Demirbaş, AsiyeEyüboğlu, BoraBaki, BirolSarıipek, Merve2014-08-262014-08-262013Demirbaş, A., Eyüboğlu, B., Baki, B., Sarıipek, M., "Eriphia verrucosa (Forsskal, 1775) Yengecinin Üreme Dönemi Biyokimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi". Yunus Araştırma Bülteni, 2013 (4):15-19.http://www.yunus.gov.tr/yunus/uploads/Makale_130403.pdfhttps://hdl.handle.net/11486/464Çalışmada, bölge halkı tarafından beğenilerek tüketilen Eriphia verrucosa yengecinin üreme dönemindeki biyokimyasal özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Sinop ili Karakum bölgesinde 1-6 m derinliğe sahip deniz kıyı alanlarından, nisan-ağustos aylarında dalış yapılarak rastgele 133 adet örnek toplanmıştır. Örnekler, biyometrik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla markalanarak; sırasıyla RADVAG WLC 3/A1 marka hassas terazi ile ağırlıkları, dijital kumpas ile karapaks boyu ölçülmüştür. Besin kompozisyonunun aylık olarak belirlenmesi amacıyla, yengeçlerin yenilebilir kısımları ayrılarak etin ham protein, ham yağ, ham kül ve nem analizleri yapılmıştır. Örneklerin aylara göre ortalama canlı ağırlığı ve karapaks boyu sırasıyla; nisan ayında 141.2±6.3 g, 57.9±1.0 mm, mayıs ayında 126.6±9.5 g, 56.3±1.3 mm, haziran ayında 92.2±7.1 g, 50.8±1.2 mm, temmuz ayında 91.4±6.3 g, 50.7±1.2 mm, ağustos ayında 96.9±10.6 g, 52.2±2.0 mm olarak belirlenmiştir. Yapılan biyokimyasal ölçümler sonucunda kuru maddedeki ham protein değeri %19.4±0.6-25.8±1.4 arasında, ham yağ değeri %0.4±0.1-1.5±0.0 arasında tespit edilmiştir. Çalışmada, ham protein ve ham yağ değerlerinde aylar arasındaki farkın önemli olduğu (p<0.05), protein değerinin nisan-haziran ayları arasında arttığı, haziran-ağustos aylarında azaldığı, yağ değerlerinin ise aylar arasında düzensiz değişim gösterdiği belirlenmiştirIn this study , aimed to determine biochemical characteristic of Eriphia verrucosa at spawning period relish thus consumed by the local community . Randomly133 samples were collected with a depth of 1-6 m in the Karakum Sinop made diving the sea coastal areas from April to August. The samples, in order to determine the properties of biometric to be marked, measured respectively brand of RADW AG WLC3/A1 a sensetive balance weight, carapace lenght with digital calipers. The analyses of the meats crude protein, crude fat, crude ash and dry matter have been made by seperating the edible parts such as claws, legs and carapaces in order to determine their nutrient composition montly . The samples determined as the avarage live weight and carapace lenght by month respectively 141.2±6.3 g and 57.9±1.0 mm in April; 126.6±9.5 g and 56.3±1.3 mm in May; 92.2±7.1 g and 50.8±1.2 mm in June; 91.4±6.3 g and 50.7±1.2 mm in July; 96.9±10.6 g and 52.2±2.0 mm in August. As a result of the biochemical parameters have been identified in the dry matter of the value crude protein %19.4±0.6 to25.8±1.4; of the value of crude fat %0.4±0.1-1.5±0.0. In this study were determined values of crude protein and crude fat differ significantly of monts (p<0.005); the level crude protein increased from April to June, decreased from June to August and values of crude fat irregular varies of mountstrSinopEriphia verrucosaYengeçBiyometrikBiyokimyasalCrabsBiometricalBiochemicalEriphia verrucosa (Forsskal, 1775) Yengecinin Üreme Dönemi Biyokimyasal Özelliklerinin BelirlenmesiThe Determination of Biochemical Characteristics of Crab, Eriphia verrucosa (Forsskal, 1775), ReproductionArticle