Yazar "Altundağ, Mehmet Şükrü" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Kalkan balığı (Psetta maxima) yeminde aspir yağı kullanımının büyüme, yem değerlendirme ve vücut kompozisyonu üzerine etkisi(Sinop Üniversitesi, 2010) Altundağ, Mehmet Şükrü; Ustaoğlu Tırıl, SerapBu araştırmada, yağ kaynağı olarak aspir yağı ve balık yağı içeren yemlerin kalkan balığında (Psetta maxima) büyüme, yem değerlendirme ve vücut kompozisyonu üzerine etkisi incelenmiştir. Ortalama canlı ağırlıkları 62.21±1.28 g olan kalkan balıkları için, % 100 balık yağı ve % 100 aspir yağı içeren izonitrojenik ve izokalorik (% 54 ham protein ve % 13 ham yağ) iki deneme yemi hazırlanmış ve 104 gün boyunca balıklar bu yemlerle beslenmiştir.Deneme sonunda bireysel canlı ağırlık artışı aspir yağı grubunda 62.34 g, balık yağı grubunda 52.23 g olarak bulunmuştur. Spesifik büyüme oranı aspir yağı içeren yemle beslenen grupta 0.65±0.04, balık yağı ile beslenen grupta 0.58±0.03 bulunmuştur. Aspir yağı içeren yemle beslenen balıklarda yem değerlendirme sayısı 0.90 iken balık yağı içeren yemle beslenen balıklarda 1.07 olarak tespit edilmiştir (p<0.05).Balık etindeki yağ asiti kompozisyonları, deneme yemlerinde tespit edilen yağ asiti kompozisyonlarını yansıtmıştır. Etteki yağ asitleri içerisinde en fazla bulunan yağ asitlerinin palmitik asit (C16:0), oleik asit (C18:1?9), linoleik asit (C18:2?6) ve dekosahegzaenoik asit (C22:6?3) olduğu belirlenmiştir. Doymuş yağ asitleri ile toplam tekli, ?3 ve ?6 doymamış yağ asidi gruplarının oranları arasında önemli farklar tespit edilmiştir (p<0.05).Bu çalışmada, kalkan balığı yeminde balık yağının tamamı yerine aspir yağı kullanımının balıklarda büyüme ve yem değerlendirme üzerinde herhangi bir olumsuz etki yaratmadığı tespit edilmiş olup, büyüme performansına ilişkin elde edilen değerler balık yağı kullanıldığında elde edilen değerlerle çok yakın bulunmuştur. Ancak aspir yağı içeren yemle beslenen balıkların yağ asiti kompozisyonunda bazı değişimler tespit edilmiş olup bundan sonraki çalışmalarda aspir yağı ile balık yağı ve diğer bitkisel yağların birlikte kullanım imkânlarının araştırılmasının yararlı olabileceği sonucuna varılmıştır.