Yazar "Öztürk, Recep" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Gökkuşağı Alabalığında (Oncorhynchus mykiss, Walbaum, 1792) Süreli Açlığın Biyokimyasal Kompozisyonuna Etkisi(Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi, 2013) Baki, Birol; Kaya, Dilara; Öztürk, RecepÇalışmada süreli açlığın gökkuşağı alabalığının ( Oncorhynchus mykiss ) biyokimyasal kompozisyonuna etkisi araştırılmıştır. Araştırmada ortalama ağırlıkları 115,97±3,04 g, ortalama boyları 22,43±0,26 cm olan balıklar kullanılmış olup, 8 gün süreli aç bırakılan (A grubu) ve günde iki öğün beslenen (K grubu) olma k üzere iki grupta yapılmıştır. Çalışmada, A ve K grubunda sırasıyla VSI değeri 9,94±0, 10 , 11,3 5 ±0,42; HSI değeri 1 ,40±0,01, 1,31±0,04 ve KR değeri 65,3 3 ±0,39, 68,6 6 ±1,69 bulunmuştur. Analiz sonucunda A ve K grubunda sırasıyla HP değeri 19,35±0,19, 19,64±0,19; HY değeri 6,0 1 ±0,1 4 ; 4, 10 ±0,13; KM değerleri 72,59±0,4 2 , 74,25±0,4 2 ve HK değeri 1,4 4 ±0,0 4 , 1,47±0,02 olarak b ulunmuştur. Yağ asitleri kompozisyonu ise, balık etinde A ve K grubunda sırasıyla ?SFA 25,1 4 ±0,0 3 , 24,2 9 ±0 , 0 1 ; ?MUFA 24,0 1 ±0,01, 24,9 8 ±0,0 2 ; ?PUFA 33, 40 ±0,0 8 , 32,85±0,0 8 , karaciğerde A ve K grubunda sırasıyla ?SFA 32,59±0,04, 28,96±0,06; ?MUFA 15,19±0,01, 16,43±0,05; ?PUFA 46,10±0,03, 48,69±0,25 olarak belirlenmiştir. Araştırmada sekiz gün aç bırakılan grup ile beslenen gruptaki balık etinin VSI, HSI, KR, HP, HY, KM, HK değerleri bakımından fark olmadığı (p>0,05), ?SFA değeri bakımından fark olduğu, karaciğerde ise ?SFA, ?MUFA, ?PUFA değerleri bakımından her iki grup arasındaki farkın önemli olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Sonuç olarak, kısa süreli açlığın balık etinin biyokimyasal yapısında önemli bir farklılık göstermediği, ancak karaciğerdeki yağ asitleri kompozisyonu bakımından farklılığın istatistiksel olarak önemli olduğu belirlenmiştir.Öğe Orta Karadeniz bölgesinde ağ kafeslerde levrek balığı (Dicentrarchus labrax L., 1758) yetiştiriciliği(Sinop Üniversitesi, 2010) Öztürk, Recep; Karayücel, SedatYapılan araştırmada, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yetiştiriciliği yapılan levrek balığının (Dicentrarchus labrax L., 1758) Orta Karadeniz Bölgesi'nde, Samsun ili Yakakent ilçesi Çam Gölü mevkiinde ticari amaçla kurulan özel bir işletmede, ağ kafeslerde balıkların doyuncaya kadar yemlenmesi metoduna göre, büyüme performansları bulunmaya çalışılmıştır. Araştırma 2008 Haziran-Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.Araştırma sonunda elde edilen verilerden, canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, oransal ağırlık artışı, spesifik büyüme oranı, kondisyon faktörü ve yem değerlendirme oranı hesaplanmıştır.Ortalama 4.00±0.08 g ağırlığındaki ve 7.04±0.44 cm boyundaki 250 bin adet levrek balığı, 125'er bin olacak şekilde iki kafeste stoklanmıştır. Araştırma süresince yapılan ölçümlerde su sıcaklığı minimum 18°C Haziran ve Ekim ayında, maksimum 27.7°C Ağustos ayında tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda 130.72±2.05 g ağırlığa ve 21.98±0.11 cm boya ulaşılmıştır ve oransal ağırlık artışı ortalama 111.80±34.01 olarak tespit edilmiştir. Spesifik büyüme oranı ortalama 2.50±0.56 olarak hesaplanmıştır. Kondisyon faktörü 1.05-1.26 arasında değişiklik göstermiş ve ortalama 1.20±0.03 bulunmuştur. Yem değerlendirme oranı ise ortalama 0.95±0.02 olarak hesaplanmıştır.Sonuç olarak, Karadeniz'de su sıcaklığının Haziran-Kasım aylarında levrek balığı yetiştiriciliği için uygun olduğu ve balıkların doyuncaya kadar beslendiği yemleme metodu önerilebilir.