Yazar "Çorapçi, Bengünur" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe YENGEÇ, ISTAKOZ SURIMI VE FÜME SOMON ILE HAZIRLANMIS MAKIZUSININ 4 ±1°C’DE DUYUSAL, KIMYASAL VE MIKROBIYOLOJIK KALITESI(Özkan ÖZDEN, 2016) Çorapçi, Bengünur; Güneri, NilgünBu çalismada yengeç surimi, istakoz surimi ve fümeNorveç somonundan yapilan susilerin duyusal özellikleri, besin kompozisyonu,TVB-N degeri, pH, su aktivitesi, renk vemikrobiyolojik kalitesi incelenmistir. En yüksek protein degeri %4.26 olarakfüme somonlu suside tespit edilmistir. TVB-N degerleri depolama süresinceyengeç surimi ile yapilan susilerde 1.36-2.07 mg/100g, istakoz surimilisusilerde 1.37-1.39 mg/100g ve füme somondan yapilan susilerde ise 2.06-2.78mg/100g arasinda degismistir. Yengeçsurimi, istakoz surimi ve füme somondan yapilan susinin ilk gün pH degerlerisirasiyla; 5.33, 5.56 ve 5.31 olarak ölçülmüstür. Bu degerler depolamanin songünü sirasiyla; 4.49, 4.39 ve 4.74 degerlerine düsmüstür. Su aktivitesidegerleri tüm gruplarda 0.958-0.973 arasinda degismistir. L* degerleritüm gruplarda 43.94-55.82, a* degerleri 0.43-1.99 ve b* degerleri2.85-7.95 arasinda belirlenmistir. Tüm gruplarda en yüksek ve en düsükmikrobiyolojik degerler toplam mezofilik aerobik bakteriler için 2.61-5.44 logkob/g, toplam psikrofilik aerobik bakteriler için 2.53-5.39 log kob/g, toplammaya-küf için 2.52-5.44 log kob/g ve toplam koliform bakteriler için 3-3.52 logkob/g olarak bulunmustur. Yapilan analizlerde E. coli’ye rastlanmamistir. Surimi ve füme somondan yapilan susilerinraf ömrü 7 gün olarak tespit edilmistir.