Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Bandarra, Narcisa" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • [ X ]
    Öğe
    Ulva spp. (SİNOP, KARADENİZ)TÜRÜNÜN YAĞ ASİTLERİ, ?-TOKOFEROL VE TOPLAM PİGMENT MİKTARININ ARAŞTIRILMASI
    (2008) Durmaz, Yaşar; Duyar, Hünkar Avni; Gökpinar, Şevket; Öğretmen, Yusuf Özen; Bandarra, Narcisa
    Deniz yosunları yüksek miktarda protein, yağ asitleri ve mineral maddeler içerir. Makro-alglerin biyokimyasal içerikleri tür, ışık, sıcaklık v.b. koşullara bağlı olarak değişir. Tuzluluk ve sıcaklık koşullarına bağlı olarak Karadeniz, makro-algler bakımından yüksek tür çeşitliliğine sahiptir. Bu çalışmada Karadeniz'in Sinop kıyılarından toplanan Ulva spp. 60C etüvde kurutuldu, toz haline getirildi ve analizler yapılıncaya kadar 20C'de muhafaza edildi. Örneklerdeki pigmentler (klorofil a ve toplam karotenoyit) spektrofotometrik yöntem ile analiz edildi, yağ asitleri Varian GC kullanılarak belirlendi ve ?-tokoferol tespiti için Jasco HPLC kullanıldı. Örneklerde toplam doymuş yağ asitleri (SAT) % 37.2, toplam çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA) %32.0, toplam tekli doymamış yağ asitleri (MUFA) % 23,2 olarak tayin edildi. PUFA grubundan 18:3(n-3) % 5.4, 18:3(n-6) % 1.6, 18:4 (n-3) % 6.5 ve 20:5 (n-3) % 4.4 gibi yağ asitlerinin yüksek değerlerde olduğu tespit edildi. Ulva spp.'de ?-tokoferol değeri 9.1 0.5 µg g-1 kuru ağırlık (dw) olarak tespit edildi. Toplam karoten ve toplam klorofil a düzeyleri ise sırasıyla 311.0 0.3 µg g-1 dw ve 706.8 0.7 µg g-1 dw olarak saptandı. Makro-alg türleri ve bunlar arasında Ulva spp. Türk sularında en yaygın dağılıma sahip ve yüksek biyomaslara ulaşan bir Chlorophyceae üyesidir. Yüksek düzeyde pigment, yağ asidi ve vitamin değerlerine sahip olan bu türün olası tüketim yollarının aranması, Türk sularının bu değerli biyolojik kaynağının çok daha etkin bir şekilde kullanılmasını sağlayacaktır

| Sinop Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Sinop, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim