Yazar "Arman, Adem" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Beş Yıldızlı Konaklama İşletmeleri Mutfağında Çalışan Bulaşık Personeli Yöneticilerinin Mesleklerine İlişkin Algıları ve Mesleğin Profesyonelleşmesine Yönelik Bir Değerlendirme(2019) Arıkan, Ersin; Arman, Adem; Şahin, SedatBir mesleğin veya söz konusu meslek ile uğraşan bireylerin profesyonelleşmesinde en önemliunsurlardan biri olarak çalışanların mesleğe ilişkin algılarından bahsedilebilir. Bu araştırmadamutfak içerisinde değerlendirilen ancak özellikleri bakımından çok farklı niteliklere sahip olansteward mesleğinin yapısı ve bu yapı içerisinde mesleğin profesyonelleşmesinin önündekiengeller ve çözüm önerilerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu bağlamda derinlemesine bilgiedinmek amacıyla ve araştırma desenine uygunluğu açısından nitel araştırma yöntemindenyararlanılmıştır. Nitel araştırmanın uygulanmasında öne çıkan unsurlardan biri evreni temsiletme kaygısı taşımamasıdır. Bu nedenle bu çalışma da örneklem yerine bir çalışma grubukullanılmıştır. Araştırma kapsamında İstanbul ilindeki beş yıldızlı konaklama işletmelerininmutfak departmanında çalışan ve araştırmaya katılma konusunda gönüllü 12 steward şefi ileçalışılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile toplanan veriler içerik analizindenfaydalanılarak analiz edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda, bu mesleği yürüten bulaşıkhanepersonelinin kimyasal, hijyen ve sanitasyon, temizlik ve iş güvenliği konularında eğitimli olmasıgerektiği ortaya çıkmıştır. Mesleğe personel kabulünün kolay, hizmet içi eğitim ve denetimininyetersiz olduğu ve toplumsal statüye ilişkin algının da düşük olduğu elde edilen diğersonuçlardır.Öğe Yükseköğretim Kurumlarındaki Eğitim Mutfaklarında Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri(2018) Arikan, Ersin; Sürücü, Özlem Altunöz; Arman, AdemBu araştırmanın amacı üniversitelerin aşçılık, gastronomi ve mutfak sanatları bölümlerinin uygulama dersleri amacıyla kullandıkları eğitim mutfaklarında yaşanan sorunlar ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerilerini belirlemektir. Araştırmanın çalışma grubunu üniversite bünyesinde eğitim mutfağı olan aşçılık, gastronomi ve mutfak sanatlarında görevli öğretim elemanları oluşturmaktadır. Çalışma grubunu, amaçlı örnekleme yöntemlerinden olan ölçüt örnekleme ile belirlenen 15 öğretim elemanı oluşturmaktadır. Araştırmada veriler yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi ile elde edilmiştir. Araştırma sonucunda öğretim elemanları görüşlerine göre, fiziki mekan yetersizliği, ekipman yetersizliği, malzeme eksikliği ve bütçe yetersizliği en önemli sorunlar olarak belirtilmiştir. Sorunların çözümünde bütçenin arttırılması, fiziki durum iyileştirmeleri ve öğrenci kontenjanlarına yönelik öneriler geliştirilmiştir.