Yazar "Belen, Volkan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Effects of dietary l-carnitine and chromium picolinate supplementations on performance and some serum parameters in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)(Springer, 2010) Selcuk, Zehra; Tiril, Serap Ustaoglu; Alagil, Fikret; Belen, Volkan; Salman, Mustafa; Cenesiz, Sena; Muglali, Omer HakanAn experiment was conducted to determine the effects of supplemental dietary l-carnitine, chromium picolinate (Cr-Pic) and their combination on growth performance and serum total protein, cholesterol, triglyceride and glucose of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). A total of 276 rainbow trout were randomly allocated to four groups. Fish (average initial body weight = 151 +/- A 1.69 g) were fed a basal diet without supplemental l-carnitine and chromium picolinate in the control group. The basal diet was supplemented with either 500 mg/kg l-carnitine, 1.6 mg/kg chromium picolinate or 500 mg/kg l-carnitine plus 1.6 mg/kg chromium picolinate for experimental groups 1 (C), 2 (Cr-Pic) and 3 (C + Cr-Pic), respectively. Fish were fed twice a day to apparent satiation for 58 days. Weight gain, growth rate, feed consumption and feed conversion ratio (feed/gain) were calculated for the whole period. At the end of the study, six fish were chosen randomly from each tank to represent the experiment and frozen at -20A degrees C for subsequent dorsal muscle analysis. The results showed no significant differences in final body weight, weight gain or feed conversion ratio among groups. There were also no significant differences in serum total protein, cholesterol, triglyceride or glucose concentrations among groups. Significantly higher lipid concentration of dorsal muscle was observed in experimental groups 1 and 3. In conclusion, supplemental dietary l-carnitine, chromium picolinate and their combination have no beneficial effects on improving growth performance and feed conversion ratio in rainbow trout. However, dietary l-carnitine slightly increased lipid concentration in dorsal muscle of rainbow trout.Öğe Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) yeminde iki farklı oranda ekstrüde fasulye unu kullanımının büyüme, yem değerlendirme ve vücut kompozisyonu üzerine etkisi(Sinop Üniversitesi, 2009) Belen, Volkan; Ustaoğlu Tırıl, SerapBu araştırma, % 15 ve % 20 oranında ekstrüde fasulye unu katılmış yemlerin (Fasulye 1 ve Fasulye 2) gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) büyüme, yem değerlendirme ve vücut kompozisyonu üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır.Deneme balıklarının başlangıç ortalama ağırlıkları Kontrol grubunda 99.04 ± 0.88 g, Fasulye 1 grubunda 99.53 ± 1.12 g ve Fasulye 2 grubunda 99.91 ± 0.93 g olarak belirlenmiştir. Deneme boyunca kontrol grubu % 45.31 ham protein, % 18.67 ham yağ, Fasulye 1 grubu % 45.33 ham protein, % 17.91 ham yağ, Fasulye 2 grubu % 45.37 ham protein ve % 20.7 ham yağ içeren yemle doyuncaya kadar beslenmiştir.Deneme sonunda, ortalama canlı ağırlıklar Kontrol grubunda 186.54 ± 13.37 g, Fasulye 1 grubunda 175.51 ± 3.44 g ve Fasulye 2 grubunda 164.81 ± 8.81 g olarak belirlenmiş olup gruplar arasındaki fark istatistiksel açıdan önemsiz bulunmuştur (P>0.05). Yem değerlendirme sayısı, Kontrol grubunda 1.3, Fasulye 1 grubunda 1.5 ve Fasulye 2 grubunda 1.4 olarak tespit edilmiş olup, gruplar arasındaki farkın önemsiz olduğu bulunmuştur (P>0.05).Deneme sonucuna göre % 15 ve % 20 oranında ekstrüde fasulye unu katılmış yemlerin gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss) büyüme, yem değerlendirme ve vücut kompozisyonu üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir.