Yazar "Altinelataman, Can" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Tirsi (Alosa Tanaica Grimm, 1901)’ nin kimyasal kompozisyonu ve buzdolabı koşullarında raf ömrünün belirlenmesi(2012) Duyar, Hünkar Avni; Gargaci, Aysun; Altinelataman, CanBu çalışma, buzdolabı koşullarında (4 0.5ºC) depolanan tirsi balığının (Alosa tanaica Grimm,1901) raf ömrünün ve kimyasal bileşiminin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Ham yağ, ham kül, ham protein ve nem oranları sırasıyla %13.0 0.5, %1.3 0.4, %17.0 0.2, %68.0 0.6 olarak tespit edilmiştir. Depolama boyunca tirsi balığının kalitesi kimyasal (pH, uçucu bazik azot (TVB-N), tiyobarbitürik asit (TBA)), duyusal ve mikrobiyolojik analizlerle belirlenmiştir. Duyusal analiz sonuçlarına göre tirsi balığının depolamanın 4. gününden itibaren tüketilebilirlik özelliklerini kaybetmeye başladığı, 7. gün ise tüketilemez kaliteye ulaştığı panelistler tarafından belirlenmiştir. Kimyasal analizler sonucu TVB-N miktarı 0. gün 7.4 0.1 mg/100g, 7. gün 37.2 0.4 mg/100 g olarak, TBA değeri 0. gün 2.15 0.3 mg/kg malondialdehit, 7. günde 15.22 0.9 mg/kg malondialdehit olarak belirlenmiş, pH miktarı ise 6. gün 7.3 olarak tespit edilmiştir. Yapılan mikrobiyolojik analizler sonucunda toplam bakteri yükü depolamanın başlangıcında 0.47 0.096 log cfu/g, depolamanın 6. gününde 6.3 0.1 log cfu/g olarak tespit edilmiş ve tüketim sınır değerini aştığı belirlenmiştir. Yapılan araştırmada buzdolabı koşullarında (4 0.5ºC) muhafaza edilen tirsi balığının (Alosa tanaica Grimm,1901) raf ömrü 6 gün olarak saptanmıştır.