84±0.24% in the raw egg; however it increased during the storage process in the processed egg and was observed as 30.152±0.11% on the 50th day (0th, 10th, 20th, 30th, 40th and 50th, days). Amount of raw fat in raw and processed samples, Shelf life of waxed caviar was found as 40 days according to the chemical analyses made after 50th day is spoiled.