Yazar "Aksoy, Mustafa" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Sokak Lezzetlerini Tatma Amacıyla İstanbul’u Ziyaret Eden Turistlerin İstanbul Seyahatlerinin Değerlendirilmesine Yönelik Bir Araştırma(2019) Kargiglioğlu, Şaban; Aksoy, MustafaGastronomi turizmine katılan turist sayısının artışına paralel olarak gastronomi turizmindenkendilerine fayda sağlamak isteyen ülkeler ve şehirler buna yönelik olarak tanıtım ve pazarlamafaaliyetlerinde bulunmakta ve etkinlikler düzenlemektedirler. Gastroturist, farklı kültürlerinyemeklerini tatmak, bu yemeklerin sunum ve servislerini öğrenmek ve farklı yemek kültürlerinideneyimlemek amaçlı seyahat eden kişilere denilmektedir. Gastroturistlerin; sadece birinci sınıfrestoranlarda yemek yeme, ünlü şeflerin workshop’larına katılma, mutfak müzelerini ziyaretetme, festivallere katılmanın yanı sıra salt olarak sokak lezzetlerini merak ederek seyahate çıkmaisteğinde de artış olduğu düşünülmektedir. Sokak lezzetleri ile ilgili olarak ilk akla gelen Asyave Afrika ülkeleri olmakla birlikte, İstanbul’un sokak lezzetleri anlamında tüm Türkiye’yi temsilettiği söylenebilmektedir. Bu araştırmanın temel amacı, İstanbul’u sokak lezzetlerini tatmaamacıyla ziyaret eden turistlerin demografik özelliklerinin ve İstanbul seyahatlerindenmemnuniyetlerinin değerlendirilerek ortaya konulmasıdır. Nicel araştırma yöntemininbenimsendiği çalışmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Bu doğrultudaİstanbul’un turistik noktalarında 15 Ekim 2018 – 15 Ocak 2019 tarihleri arasında İstanbul’usokak lezzetleri tatma amaçlı ziyaret eden 430 kişiye anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler,istatistik paket programı aracılığıyla frekans ve yüzde dağılımlarına bakılmış ve analizlersonucunda; katılımcıların büyük çoğunluğunun üniversite mezunu olduğu, katılımcıların en çoktercih ettiği ulaşım aracının uçak olduğu, sokak lezzetlerini tatma amacıyla İstanbul’useçmelerinden duydukları memnuniyet durumuna bakıldığında katılımcıların büyük orandamemnun oldukları sonucuna ulaşılmıştır.Öğe The Effect of Street Foods on Destination Selection in the Context of Planned Behavior Theory The Case of Istanbul Province(Sedat ÇELIK, 2020) Kargiglioglu, Saban; Aksoy, MustafaThis research was conducted to determine the effect of tourists visiting Istanbul within the scope of planned behavior theory for street tastes on the behavioral intention for destination selection. As a means of collecting data, the scales used before the extensive literature review were used and this questionnaire was translated into English and Arabic by experts in the field. Tourists visiting Istanbul with the purpose of tasting street tastes were surveyed in the tourist spots of Istanbul (Istanbul historical peninsula, Galata tower and Istiklal Street, Kadikoy) between 15 October 2018 and 15 January 2019 in Turkish, English and Arabic. After removing 20 of the 450 questionnaires obtained after the survey, a total of 430 available questionnaires were analyzed. The data obtained from the research and the hypotheses in the model were tested by using regression analysis. It was found that the measurement results had a high level of reliability and validity. As a result of the analysis, the attitudes towards behavior and subjective norms seem to have a positive effect on the behavioral intention towards destination selection. Regarding the perceived behavioral control, it appears that there is no effect on the behavioral intention for destination selection. These results coincide with the results of previous studies on planned behavior theory. The results obtained after the analyzes are important in terms of helping the studies to be carried out later, but they can be a guide for sharing the outputs with the ones interested in the sector and street tastes.












