Erdem, MuarremBırcan, RecepKarayücel, SedatTürker, AliErgun, SebahattinKarayücel, İsmihanUstaoglu Tırıl, Serap2025-03-232025-03-232004https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/605829https://hdl.handle.net/11486/389915.03.2004Bu raporda, dünya sularında 27 ve ülkemiz sularında 5 türle temsil edilen mersin balıklarının biyolojisi ve ekolojisi hakkında genel bilgiler verilmektedir. Diğer taraftan, bütün dünyada olduğu gibi ülkemiz sularında da insan kaynaklı nedenlerle (doğal üreme ve yaşama alanlarının tahribi, kirlilik, aşırı avcılık) nesilleri tükenme tehlikesinde olan mersin balıklarının Türkiye sularındaki genel durumuna değinilmekte ve havyarı ve eti ile hem biyolojik çeşitlilik hem de ekonomik açıdan çok değerli bu balıkların korunması ve nesillerinin devamına katkı sağlanması için alınabilecek önlemler irdelenmektedir. Ayrıca ülkemizde mersin balıklarının yetiştiricilik potansiyeli ve yetiştiriciliğin nasıl ve ne şartlarda yapılabileceği konusunda bilgiler verilmektedir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBalıkçılıkMersin balıkları biyolojisi, ekolojisi, yetiştiriciliği ve Türkiye' deki yetiştiricilik potansiyeli138605829