Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Öğretmen, Özen Yusuf" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • [ X ]
    Öğe
    Kırmızı yosun (Gelidium latifolium, Bornet ex Hauck 1883)'dan üretilen agar agarın mevsimsel kalitesinin belirlenmesi
    (Sinop Üniversitesi, 2015) Öğretmen, Özen Yusuf; Kaya, Yalçın
    Yapılan çalışmada, Orta Karadeniz Bölgesi'nin Sinop ili dış liman mevkiinden 2011 Ocak ve 2011 Aralık ayları arasında 12 ay boyunca toplanan Gelidium latifolium (Bornet ex Hauck, 1883) kırmızı deniz yosunundan agar agar üretimi yapılmış ve kalite parametreleri incelenmiştir. Çalışma süresinde agar agar verimi, erime sıcaklığı, jelleşme sıcaklığı, jel gücü, toplam sülfat, 3,6 anhidrogalaktoz değeri (3,6 AHG), ham kül, asitte çözünmeyen kül, viskozite, kurşun, civa, kadmiyum, arsenik, pH, nem, renk ve hyteresis kalite parametreleri aylık ve mevsimsel olarak incelenmiştir. Erime sıcaklığı, pH, ham kül, kurşun, civa, arsenik, renk, asitte çözünmeyen kül ve nem kalite parametrelerin tüm aylarda uluslararası standartlara ve agar agarda istenilen kriterlere uygun olduğu, jelleşme sıcaklığı ve kadmiyum değerleri ise sadece birkaç ayın ölçümleri limitler üzerinde olduğu gözlemlenmiştir. Agar agar verimi, viskozite, sülfat, 3,6 AHG, hyteresis ve jel gücü değerleri ise ticari agar agarlar ve daha önceki çalışmalar ile karşılaştırıldığında benzer olan ve benzer olmayan sonuçların elde edildiği tespit edilmiştir. Bu farklılıkların araştırmada kullanılan yosunun türüne, ektsraksiyon şekline ve süresine, ekstraksiyon öncesi uygulanan ön işlemlere, yosunun hasat edildiği bölgeye göre değişiklik gösterdiği bilinmektedir. Çalışmamız sonunda Gelidium latifolium kırmızı deniz yosunundan elde edilen agar agarda yapılan kalite parametrelerin değerlendirilmesi sonucunda, elde edilen verilerin agar agar üretimi için uygun bulunduğu ve ileriki aşamalarda daha detaylı çalışmaların yapılarak ticari kullanım alanına göre istenen nitelikte agar agar üretimi için uygun bir zemin oluştuğu saptanmıştır.

| Sinop Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Sinop, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim