Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Akyüz, Ayşe Parlak" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • [ X ]
    Öğe
    Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) yeminde soya küspesi yerine susam (Sesamum indicum) tohumu küspesinin değerlendirilmesi
    (2017) Dernekbaşı, Seva; Karayücel, İsmihan; Akyüz, Ayşe Parlak
    60 günlük besleme denemesi, gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) diyetlerinde soya küspesi yerine susam tohumu küspesinin potansiyel besleme değerini değerlendirmek için yapılmıştır. Tüm diyetler izonitrojenik (%49 protein), isolipidik (% 19 yağ) ve isoenerjik (22 kJ g-1) olarak hazırlanmıştır. %0 (C), %10 (10SSM), %15 (15SSM) ve %20 (20SSM) susam tohumu küspesi ihtiva eden dört farklı diyet ortalama ağırlığı 81.02 ± 0.02 g olan gökkuşağı alabalıkları için formüle edilmiştir ve balıklar doğal ışık rejimi altında görülebilir tokluğa ulaşıncaya kadar günde iki kez elle beslenmiştir. Çalışmanın sonunda, kontrol (C) ve diyet grupları arasında final vücut ağırlığı, ağırlık kazancı ve spesifik büyüme oranında (SGR,%) önemli farklılıklar bulunmuştur (p0.05), Görünen Net Protein Tutumu (ANPR) bakımından C-10SSM ve 15SSM-20SSM grupları arasındaki farklılıkların önemli olduğu belirlenmiştir (p 0.05), fakat 15SSM ve 20SSM diyetleriyle beslenen balıkların protein içerikleri C ve 10SSM diyetleriyle beslenen balıklardan daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Bu gruplar arasındaki farklılıklar önemli bulunmuştur (p0.05). %15 susam tohumu küspesi içeren diyetle beslenen gökkuşağı alabalıklarının büyüme, besin kullanımı ve ham protein birikimindeki performans karşılaştırıldığında, susam tohumu küspesinin bu oranda kullanılabileceğini göstermiştir.
  • [ X ]
    Öğe
    Yüksek sıcaklıkla oksidatif strese maruz bırakılan Gökkuşağı Alabalığında (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792), Karayemiş yaprağı (Laurocerasus officinalis Roem.) ekstraktının büyüme, yaşama oranı ve bazı antioksidan enzimler üzerine etkisi
    (2018) Akyüz, Ayşe Parlak; Dernekbaşi, Seval; Karayücel, İsmihan
    Bu çalışmada, yüksek sıcaklıkla oksidatif strese maruz bırakılan gökkuşağı alabalığında (Oncorhynchus mykiss), karayemiş yaprağı (Laurocerasus officinalis) ekstraktının büyüme parametreleri, yaşama oranı ve bazı antioksidan enzimler [süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT) ve glutatyon peroksidaz (GPx)] üzerine etkisi incelenmiştir. Bu amaçla, biri ön deneme olmak üzere iki çalışma yürütülmüştür. Ön denemede yeme çeşitli konsantrasyonlarda (1, 5, 10 ve 15 g ekstrakt/kg) katılan karayemiş yaprağı ekstraktının büyüme, yaşama oranı, kanda ve solungaçta antioksidan enzimler üzerine etkileri incelenerek, uygun karayemiş yaprağı ekstraktı konsantrasyonu 15 g/kg yem olarak belirlenmiştir. Diğer denemede ise 15, 19 ve 21oC olmak üzere 3 sıcaklık uygulaması ile oksidatif stres oluşturulan jüvenil gökkuşağı alabalığında 15 g/kg konsantrasyonunda yeme ilave edilen karayemiş yaprağı ekstraktının büyüme, yaşama oranı, yem tüketimi, biyokimyasal kompozisyon ve karaciğerde antioksidan enzimler üzerine etkileri incelenmiştir. Kullanılan karayemiş ekstraktının büyümeyi 15 oC’de gerilettiği, 21 oC’de ise olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir. Ayrıca 19 ve 21C’de karayemiş ilaveli yemle beslenen gruplarda, yaşama oranının kontrol gruplarına göre önemli oranda arttığı belirlenmiştir (p0.05). Enzim analizleri bakımından her iki çalışmadaki gruplar arasında istatistiksel olarak önemli bir fark bulunmamıştır (p0.05). Çalışmanın sonunda elde edilen sonuçlar göz önünde bulundurulduğunda, karayemişin stres altında yaşama oranını arttırdığı belirlenmiştir. Sonuç olarak ekonomik ve kolay bulunan bir bitki olan karayemişin, su ürünleri yetiştiriciliğinde yaz aylarındaki sıcaklık artışı süresince yeme ilave edilerek yaşanan kayıpları engelleyen yeni bir antioksidan madde olma potansiyeline sahip olduğu söylenebilir.

| Sinop Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Sinop, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim